Štítenky - puklice na tisu

host - 248.54 (?)
27.5.2007 22:14

Jak vidíte, přes to, že hájím Rundap, rád pracuji s decentnější chemií. Add detergent - máte samozřejmě pravdu, že biologicky odbouratelný by byl lepší.  Samozřejmě standardní detergent "na nádobí" je trochu hulvátský, ale je relativně fragilní. Samozřejmě , že postřik je relativně "maloobjemový" a použitý objem pak činí několik litrů.

Olej a voda v emulzi , to je jiná, je to velká legrace a účinnost formátu ON-OFF. Působí skvěle, ale jen tam kam dopadne.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 162.128 (?), 15.5.2007 14:04, zobrazeno: 15323x

na tisech se nam v obravskem mnozstvi vyrojily asi stitenky nebo puklice. Jsou to oranzovohnede  polokulate tvrde stitky, pod nima je cosi. Pak jsou tam jeste svetlejsi (asi samicky - samecci???). Vetvicky jsou komplet osypane, takze otirani lihem nebo mechanicke odrbani neprichazi v uvahu.  

Jako prvni pomoc (vetvicky jiz zacinaji zasychat) jsem to postrikala Sumithonem na zrave-save skudce, ale puklice drzi dal. Nevim ale, jestli jsou zive nebo mrtve.

Mate nekdo nejakou radu - i obecne - co se da v pripade silneho napadeni delat?  

host - 248.54 (?), 15.5.2007 22:30

použití domácího detergentu - vezměte obyčejný jar,  nařeďte jej tak 3 až 5 dílů vody : 1 díl jaru. Dejte do postřikovače, a tis pečlivě postříkejte. Druhý den opláchněte vodou.

Puklice se udusí. Takhle velmi jednoduše likviduji puklice na  citlivých citrusech. Pokud chcete mít jistotu, že tis nepoškodíte, vyzkoušejte na  jedné větvi.

Je to extrémně účinná metoda s neškodnou chemií.

Co také jde, ale musela byste koupit ultrazvukovou leštičku na brýle (www.conrad.cz, objem pracovní nádržky cca 2l, ceny okolo 1000 kč) je výroba olejové emulze ve vodě

(ultrazvuk "promíchá vodu" s olejem, vznikne homogenní suspenze. V našem případě s jedlým, rostlinným, libovolným na vaření) suspenze oleje a vody obsahuje mikroskopické kapičky oleje.

5-9 dílů vody na 1 díl oleje

Opět aplikujete postřikem, puklice se  udusí. Je to naprosto ekologické a naprosto neškodné.    

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 16.5.2007 8:47
S tou emulzí jedlého oleje je to pravda, ostatně přípravky na této bázi se běžně prodávají jako ekologický insekticid (název si nepamatuju, nekupoval jsem jej). O neškodnosti Jaru nejsem přesvědčen. Syntetické detergenty (na rozdíl od mýdla) se rozkládají  dlouho a půdě ani rostlinám příliš dobře nedělají. Poměr 1:3 je sakra koncentrace. Řešením by mohly být snadno bilogicky odbouratelné ekologické detergenty (Celestýna apod.)

host - 248.54 (?), 27.5.2007 22:14

Jak vidíte, přes to, že hájím Rundap, rád pracuji s decentnější chemií. Add detergent - máte samozřejmě pravdu, že biologicky odbouratelný by byl lepší.  Samozřejmě standardní detergent "na nádobí" je trochu hulvátský, ale je relativně fragilní. Samozřejmě , že postřik je relativně "maloobjemový" a použitý objem pak činí několik litrů.

Olej a voda v emulzi , to je jiná, je to velká legrace a účinnost formátu ON-OFF. Působí skvěle, ale jen tam kam dopadne.

host - 149.152 (?), 3.5.2008 21:59

Zkusila jsem šampon na psi ve spreji. Veš - hnida a puklice mi připadají stejné. Úspěšnost výborná.Léčila jsem tak palmu a citroník.Hanina

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz