3 roky zasazená švestka, co s ní dál?

host - 189.156 (?)
8.3.2013 8:28

Jakkoliv je vžitý názor že peckoviny není třeba řezat, víceméně opak je pravdou. Naopak je musíme řezat více než jádroviny. Vysvětlím proč. U volně rostoucích stromů zastávám filosofii kvalitního výchovného řezu, kdy se snažím o vzdušnou a pevnou korunu s množstvím plodného dřeva. Když strom začne plodit a růst se ustálí, s řezem víceméně přestávám, rozhodně nic nezakracuju, jen odstranuju konkurenci. Jádroviny mohu nechat bez řezu poměrně dlouhou dobu, i starý strom je schopen udělat novou korunu. ne tak peckoviny, hlavně u slivoní, které plodí na jednoletém dřevě dojde při zanedbání řezu velice rychle k proschnutí plodného obrostu a plodnost se stěhuje na obvod koruny. PLodnost i kvalita je potom menší, nehledě k perspektivě stromu. Řezem se vlastně udržet co nejdéle vývojovou fázi plodnosti a růstu, bez řezu mnohé stromy- typické jsou třeba durancie- velice rychle přecházejí do fáze plodnosti a poměrně rychle odcházejí. Valaši si často stěžují že durancie se dožívá malého věku- je to právě nezvládnutým řezem, nebo spíš jeho úplnou absencí.

Ing. Fidla

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 7.3.2013 19:45

Většina výhonů roste kolmo nahoru.Právě proto všechna míza žene dřevo bujně nahoru, a bude to pokračovat, pokud se s tím něco neudělá.Nyní, když je stromek mladý -to ještě jde.Proč se asi vyvazuje plodonosné dřevo do vodorovné, skloněné poloze???Pro plezír sadaře, aby měl více práce asi né.Proto, aby nehnalo do dřeva, ale do plodnosti.Dejte na mě-bude silně vyholovat.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 7.3.2013 20:57

Takto, možná ještě o trošínku více, zanedbaný stromek Lepotice jsem svého času řezal u příbuzných. Postupoval jsem v podstatě, jak píše p. Fidla. Po prvním řezu začal plodit a po třech letech to už byl slušný strom.

host - 189.156 (?), 8.3.2013 8:28

Jakkoliv je vžitý názor že peckoviny není třeba řezat, víceméně opak je pravdou. Naopak je musíme řezat více než jádroviny. Vysvětlím proč. U volně rostoucích stromů zastávám filosofii kvalitního výchovného řezu, kdy se snažím o vzdušnou a pevnou korunu s množstvím plodného dřeva. Když strom začne plodit a růst se ustálí, s řezem víceméně přestávám, rozhodně nic nezakracuju, jen odstranuju konkurenci. Jádroviny mohu nechat bez řezu poměrně dlouhou dobu, i starý strom je schopen udělat novou korunu. ne tak peckoviny, hlavně u slivoní, které plodí na jednoletém dřevě dojde při zanedbání řezu velice rychle k proschnutí plodného obrostu a plodnost se stěhuje na obvod koruny. PLodnost i kvalita je potom menší, nehledě k perspektivě stromu. Řezem se vlastně udržet co nejdéle vývojovou fázi plodnosti a růstu, bez řezu mnohé stromy- typické jsou třeba durancie- velice rychle přecházejí do fáze plodnosti a poměrně rychle odcházejí. Valaši si často stěžují že durancie se dožívá malého věku- je to právě nezvládnutým řezem, nebo spíš jeho úplnou absencí.

Ing. Fidla

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 102.117 (?), 8.3.2013 19:45

děkuji všem moc za rady

bohužel jsem z těch rad a dalšího čtení kolem slivoní dostal strach, je to teď jen tak tak poslední pokus, abych stromek ještě mohl nějakým rozumným způsobem zachránit, resp. nasměrovat správným směrem

jak někdo uvedl, není to jabloň, ta je daleko "tvárnější" v podstatě kdykoliv

mám tedy zasáhnout ještě teď v předjaří? nenašel jsem na to jednoznačný názor

stejně jako bych si dovolil poprosit o možné načrtnutí kde to stříhnout, jsem i po vašich radách na vážkách a byla by to opravdu škoda udělat to špatně, ten strom jinak roste opravdu dobře

můžu zkusit střihnout zatím jen několik větví, udělám pak další fotku a uvidíme jak se to bude tvářit

Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?), 11.3.2013 8:38

Ak by ten stromček bol môj, urobil by som s ním toto :  Pokúsil by som sa tu o cielený nástrih DSR (Dvojitý sektorový rez - vlákno DSR), myslel by som, že tým dosiahnem lepší odklon výhonkov, od druhého očka nižšie. V lete by som zosadil výhonky vyrastajúce z vnútorných vrchných očiek. Bajas.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz