No jdu ted cestou pokusu a omylu a musim vyzkouset i ruzne druhy podnozi.Tady u nas ma par lidi Stanley a par zavirovanych pravych svestek.Delat tady nejakou osvetu nema smysl.Ti kteri se tomu venovali jsou na pravde bozi, takze namam ani moznost cerpat z mistnich zkusenosti.
Pokud bych sehnal Amers nebo jinou odrudu na pomalu rostouci podnozi a brzkym nastupem plodnosti, tak si reknu omyl a OK..vykopu a jdu do neceho jineho nebo taky je ok a jdu do toho.Pokud ji sezenu na myrobalanu a jeji plodnost nastoupi po peti letech, tak pet let drzet neco co nebude dobre je pro mne prepych.
Jedine polosvestky, ktere mi zatim plodi pravidelne a hojne jsou Lepotice.Pokud bych je hodnotil podle prvnich sezon, tak uz by byly pryc, ale dnes bych je nevymenil a sve misto u mne maji.
Pokud svestka nevyjde a neni chutove zrovna prijatelna na primy konzum, neznamena to, ze se nemuze hodit na suseni ci do kvasu.Viz Tophit... ma celkem vysokou cukernatost a pokud dosahne standartnich parametru, tak v kvasu se jeho nedostatky ztrati.Nekostoval jsem zrovna Tophit, ale Hagantu a ta zrovna v chuti nejak jeden rok nevynikala, tak sla do sudu a palenka byla dobra.Kdyz, ale Haganta vychazela, tak na ni nebyl narok.Vse se zpracovalo v kuchyni.Kvasu bylo myslim 50litru..mlady strom a nateklo necelych pet litru... bez pouziti cukru a tenkrat i kvasinek..coz bylo skoda.Ono pokud budeme mit pocasi, jak na jizni Morave a budeme pravidelne zavlazovat, tak pokud ma byt svestka dobra, tak dobra bude kazdym rokem.