Černice, Kulatice, Aničky?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?)
16.4.2009 21:38

Podobně vypadají ve zralém stavu plody podnože St. Julien

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 29.34 (?), 14.4.2009 0:46, zobrazeno: 7399x

Máme za zahradou vzrostlé i méně vzrostlé stromy nějakých trnek či slív a nevím, jak se odborně jmenují. Stromy jsou asi různého stáří, rostou divoce, plody mají modré, po utření modrého ojínění jsou ve zralém stavu černé. Jsou asi velikosti a tvaru mirabelky, nejdou od pecky, sladko kyselé, ve zralém stavu sladké. Po opadání poušrí světle-červenou šťávuse, jsou hojně napadány mravenci a brzy se kazí. Pálenka je je však z nich vynikající. Dá to však hodně práce při sbírání a je z toho dosti odpadu. Proto těmito stromy i trochu třesu, abych bečku naplnil co nejdříve. U nás na Hané dozrávají asi koncem srpna až do poloviny září, dle ročníku. Nevíte někdo, co je to za odrůdu a co se dá případně naroubovat na odkopky z těchto Černic, Kulatic, Aniček?

František Rozkošný

Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 217.135 (?), 14.4.2009 11:12

Zdravim p. František. Dávnejšie som sa tu zmienil o jednej odrode, ktorú mám v starootcovskej záhrade. Podľa opisu by sa mohlo jednať o tú istú slivku. Zaujímala by ma veľkoať plodov Vašej slivky, pretože plody tej mojej sú veľmi malé. V staršej téme "Medovníčky" to nájdete. Porovnajte, posúdte a napíšte.

host - 29.34 (?), 16.4.2009 21:28

Dobrý večer pane Gregorec. Děkuji alespoň za reakci na můj dotaz. Příspěvek o medovnících i diskuzi okolo toho jsem si přečetl. Durancie to rozhodně nejsou. Plody jsou pravidelného kulatého tvaru, o průměru 20 - 22 mm, vyjímečně až 25 mm. Samozřejmě záleží na klimatických podmínkách a množství nasazených plodů. Dozrávají dříve jako Durancie, a to u nás na střední Moravě asi v polovině září (september). Dobu květu oproti jiným odrůdám jsem doposud nesledoval, až letošní rok. Tato takzvaná černice či kulatice je letos v plném květu už asi od 10. dubna, zatímco Čačanská lepotica začala kvést 14. - 15. dubna a Stanley měla 15. dubna ještě nerozvinutá poupata. Doufám, že se ještě někdo ozve a společnými silami na to přijdeme. Pokusím se ještě poslat pár fotek kvetoucích stromů, jiné fotografie nemám.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 16.4.2009 21:38

Podobně vypadají ve zralém stavu plody podnože St. Julien

FandR - (17) - 29.34 (?), 16.4.2009 21:59

V posledním příspěvku jsem se zapoměl podepsat, ale před chvílí jsem se zaregistroval, takže budu moci poslat i nějaké obrázky. Fotky jsou staré 2 roky, pravděpodobně 11. - 15. dubna 2007

Kvetoucí Černice v dubnu 2007 - I
Kvetoucí Černice v dubnu 2007 - I
Kvetoucí Černice v dubnu 2007 - II
Kvetoucí Černice v dubnu 2007 - II
Kvetoucí Černice v dubnu 2007 - III
Kvetoucí Černice v dubnu 2007 - III

Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 217.134 (?), 16.4.2009 22:09

Zdravim. Ono tie moje "medovníčky" samozrejeme na 100 percent nie sú Durancie a iste ani Vaše "černice či kulatice" nie sú.  Len jeden diskutujúci poznamenal, že by to mohli byť oni, no ja som to hneď vyvrátil... Moje medovníčky sú o viac ako polovicu menšie. To znamená, že by vyhovovali aj rozmery aj doba dozrievania. U nás koncom augusta a začiatkom septembra. Podľa mňa majú dosť spoločné. Ak viete vložte obrázky a v lete poprípade aj fotky plodov, no to si ešte počkáme. Môžem povedať, že sa zhodujem s názorom, že sa jedná o semenáče rozšírené šikovným pestovateľom. U mňa je to predovšetkým na slivovicu a vy tiež myslím uvádzate také isté využitie (najvhodnejšie).

Nejaká podobnosť by tu bola.

FandR - (17) - 29.34 (?), 16.4.2009 22:23

Dobrý večer, vidím, že jste on-line, takže hned reaguji. Plody jsou nákyselné a až po úplném dozrání jsou měkké a slaďoučké. Na jídlo to moc není, nejdou od pecky, nebývají včak červivé. Při dopadu přezrálého plodu na zem se většinou naruší a hned jsou plné mravenců. Proto se snažím v době ideálního množství v plné zralosti něco opatrně přetrhat, něco trochu setřást a ihned posbírat. Na slivovici jsou výborné, ale ta práce se sběrem je otročina.

FandR - (17) - 29.34 (?), 16.4.2009 22:34

Ten nejstarší strom si takhle veliký pamatuji již 25 let, co jsem se do místa svého nynějšího bydliště přiženil. Máme ho za zahradou na loučce. Ty mladší stromy vyrosly z kořene nebo z pecek a jsou již na sousedově straně. Je to poznat i dle sečení trávy. Někdy před 15 lety bylo na sousedově části trkové křoví, pomohl jsem mu to tenkrát proklestit, takže jsou z toho dnes také stromky, i když na husto. Též to sbírá na kvas.

host - 64.226 (?), 22.4.2009 20:11

Zdravím farntišku.podle popisu si myslím že se jedná o odrůdu, která se u nás v pod Krkonoší nazýva Karle. Popis odpovídá, ještě dva stromy vlastním, ale nechám schnít na strom+ě zemi. mějte se

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz