3 roky zasazená švestka, co s ní dál?
|
|
|
|
|
|
|
|
Jamieee - Zlatý Zahrádkář (622) - 167.53 (?), 7.3.2013 15:49, zobrazeno: 14246x
může prosím někdo poradit? třetím rokem zasazená švestka, bohužel nesázel jsem já a neznám odrůdu
loni na jaře klasicky ostříhaná jako jiné ovocné stromy, přírůstky jsou poměrně značné a v tuhle chvíli nevím co s ní dál
nebylo mi zatím tchánem "povoleno" se stromku více věnovat, to až letos
loni měl stromek asi 10 švestek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.122 (?), 7.3.2013 17:32
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 7.3.2013 17:38
Pokud je stromek takto zapěstován-bez terminálu, tak má výrazný náběh se státi v brzké době koštětem.
Pokud už nejde změnit tento nepodařený kotlovitý tvar na tvar s terminálem, je třeba výrazně řezem snížovat každoročně výšku koruny, protože spodek bude vyholovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 7.3.2013 19:03
Já bych na tvarování stromku tak přísný nebyl. Švestka není jabloňové vřeteno, které plodí mnohem větší, a prodejnější plody než volně rostoucí strom. Velikost, tvar a vybarvení plodů není jednoznačnou prioritou, požadujeme spíš co největší úrodu (pálení, povidla). Nevidím nic špatného v kulovité, kotlovité či talířové koruně. Není problém z některé větve vytvořit terminál, ale nepovažuji to za nezbytné. Rozevírat korunu řezem či mechanicky je jistě dobré, koukneme-li na staré stromy slivoní, jsou vesměs rozevřené tak akorát. Postaraly se o to samotné stromy, kterým se rozklesly větve obtěžkané plody .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 8.3.2013 12:23
A právě proto, že švestka není jádrovina bych vyholování spodních partií nepodporoval, a všemožně bych se bránil už v počátku.U jádrovin není problém vytvořit výhony tam kde nejsou-vhodným řezem se podpoří tvorba vlků.Tento někdy žádoucí jev neplatí u některých peckovin-švestek, broskvoní.Né tak už u meruněk, které rády a ochotně pučí z čehokoli.
Rád bych majiteli stromku poradil přetvarovat tuto metlici na stromek s terminálem, kosterními větvemi, a postraním plodonosným obrostem.Dvojáky řezem napravit na jednu hlavní, a pak časem na postranní větve nižšího řádu.
Nebo aspoň radikálně snížit výšku koruny řezem na postranní obrost.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 7.3.2013 19:54
Nepřijde mi, že by náprava byla obtížná. Došlo ke klasické situaci, že stromek je v růstové fázi a ještě neplodí, tudíž velice bujně roste. Hlavně švestky na myr.podnoži tvoří značné přírůstky v období druhé mízy, kdy se charakteristicky konce rozvětví, jak je vidět na fotce. Řešení je následující, sesadte větve vždy na nižší, mladší a méně kolmo jdoucí odbočku, můžete použít řez na Zahnův pahýl, max. 4 koseterní větve a jeden terminál. Větve zastřihněte tak, aby končily v jedné rovině. Strom bujně vyrazí, to ano, ale není problém ho v dalším roce zas zaěstovat vých. řezem.
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|