Banánovitost švestek
|
|
|
|
|
 |
 |
|
popelarpavel - (7) - 76.201 (?), 3.6.2009 8:00, zobrazeno: 9638x
Naše asi 50tiletá švestka je úplně obalená tisícovkami plodů, které jsou ale napadené chorobou, kterou jsme pomocí internetu určili jako banánovitost.Problém spočívá v tom, že plody by se údajně měly otrhat a zlikvidovat, což není v lidských silách, strom je vysokánský a sklizeň jsme obvykle prováděli sklepáním.Co máme dělat?Je mi 66 let, ale vidím to poprvé.Děkuji za rady.Pavel.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
popelarpavel - (7) - 76.201 (?), 3.6.2009 8:14
Prosím Vás, co tedy máme dělat?Strom porazit a spálit nebo se to již v příštím roce neobjeví?Provedeme postřik na začátku příštího roku a postříkáme i ostatní blumy a ryngle, tuto švestku máme jen jednu.Díky Pavel.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
popelarpavel - (7) - 76.201 (?), 3.6.2009 8:35
Puchorovitost a banánovitost je totéž.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.2 (?), 3.6.2009 10:35
Dobrý den, opravdu se jedná o puchrovitost švestek. Na starých švestkách na chalupě se nám objevila před 3 lety poprvé a od té doby každý rok. Protože se jedná o staré a vysoké stromy nechali jsme to na přírodě. Letos na jaře po částečném opadu květních lístků jsme prvně stříkali přípravkem proti puchrovitosti (název nevím, ale na krabičce je foto kromě jiného ovoce i "banánovité" švestky). Stříkali jsme pouze jednou a zatím se zdá, že výskyt puchrovitosti je podstatně menší než v minulých letech i když sem tam nějakou "zahnutou" švestku jsem ještě viděla. Přeji hodně pěstitelských úspěchů.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
popelarpavel - (7) - 76.201 (?), 5.6.2009 8:28
Jakým přípravkem bychom měli teď švestku postříkat?Rozhodně nechceme, aby se tento "úkaz" opakoval každým rokem, vypadá to velice nechutně.Co opadá, zlikvidujeme.Díky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
FandR - (17) - 29.34 (?), 6.6.2009 1:35
Dobrý večer nebo již dobré ráno?
Zásadně nekácet. Postřik již nemá význam. Důsledně likvidovat infikované plody. Houbová choroba se může, ale i nemusí příští roky opakovat (dle klimatických podmínek). Příští jaro postříkat při začátku rašení Kuprikolem, Championem ap. v koncentraci dle návodu (5 - 6 kg/ha na 300 - 400 l vody?). 2. postřik opakovat těsně před květem, případný 3. postřik těsně po odkvětu (možno spojit s insekticidním ošetřením proti pilatce).
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 79.90 (?), 6.6.2009 22:27
Puchrovitost švestek se skutečně objevuje jen v některých letech. Asi před 5 lety mi jeden známý přinesl větvičky švestky, abych mu poradil, co to je a co s tím má dělat. Byly napadeny puchrovitostí. Chemické ošetření v této době nemá smysl. Poradil jsem mu, aby napadené větvičky ostříhal a spálil. V dalších letech se mu puchrovitost na švestce neobjevila.
Jinak proti puchrovitosti by se muselo začít ošetřovat preventivně v době rašení pupenů, podobně jako se to dělá proti kadeřavosti broskvoní a i stejnými přípravky.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|