Včely na malinách
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.155 (?), 3.8.2016 15:20
Tak jsem to změřil. Katinka má 18st Oe, pro srovnání nejměkší lepotica necelých 12.
To musí být překlep, 18°Oe je jen 4,2°Bx, t.j. počet kilogramů cukru ve 100 kg čistého cukerného roztoku.
Mi to spíš pasuje fact na ty Brixy. A v tom případě mně ty Vaše Katinky mile překvapily.
(O Lepoticích vím své, těch12°Bx je spíš jejích lepší průměr, bohužel).
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.96 (?), 3.8.2016 19:43
Pane Miloši moc děkuji za odpověď a změření.
*
A taky samozřejmě za všechna Vaše ovocnářská psaní a sdílení zkušeností. Moc si toho vážím!
*
Opál bohužel nemám, ale Althanova je u mně jasná volba a je na celkem čelním místě v seznamu těžení "zahradního dřeva" z neúspěšných "starých pokusů"...
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 4.8.2016 9:24
Velký strom Althanovy jsem letos v zimě vykopal. Přes odpor manželky, která každý rok snědla tak 5 plodů a zbytek tvořil balastní plnivo v sudu.
Totéž - a ještě víc - si myslím o všech asijských slivoních a hlavně plodových myrobalánech. Pravda, plody jsou velké, v koši přibývají rychle, plodnost vysoká. Ale od pecky jdou špatně, konzistence blátivá, chuť fádní, vůně žádná. Destilát z mače, v němž tyto plody převažují, patří v sezóně k těm horším.
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.248 (?), 4.8.2016 13:31
I když offtopic, dovolím se zeptat. Chci = hledám do mých podmínek renklódu. Ne slívu, ale renklódu, kulatou, voňavou, sladkou. Malvazinka v našich podmínkách je požvatelná jednou za deset roků, jinak křiví ústa, láme vaz. Teď jse dal ránu válečným štváčům, když jste vykopal Althanovu. Mám naději, že se mi sem něco hodí a že když to koupím, bude to ono? A co by to mělo být?
PP.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 239.203 (?), 4.8.2016 16:04
Taky od tématu za což se předem omlouvám. Ale v závěru píšu i o vosách...
*
Reine Claude destilát ze sadů dle mého názoru jednoho z naších nejlepších lihovárníků. Žufánek.
Ale nepil jsem ji. A je to asi jen jejích okrajová záležitost, moc ji nevyrábějí.
*
Já ryngle samostatně zkvašovat nezkusil, vysadil jsem jich pár kvůli obohacení sadu a pestrostí opylovačů.
Jiné nápoje a zpracování jsem zkusil a dle mého názoru se hodí jen k občasnému snězení.
A v případě extenzivního sadu to u mně prakticky vypadá asi takhle:
Pod vysokými stromy se brodím zhnilotinami, hejny vos, nadávám a jsem vzteklý když na jeden kbelík použitelných plodů musím sebrat, odnést a vyhodit, podle roku a počasí, někdy i 9 kyblíků.
*
Kdyby se dal vrátit čas, tak bych si takové sfinstvo už nikdy do sadu nezatáhl.
Max. nějaký nižší stromeček na zahradu na přímý konzum.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 4.8.2016 9:14
Nezlobte se, pane Jiří, ale že by včely nanosily šťávu z popadaných třešní, že by to tvořilo většinu snůšky a někdo z toho vytočil med, to Vám nikdo, kdo měl cokoli do činění se včelami, neuvěří.
Je možné, že jste jedl tmavý med a krátce před tím viděl včely na popadaných třešních. Ale ta souvislost, věřte, byla pouze časová.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|