Čačanska Najbolja

host - 180.241 (?)
29.8.2010 0:22

Já ještě pamatuji naše domácí švestky v době, kdy tady šarka nebyla. Ani tehdy nebyla Domácí švestka nijak moc úrodná. My jsme sklidili ze stromu tak 10 - 30 kilo, víc nikdy ne. Ale pamatuji, jak jsem jako kluk pozdě na podzim po opadu listů lozil na švestky pro zapomenuté plody. Byly scvrklé, napůl vysušené a byly v nich doslova krystaly cukru, lahoda a intenzívní švestková chuť. Poslední roky vidím intenzívně plodovat nově vysázené mladé stromky švestky domácí, nevím ale, jestli ze "samovýroby" nebo zakoupené. Ale obsypané jsou stejně jako tehdy a plody jsou většinou zdravé.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 2.2.2010 13:46
Ale to nebuďte smutný.Loni byla nadúroda všude, až mi, vnučce profesionálního páleníka, srdce usedalo, když jsem viděla metráky švestek ležet na zemi. Je otázka, co budou sypat další roky.A zdravá švestka je zdravá švestka.Také jsme před několika lety ozdravili švestkový sádek, teda spíš vysadili úplně nový, ze švestek domácích.Zpět k tématu- asi nejvíc záleží, v jakých podmínkách roste. Na chalupě jižní svah, Polabí = spokojenost. Zdravím. MH

vivan - (1) - 227.180 (?), 17.4.2009 21:05

Na otázku, zda má smysl si "čačanku" ponechat, je celkem podstatná otázka co od ní očekáváte.

Skutečně co se týká chuti syrových plodů, není to "žádná" sláva. Jsou sice tak nádherné, že každý kdo je vidí tak je z nich unesen, ale chuť je opravdu jak tvrdíte diskutabilní, slupka je kožnatá a chuťově až trpká. Dalo by se jednoznačně tvrdit, že není k ničemu : jíst ani pít se to nedá.

ALE!!!

Pokud ji přijmete jako zdroj pro zavařování - kompotování, tak to nemá chybu. Rozpůlené plody po zavaření "pustí" excelentní tmavou, hustou a sladkou až fialovou šťávu. Kompotovaná "čačanka" je něco jako "krvavý ovocný steak".   Tak "jí" dejte ještě šanci a uvídíte až ochutnáte.   

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 56.97 (?), 19.4.2009 1:20

Dobrý den,
Najbolju bych tak plošně nezatracoval, samozřejmě se chutí nevyrovná pravým švestkám, ale jako s pološvestkou s ní mám dobrou zkušenost (jM). Opravdu záleží na lokalitě, je to odrůda pro velmi teplé oblasti a pokud má dostatek vláhy, hodnotím ji chuťově velmi slušně. Má své specifikum, zhruba tři týdny před sklizní vypadá jako zralá, ale jíst se nedá. Doba konzumní zralosti se musí pohlídat, zhruba třetina plodů dozraje během dvou-tří dnů a zbytek se dá probírkou konzumovat v pohodě 14 dnů i déle.           Zdravím

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 19.4.2009 16:47

Na Čačanskou jsem vsadil už někdy v 80-tych letech ale od jistého data všechny stromky této a nejen této odrůdy zde na Valašsku odcházejí. Příčinu neznám ale je to charakteristické po zimě, že co bylo loňského roku zelené, tak není. Spousta většina jednoletého obrostu je zaschlá a přitom zima nic moc. Proč "sázím" na chorobu, to proto, že jsem měl i 15-ti leté stromy a rodící a najednou pomalý úhyn všech "věkových kategorií." Domácí ani Duranzie se to netýká. Pro ilustraci viz foto.

