sršni

host - 151.2 (?)
5.1.2009 12:09 Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 1.251 (?), 24.9.2006 11:04

zdravím.
Sršni se nerojí. Někdy v srpnu nebo v září vychová hnízdo oplozené samičky, ty se rozletí a zimu přežívají někde v štěrbinách. V této době do zimy sršní hnízdo už víceméně přežívá jen ze setrvačnosti a do mrazů obyčejní sršni zahynou. Na jaře potom samičky najdou vhodné místo a založí nové hnízdo, které zas na konci léta vychová další samičky. Takže pokud to vydržíte do mrazů, můžete potom to hnízdo ze zkřehlými neškodnými sršni zlikvidovat, pokud to už neudělají ptáci. Ochrana je potom časně na jaře vyhodit zbytek starého hnízda, ucpat štěrbiny, kde by samičky mohly založit nové hnízdo a případně něčím natřít, co by je odpudilo. Další krok je potom v květnu něco jako konkrola a likvidace sršních hnízd, která jsou ještě v té době málo početná a tudíž dobře zlikvidovatelná.

host - 63.132 (?), 6.8.2007 1:17
Zdravím poslední reakce byla velmi dobra. Jen chci upozornit, ze se sem tam vyskytuje i sršeň černá "black" velmi agresivni typ. Sam jsem zazil a nepreji nikomu mit hnizdo s vlizkosti. Me stacil jeden u chaty. Muj znamy vcelar ma metodu. Ta je sice trochu neortodoxni, ale spociva v omraceni srsne kocarem na koberce, ktery ma u vcelina. Jak srsen padne na zem vezme niť a hodi na sršně igelit v drevenem ramecku. Prímo svítící niť (žlutá, červená) ováže sršňi kolem těla a pak jej necha letět. Tak najde po chili behani po lese hnizdo a pak jej de znicit, neb sršni radi včely a vosy a prostě vše co je menši než oni. Pokud voláte hasiče tak nepřijedou jen tak a ani na vosy či včely. Musite řici, že tam je nekdo s vás alergik a hrozi přímé ohrožení života. Pak na 100% prijedou. Zpravy se ukladaji na ustředně. Na neposkytnuti pomoci při ohroženi je paragraf a zvlasťe pro hasiče, lekaře, kteři pracuji na pohotovosti. Ale pokudřeknete to stou alergii tak k vam určitě přijedou. :) Jinak maji obyčejnou kuklu, svuj mundur a holinky + spreje a motoricky odsavač s vakem na listi. Použivaji to na vosy, včely a sršně.

host - 234.120 (?), 27.9.2007 20:32
Na 100% nejlepší prostředek je aceton. Je lehce dostupný, není drahý a likviduje všechnu tuto havěť. Při zásahu kapkou umírá i velký sršeň. Já jsem do dvoulitrovky petflašky udělal malou dírku do vršku a už jsem je hasil. Lepší by bylo nalít to do tlakové nádoby na postřiky a dát jim...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 27.9.2007 21:41
Pokud nedoložíte tu vymyšlenou alergii lékařským potvrzením, tak ten výjezd můžete zaplatit.

host - 12.61 (?), 4.2.2008 17:54
Jen tak pro informaci, sršni patří mezi chráněné živočichy a jejich svévolné hubení je trestné. Ale fakt je, že žít v jejich těsné blízkosti přináší někdy problémy. U nás žijí prakticky každoročně. Během roku vůbec nijak neobtěžují, pokud mají hnízdo v blízkosti oken mají tendenci v noci zkoumat zdroje světla. Vysokonapě'tový lapač hmyzu v blízkosti okna vcelku funguje. Horší je situace na konci léta, to se mi již několikrát stalo, že v noci se hromadně slétli i ke vzdálenému světlu (možná, že k teplu?) a to je pak o strach.

host - 184.11 (?), 23.3.2008 20:32
Sršni nejsou chránění viz: http://www.env.cz/www/zamest.nsf/0/766317479ef4c2b0c1256a37003077ef?OpenDocument A nehledě na to, že pokud ohrožují můj život nebo život mých blízkých, což v případě, že se mi nastěhují do bytu, domu apod., je vždy.

host - 151.203 (?), 23.3.2008 23:51

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny existuje obecná ochrana organismů pře zbytečným hubením. Takže jsou chráněny. Nicméně lze je likvidovat tam, kde může dojít k poškození zdraví nebo ohrožení života. Ale to neznamená, že když letí okolo jeden sršeń, že mne už ohrožuje.  Pokud člověk je zdravý, tak několik sršních píchnutí by ho nemělo ohrozit, pokud to není přímo do krku či pusy. Otázka je, že jak zdravý se přijde na to až po píchnutí.

host - 249.40 (?), 4.1.2009 23:06
Sršni jsou sice zákonem chráněni, nicméně jejich likvidaci schvaluji. Problém je v dom, pokud má sršně nějaký váš soused a oni přelétají k vám. Známí je likvidovaly tak, že přes celé volně visící hnízdo navlékli pytel, u horní části uřízli, zavázali a hodili do ohně. Jiní přátelé zase sršní hnízdo rozebírali. Vevnitř byla 3 patra, v každém zhruba 160 larev...

host - 151.2 (?), 5.1.2009 12:09

host - 136.16 (?), 5.1.2009 13:36

Jako dítě jsem snědl švestku i s vosou.Pamatuju se na babky v sousedství, které mi cpaly do pusy kapesníky namočené v octu.Naštěstí alergický nejsem a tak jsem si mohl přečíst zmíněný článek.Uvítal bych, kdyby autor začal slovy:"tak jsem si včera nechal píchnout 5 sršních žihadel a nyní píšu..."..Pepík

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz