svilušky pod kůží?
|
|
|
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) 9.8.2007 0:08
Trombidiosis je celá skupina kožných dermatitíd spôsobených rozličnými potvorkami (svilušky, zúženky, piesočné blchy a pod.) Liečba je iba symptomatická. Teda tlmenie svrbenia - lokálne, prípadne antihistaminikami. Alkoholové roztoky sa nepoužívajú, pretože nie sú účinnejšie ako iné. To iné je: - mydlo, teplá voda, vazelina, detský olej. Potom lotio calamini - čo je 0,5%ZnO+0,5%Fe2O3 - to by mohli zvládnuť namiešať v lekárni.
Babské recepty doporučujú rýchlo kvapnúť na pupák malú kvapku laku na nechty. Údajne sa to potom hojí najrýchlejšie. Asi sa viac spoločensky hodí lak bezfarebný. Údajne dobre funguje 4-5% ocot (to nie je babská, ale rada z med. časopisu). Ľudia, ktorí chodia zbierať borůvky - býva tam viac potvoriek, ako inde - doporučujú namazať sa voňavým mydlom (a nezmyť ho vodou, ale nechať zaschnúť).
Silne zamorené pozemky sa ošetrujú práškovou sírou. Zasyp sírou sa používa aj do obuvi, ponožiek, šatstva atd.
V praxi to je všetko ťažko realizovateľné - na záhrade. Asi najjednoduchší je po kusnutí lak alebo ocot. A prevencia repelenty.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.30 (?), 5.8.2007 17:38
My máme úplně ten stejný problém!
|
|
|
|
|
|
|
host - 55.119 (?), 7.8.2007 9:54
Loni jsem z nich byla šílená. Neustále jsem se drbala a hlavně ty červené fleky no hrůza. Ale letos jsem nad něma vyzrála. Před pár dny mě opět napadly a někdo mi poradil opravdu hodně teplou koupel. Takže se vždy večer nebo když přijdu ze zahrady ihned naložím do vany až jsem červená jak rak. A svilušky mají smůlu. A žádný masti ani pudry nepomáhají.
|
|
|
|
|
|
|
host - 89.168 (?), 7.8.2007 13:04
Mám ten samý problém, asi jako všichni tady, ale zajímalo by mě kde se všude berou. Máme vedle sebe souseda a jeho jabloně zasahují na náš pozemek, což by nebyl až takový problém. Ten spočívá v tom, že on sem jezdí jednou týdně, zaleje zahradu okope záhonky a zas odjede. Nikdy nesebere jediné jablko a shrabat je třeba na kompost ho ani nenapadne. Má na straně našeho pozemku shnilá jablka a ne jen to. Zajímá mě, jestli se svilušky opravdu tvoří i tímto způsobem??? Mám malou holčičku a vypadá jak kdyby měla neštovice. Poradí mi někdo prosím??
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.90 (?), 8.8.2007 9:38
Bohužel mám stejný problém. Mám 2 malé kluky a na zahradě jsou víc než doma. V lékarně prodávají Difusil H ten je na lidi a opravdu zabírá jen neni určen ke každodenímu použití. Takže stříkám jim ponožky a tepláky a docela to zabírá. Problém je že to má (jak píší na návodu) účinek jen 3 až 4 hodiny a přece jen nemůžu ty děti porád stříkat. Takže stříkám jen ráno když jdou ven, většinou se odpoledne svléknou a ochrana je pryč. Pokousaný jsou, ale méně.
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.253 (?), 8.8.2007 10:21
Nám na tyhle mrchy pomáhá postříkat se normálním repelentem. Jo a zkuste si v lékárně sehnat sirnou mast - taková žlutá, hnusně sírou smrdící mast, kterou připravují v lékárně, ta jednak spolehlivě osradí breberky, a navíc to po ní přestane svědit.
Clea
|
|
|
|
|
|
|
host - 71.234 (?), 8.8.2007 22:29
Děkuji moc za radu, určitě to zkusím. Dala jsem i na radu jedné pani, která zde psala, že pomáhá francovka s hřebíčkem, celkem to má nějaký učinek, ale museli bychom se mazat každou chvilku, nemluvě o tom že málá je každou chvilku v bazenu. Des už má i hlavu plnou boláků, vyndala jsem jí dnes z vlasů dvě ty oranžové svítivé potvůrky zakouslé přímo v ráně. Což mě přesvědčilo jak tady psal jeden pán, že se zachytí v kůži, chvilku pobudou a pak se přemístí o kousek dál. Jinak děkuji moc a pokud přijdu na něco nového hned vám dám vědět. Veronika
|
|
|
|
|
|
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498), 9.8.2007 0:08
Trombidiosis je celá skupina kožných dermatitíd spôsobených rozličnými potvorkami (svilušky, zúženky, piesočné blchy a pod.) Liečba je iba symptomatická. Teda tlmenie svrbenia - lokálne, prípadne antihistaminikami. Alkoholové roztoky sa nepoužívajú, pretože nie sú účinnejšie ako iné. To iné je: - mydlo, teplá voda, vazelina, detský olej. Potom lotio calamini - čo je 0,5%ZnO+0,5%Fe2O3 - to by mohli zvládnuť namiešať v lekárni.
Babské recepty doporučujú rýchlo kvapnúť na pupák malú kvapku laku na nechty. Údajne sa to potom hojí najrýchlejšie. Asi sa viac spoločensky hodí lak bezfarebný. Údajne dobre funguje 4-5% ocot (to nie je babská, ale rada z med. časopisu). Ľudia, ktorí chodia zbierať borůvky - býva tam viac potvoriek, ako inde - doporučujú namazať sa voňavým mydlom (a nezmyť ho vodou, ale nechať zaschnúť).
Silne zamorené pozemky sa ošetrujú práškovou sírou. Zasyp sírou sa používa aj do obuvi, ponožiek, šatstva atd.
V praxi to je všetko ťažko realizovateľné - na záhrade. Asi najjednoduchší je po kusnutí lak alebo ocot. A prevencia repelenty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.27 (?), 9.8.2007 15:10
Je to dost blbý, ale známí stříkají trávník a okolní roští apod. Sulikolem a funguje to. Ale ta síra se drží na rostlinách mnoho dní a když v tom lezete, tak páchnete sirovodíkem a obecně to páchne. Nic pro malé děti, ale hlásit se to musí !
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.1 (?), 11.8.2007 22:09
Mám stejný problém, ale mě pomáhá čistý líh nebo ocet.
|
|
|
|
|
|
|
host - 38.195 (?), 13.8.2007 10:50
Tak svilušky nebo sametky? Někde na začátku diskuze to bylo vysvětleno, že sametky, někdo se vrátil ke špatnému názvu. Mě by spíš zajímalo, kde se ty potvory nejvíce drží?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|