Co je to za švestku? Je to šarka?

host - 4.71 (?)
26.8.2008 14:54

Dobrý den,

měl by to být špendlík. Jen by ještě byla zajímavá informace o velikosti plodů a barvě v plné zralosti. U nás se vyskytují ještě další lokální odrůdy žlutozelených slivek, ale mají většinou menší plody (2-3cm).

Jinak co se týče šarky, rakoviny ve dřevě, ale i delikátnosti plodů špendlíku musím dát za pravdu panu Janošovi. Loni mi bohatě zaplodily a špendlikovica je špičková. Letos stromy spočívají...

Dalibor Kvita

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 89.189 (?), 27.7.2008 13:42, zobrazeno: 5626x

Teď - koncem července začínají dozrávat tyto divné žluto-zelené švestky. Rád bych zde proto položil několik otázek.

Co je to za slivoň? Nejmenuje se to správně špendlík? Někde jsem četl, že špendlík je nesprávné označení pro mirobalán, není toto právě ten pravý špendlík?

Čím jsou plody napadeny? Hádal bych na šarku. Mám měkolik semenáčů, které velmi pěkně rostou, rád bych na ně narouboval nějaké jiné švestky. Má to smysl, když jsou napadené šarkou na ně něco roubovat? Nebudou roubovacni také napadeni?

Dík za rady.

HONZA

Bez názvu
Bez názvu

host - 76.122 (?), 27.7.2008 14:10

Semenáč nebude žádná konkrétní odůda, semenáč je originál.

host - 4.122 (?), 27.7.2008 14:25

Dobrý den.Švestka na snímku je jistě napadena šárkou, řekl bych, že se jedná o pravý špendlík.V některých oblastech se takto označuje mirobalán.Špendlík je velmi citlivý na šárku, což jej vytlačilo ze zahrad a sadů.Taky musí sednout prostředí a půda, pak spokojeně roste a plodí.Před pár lety jsem viděl úžasně zaplozené staré stromy, kterým již bylo několik desítek let.Pěstování stojí za pokus, nebotˇ se jedná o delikatesu v přímém konzumu či v podobě destilátu.Použití jako podnož bych asi neradil, dříve na něj roubovali.Dost trpí rakovitostí ve dřevě.Do chudých půd použijte jako podnož klasický mirobalán.Většina odrůd na něm bujně roste.Závěrem: jistě se pokuste o pěstování tohoto úžasného ovoce.Slyšel jsem o zdařilém roubování, kde byla použita podnož mirobalán.Šárka se každý rok neprojevuje ve stejné síle.Přeji trpělivost a úrodu Václav Janoš.      JanosVaclav@seznam.cz

host - 4.71 (?), 26.8.2008 14:54

Dobrý den,

měl by to být špendlík. Jen by ještě byla zajímavá informace o velikosti plodů a barvě v plné zralosti. U nás se vyskytují ještě další lokální odrůdy žlutozelených slivek, ale mají většinou menší plody (2-3cm).

Jinak co se týče šarky, rakoviny ve dřevě, ale i delikátnosti plodů špendlíku musím dát za pravdu panu Janošovi. Loni mi bohatě zaplodily a špendlikovica je špičková. Letos stromy spočívají...

Dalibor Kvita

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025