Čas roubování za kůru
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.242 (?), 30.4.2014 10:48
Dobrý den.
Já bych přidal ještě svůj a asi opomíjený, ale úspěšně, opakovaně vyzkoušený způsob uložení roubů. Připadá mi totiž vhodný pro zahrádkáře z paneláku s přístupem do lesa.
Uložení roubů ve smrkovém lese, vyšší poloha, houština, severní poloha, blízko prameniště, toku, potůčku nebo u studánky, na rozhraní půdy a hrabanky rouby položené na plocho a zasypané vlhkou hrabankou. Vyzkoušené a vhodné pro jabloň a slivoň, i k roubování za kůru. Kvůli hledání, je vhodné si místo označit. JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.242 (?), 30.4.2014 12:04
Nemyslel jsem přímo u toku potoka, ale u prameniště, protože tam je nejchladněji, nejstálejší teplota, nejdéle ležící sníh. Jehličí, hrabanka je lehká, plave, tam kde někdy teče voda, stará, silná, zetlelá hrabanka nebývá. JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 75.64 (?), 21.4.2014 18:03
Podle mých zkušeností by se rouby peckovin a ořešáků měly nařezat co nejdříve, již v listopadu. Pak vydrží jak ve sklepě, tak i ve stínu v zemi hodně dlouho. Pokud jsem rouby řezal později, osvěčilo se mně zamrazit je v mrazáku. Zabalené ve vlhkém hadříku a PE sáčku.
Na druhé straně mám problém s naštěpováním višně Královna Hortensie. Ať roubuji na jaře, očkuji v létě, rouby ani očka se neujmou. A to jsem přesvědčený, že štěpovat umím, s ostatními druhy problémy nemám.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 21.4.2014 18:18
Višeň má většinou velmi tenké roční přírustky, proto bývá ujímavost tenkých roubů při jarním roubování problematická.Styčná plocha v místě spoje je malá, rouby po čase vyschnou.Je třeba vybrat vhodný, silný roub.Nejlepší zkušenost s naroubováním třešní mám anglickou kopulací v únoru, kdy je ještě vegetační klid.Doporučil bych u višně obdobný postup podle počasí zimní-únorový termín anglickou kopulací rouby nařezanými v prosinci, a vhodně uskladněnými.
Se srpnovým očkováním třešní mám taky velmi dobrou zkušenost.Višně jsem očkovat nezkusil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|