Ďakujem, nakoľko som začal pestovať slivky hlavne kvôli paleniu tak Zisťujem ktoré sú tie vhodnejšie aromatickejsie. Všade chválili má internete toptaste a tiež hagantu. Ale ešte mám miesto pre tých 5 stromčekov a chcel by som pridať ďalšie slivky. Rozmýšľam či cacanska rodná alebo durancia, ale k tým sa neviem dáko dostať nikde ich nepredávajú. Niesom pevne rozhodnutý musím len tu čítať a dať si poradiť od skúsenejších...
Dobrý deň, mám doma nasadené slivky toptaste a haganta... Zaujímalo by ma či má niekto skúsenosti s týmito slivkami pri pálení... aká je chuť a vôňa pálenky z týchto odrôd
Ďakujem za odpovede
Zdravim pan Čmela, odpoved vam da pan Vladimir Humay palenica Jelšovce pri Nitre, ktory ako prvy priviezol Toptaste z nemecka, vysadil pred niekolkymi rokmi sad a už z nej pali.Na koštovku tejto slivky bol pozvany riaditel Plantexu, po okoštovany kupil plantex licenciu a odtedy ju množia.
Ďakujem, nakoľko som začal pestovať slivky hlavne kvôli paleniu tak Zisťujem ktoré sú tie vhodnejšie aromatickejsie. Všade chválili má internete toptaste a tiež hagantu. Ale ešte mám miesto pre tých 5 stromčekov a chcel by som pridať ďalšie slivky. Rozmýšľam či cacanska rodná alebo durancia, ale k tým sa neviem dáko dostať nikde ich nepredávajú. Niesom pevne rozhodnutý musím len tu čítať a dať si poradiť od skúsenejších...
Jde o to, co od slivovice požadujete. Jestli aby hodně nateklo, pak je Toptaste dík vysoké cukernatosti ideální. Chcete-li i výrazné slivkové aroma, pak je dobré nakombinovat i další odrůdy (Durancie, pravé švestky, rodna, Gabrovská, aj.)
Už 3 sezónu som začal zbierať do polovice 120 litrových barelov Hanitu ktorú doplním Toptaste.Výsledok zo zatiaľ 2 pálení je viac než uspokojivý.Pálenka z jednodruhového kvasu z pravých sliviek je síce o niečo chutnejšia, ale z nových odrôd si ju môžem urobiť každý rok. Stano
Aby som však odpovedal aj na otázku.Podľa môjho názoru by bola pálenka určite dobrá, o niečo menej aromatická, a časť cukru v kvase by bola neprekvasená.Prečo teda robiť jednodruhový kvas s Toptaste?
Duranciu neviem na Slovensku zohnať. Zrejme siahnem po tej rodnej tu nie je problém zakúpiť... Ide mi hlavne o kvalitu chcem to pre seba a blízkych... nebudem ich ponúkať nie dobrou palenkou. Ak niekto viete poradiť kde sa dá na Slovensku kúpiť durancia budem rád. Veľmi ma to k nej ťahá si ju domov zaobstarať. Mám ešte hagantu a z nej som tiež plody nejedol. Teším sa na rok by mala byť prvá uroda. Som zvedavý na tie chute.
Taká kvalitná odroda na pálenie a povidla a na Slovensku ju skoro nikde nepredávajú to je škoda že sa viac nerozsiruju tradične odrody a hlavne keď sú fakt kvalitné. Uvidím keď začne jesenný predaj ponúkam sa po nej. Bývam na juhu stredného Slovenska 230 m.n.m. Tak po tej stranke dozrievania by nemal byť problém. No spolieham sa aj na Toptaste že bude dobrá na palenie len to si ešte počkám kým poriadne rodiť. Na nej sa mi aj páči že nepadá a drží na strome keď príde čas na raz pozbieram a založím kvas.
Velmi sa netešte na Duranziu ked je upršany rok plody odidu na moniliu, u mna sa im nedarilo ale Toptaste to už je ina pesnička nesklame ani jeden rok.Volal som do palenice, je to najlepšia slivka na palenie ale pre vysoky obsach cukru sa musi dat 20l vody do 100l kvasu a trošku inych kyslejšich sliviek inak dobre neprekvasi zostane v kvase vela cukru,25l napalite zo 100l palia Bystricke, Hanitu chutove vlasnosti som sa nedozvedel maju ju uskladnenu a pan ju ešte nekoštoval.Ale už sa v nemecku začali predavad dalšie nove odrody na palenie vhodne velmi sladke Joganta a Jolina.