svilušky pod kůží?
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 28.7.2002 23:58, zobrazeno: 254387x
Pravidelně v polovině prázdnin nastává na naší zahradě ráj neviditelných potvor, které se prý nazývají svilušky. Při sebenepatrnějším projití po zahradě se zavrtají pod kůži a pěkně svědí. Od té chvíle se nikomu na zahradu nechce. Jsme z toho zoufalí a nevíme, jak se jich zbavit. Nemá prosím někdo zkušenost a hlavně radu, jak na ně vyzrát?Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kocour - (17), 30.7.2002 23:46
Pouze doplním informaci kolegy pana Hejduka. Larvy jsou cca 0,25mm veliké. Larvy se pod kůži zavrtávají především tam, kde prádlo těsně přiléhá k tělu nebo v kožních záhybech a pod. Po zavrtání rozkládají svými šťávami tkáň a vzniklou tekutinu sají. Většinou po třech dnech odpadnou a ranka se zahojí. Pokud larva odpadne doma, nemusíte mít obavy o zamoření bytu. Larvy potřebují půdu, ve které se přeměňují. Jako asi nejúčinnější prevencí je pravidelné sekání trávníků a jejich kropení. Sametky nesnášejí vlhko. Proto, jak uvádí kolega Hejduk, je dobré se ihned po návratu řádně osprchovat. Momentálně jsem i já osobně hostitelem těchto potvůrek. Letos ale vyrazily nějak dříve. Běžně se totiž objevují v druhé polovině srpna a začátkem září.
S pozdravem,
Petr Kocanda - Kocour
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.71 (?), 11.6.2007 21:46
Vaše rada je dobrá jen prosím o doplnění co krom vody na ty potvory platí, mohu se udrbat. Děkuji za rychlou odpověď
Klapka Ladisla
|
|
|
|
|
|
|
host - 249.156 (?), 5.8.2007 17:25
To sem ráda, že se nedrbu sama, ale je to opravdu humus představa. Můj postřeh, ať dělám co dělám, svědí a pupence mám vždy tak týden až 10 dní, nemazat, nestojí to za to.
|
|
|
|
|
|
|
host - 55.6 (?), 18.8.2011 21:42
Mě trápí taky. Byla jsem na kožním a můj skvělý doktor mi všechno vysvětlil a dostala jsem na to pudr... Teprve s léčbou začínám, takže pupínky pořád jsou (prý tam můžou být ještě další měsíc), ale svědění ustalo a to je asi to nejotravnější.
Všem hostitelům přeji brzké uzdravení :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.18 (?), 5.8.2012 18:32
Nam se osvedcilo potrit pupinek lakem na nehty. Svedi jenom chvilku, pak se sametka pod lakem udusi, takze az se lak v podstate po par dnech sam odloupne, kuze je zahojena.
Preventivne nez vyjdeme na zahradu, tak pouzijeme Alpu, po prichodu domu sprcha, saty do pracky.
Na zahradu chodit co nejmene obeceni - nahe deti byvaji prekvapive postipane malo, i kdyz jsou venku skoro porad. Mate- li bazen, skocte cas od casu mezi praci do nej. Nechodte na zahradu, kdyz fouka vitr - zveda ty potvory totz ze zeme a pak pristanou treba ve vlasech, ci za krkem. Lovu zdar!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 242.115 (?), 27.8.2013 21:53
Dobrý je na to také vitamín B complex, který je účinný i proti komárům a jiným parazitům užívaný je jako prevence:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|