S tím použitím slova zklamání já ale rozhodně nesouhlasím!
To že Aprimira a jak se asi ukázalo tak kříženec s meruňkou není je sice nepříjemné tj. s ohledem na to, jak byla Aprimira představena a jak se tedy lákali první zájemci aby nakoupili.
Ovšem abychom s vaničkou oprávněného rozhořčení na klamavou reklamu nevylili i to příměrem dítě, že?
U mne v Podkrkonoší asi 430 mnm, v mrazové kotlince a v jílovačce, se Aprimira kupodivu a v porovnání s ostatníma "švestkama" ukázala jako slušně vitální a odolná a mohl bych i napsat z tohoto pohledu že nejlepší.
A když napíšu že vitální, tak tím myslím slušný a nikoli bezhlavý růst dřeva a také že je velmi slušně ve výsledku plodná. Na rozdíl od toho, co mně roste vedle a má nikoli žlutavooranžovou ale onu barvu tradičně už modrou.
Ten asi základní problém je u Aprimiry v tom, že plody se musí nechat opravdu dozrát, zdůrazňuji dozrát!
Vydržet a nedělat závěry předčasně! Aby žlutá barva a i když plod je na omak už počínajíc změklý přešla až do oranžového odstínu. Sem tam s načervenalým líčkem.
Potom ona popisovaná jakoby suchá mdlá chuť mizí a je nahrazena... medově sladkým zázrakem. Ta chuť, protože v ní chybí kyselinky a snad jedině náznak jich je ve slupce, pochopitelně není srovnatelná s obvykle osvěžujícími švestkami. Ale je to takový sladký bonbon a k spíše zasycení.
Také jsem se pokusil před několika dny několik těch plně dozrálých plodů Aprimiry usušit v sušičce: při sušení původně žluto oranžová barva dužniny zhnědla a výsledný produkt chuťově směle přirovnávám k těm echt sladkým sušeným ale jakoby ještě pořád mokrým baleným švestkám z USA a co jsou u nás v prodeji.
O kus dále mám mirabelku Nancyskou. Letos, kvůli právě jarním mrazíkům, na stromku jen několik kuliček. Aprimira plody ale obsypaná. Chuťově Nancyská mně také vyhovuje, je to podobný případ sladkého a tady daleko menšího bonbonu jako jsem napsal už u Aprimiry a ta s daleko většími plody: ale každá ta chuť je osobitá, rovnítko zde položit nemohu.
Výše popisované hnědnutí dužniny od pecky jsem zatím nepozoroval. Může to být i nějaká fyziologická záležitost a v návaznosti také na možné (pře)hnojení?
V zahrádkářské osadě přímo řádí všude monilioza plodů a tady opravdu to postižení je i u Aprimiry, chce to zavčas napadené plody na stromku likvidovat ať neshnije i to ostatní.
Aprimiru beru jako raritu a nezklamala mne.