80 - 90% proschlého obrostu
80 - 90% proschlého obrostu

host - 122.179 (?), 19.4.2009 18:16

Asi jste zvolil nevhodnou odrůdu,"většina Čačanských odrůd, údajně tolerantních k šarce, není doporučována z více důvodů, resp.je nutno znát postup, jakým byla daná odrůda a její vztah k šarce vyhodnocen,"-říká Doc.Ing.J.Polák z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.  AB

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 19.4.2009 22:41

Co se týče Čačanské Najbolji, myslím, že to nejvýstižněji vyjádřil pan Hauser. Také jsem ji míval a když začínala postupně chřadnout, tak jsem ji uřízl. K svému údivu jsem zjistil, že kmen nad pařezem byl dutý až k místu rozvětvení, které bylo 6O cm nad zemí. Dodnes nevím proč a přitom její stáří mohlo být tak 18-20 let.

Jen byh měl připomínku k příspěvku od ferum co se týče Stenley. Mám, myslím 7 letý stromek, tvarovaný jako vřetenovitý zákrsek. Loni byly všechny větve doslova obsypány plody, pouze ty nejvýšší jich měly málo. Nyní je celá obsypána květy včetně vrcholu, takže je předpoklad vysoké úrody.   Hnojil jsem ped výsadbou pod kořeny síran draselný + dolophos. Ve třech letech jsem přihnojil Cereritem.  Každoročně před květem stříkám spolu s jabloněmi listové hnojivo s obsahem hořčíku a mikroprvky. 

host - 96.3 (?), 12.11.2009 0:03

Jsem taky z Valašska - Vsetín - jižní svah - stejné problémy. Lepotica definitivně "odešla" - zhruba 5 let nadúroda, pak rapidní úbytek plodů a prosychání, nakonec strom o průměru cca 30 cm sklátil zimní vítr - v krčku kmene proschlá. Napadlo mne, že strom byl vysílený každoroční nadúrodou - zřejmě jsem se tedy mýlila.Jenže co sadit? Jojo kolem taky nic moc chuť, Durancie sice chuťově skvělá, ale nutnost obírání, nespadne, výtečně teče, ale není na buchty-nejde od pecky.  Domácí - šarka hned prvým rokem plodnosti.

Sbíráním roubů starých, nenapadených stromů v celé oblasti se zabýval p. Novotný. Odezvu pro svou práci nenašel.

Prosím, ze které části Valašska jste? Na jaké sv.straně sad máte?

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 12.11.2009 7:21

Pokud je to dotaz na mne, tak přímo z Val. Klobouk. Sad mám přímo na jih a na velkém vzorku Čačanských jsem si ověřil, že stromům ze začátku se dařilo až přišlo něco a postupně "odcházely" všech věkových kategorií. Tato podle mne chroba přešla i na jiné šlechtěné švestky a o tom jsem psal na jiném vlákně i to doložil fotkami. Netýká se domácí, Duranzie ani Hammanovy. Uvidím na jaře a opět můžu doložit kolik jednoletých výhonů odumřelo na Jojo a Stanley. Lestos jsem sázell Toptaste a Top Hit a uvidíme.

host - 93.175 (?), 20.7.2010 14:09

Měl jsem na zahradě Najbolju i Lepotici. Najbolja plodila mizerně a chuť žádná. Musela ven, nebylo co řešit. Lepotica - chuť lepší průměr, ale je šťavnatá. Hlavní důvod, proč ji mám na zahradě je, že je raná. Navíc plody jsou velké a vzhledově nádherné.

Moravec

host - 180.241 (?), 29.8.2010 0:22

Já ještě pamatuji naše domácí švestky v době, kdy tady šarka nebyla. Ani tehdy nebyla Domácí švestka nijak moc úrodná. My jsme sklidili ze stromu tak 10 - 30 kilo, víc nikdy ne. Ale pamatuji, jak jsem jako kluk pozdě na podzim po opadu listů lozil na švestky pro zapomenuté plody. Byly scvrklé, napůl vysušené a byly v nich doslova krystaly cukru, lahoda a intenzívní švestková chuť. Poslední roky vidím intenzívně plodovat nově vysázené mladé stromky švestky domácí, nevím ale, jestli ze "samovýroby" nebo zakoupené. Ale obsypané jsou stejně jako tehdy a plody jsou většinou zdravé.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz