škůdce na jabloni

host - 216.111 (?)
21.2.2011 17:01

Chce se mi brečet. Dvě hodiny hledám na netu, co trápí naše jabloně a je to tady. Jen s rozdílem, že na kmeni a větvích nejsou chodbičky, ale jen díry. Kůra zčernalá, praská a opadává. Po larvách ani stopa. Stromy chřadnou. Pokáceli jsme pět jabloní a bláhově si mysleli, že zasadíme nové a je vyřešeno.Po letošní zimě a ohledání jsme zjistili, že i zbytek je napaden (dalších pět). A co hůř i meruňka. Ještě zbývají hrušně a švestky. Kdo vykope ty kořeny, to vážně nevím. Jsem v koncích. Dospěla jsem k názoru, že napadení nově zasazených stromů bych už asi nerozdýchala. Stříkání, hnojení, mazání, hafo práce a pak tohle? Stříkaná jablka si koupím i v obchodě. Nerada, ale asi vše vykácíme a zařadíme se do oblíbené skupiny " zelených betonářů" (thuje a angličan). Ach jo!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

roman.h - (24) - 6.15 (?), 15.10.2010 11:22

Děkuji za reakce, každopádně stromy kácím, není jiná možnost.Dnes jsem očistil kmen u dalšího zdánlivě zdravého stromu a objevil jsem stejně napadená místa z podkterých koukalo něco co je na fotce.Na celý kmen jsem použil insekticid a ještě provedu nabílení vápnem.

1
1
2
2

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 67.85 (?), 6.11.2010 15:30

To, co se stalo vašim jabloním, jsem objevila koncem tohoto léta na 5ti leté meruňce. Začalo to tím, že meruňka měla na jaře praskliny na větvích, větve zasychaly, jakoby se jednalo o mrtvici na půlce stromu. Po sklizni jsme půlku stromu odřízli a ukázalo se, že dřevo je proděravěné jako vaše jabloně. Ořezanou meruňku jsem natřela vápnem a nechám ji do jara, pak se uvidí, jestli bude třeba ji pokácet celou, nebo ne.

Včera jsem dokončila natírání všech jabloní a broskví vápnem. Při té příležitosti jsem objevila spoustu čerstvých dlouhých, zatím nikterak hlubokých prasklin na větvích jabloní. Natřela jsem je rovněž. Čerstvé praskliny vznikly až v průběhu tohoto léta, po průřezu, který jsme prováděli v pozdním jaru v době květu kvůli nové sekačce, kdy některé větve překážely. V tu dobu na stromech ještě žádné praskliny nebyly. Kdybych neprováděla bílení stromů, určitě bych si na jaře myslela, že jsou to praskliny vzniklé mrazem v průběhu zimy a kdo ví, co by se do těch prasklin nastěhovalo.

Nabílený sad vypadá pěkně. Je to otázka pocitu, asi jako když se přijde někam, kde je příjemně čisto a hygienično .

roman.h - (24) - 6.15 (?), 6.11.2010 18:15

Tak jen doufejte že se vám to nebude projevovat a "množit " i na další stromky.Já jsem dnes při hrabání listí objevil další napadenou jabloň tak jsem provedl očištění, insekticid a vápno a na jaře se ukáže.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 40.85 (?), 7.11.2010 8:29

Budu ve střehu. Nejhorší na tom je, že účinná obrana proti těmto různým drtníkům, drvopleňům, obalečům a podobným ničitelům není skoro žádná  .

host - 216.111 (?), 21.2.2011 17:01

Chce se mi brečet. Dvě hodiny hledám na netu, co trápí naše jabloně a je to tady. Jen s rozdílem, že na kmeni a větvích nejsou chodbičky, ale jen díry. Kůra zčernalá, praská a opadává. Po larvách ani stopa. Stromy chřadnou. Pokáceli jsme pět jabloní a bláhově si mysleli, že zasadíme nové a je vyřešeno.Po letošní zimě a ohledání jsme zjistili, že i zbytek je napaden (dalších pět). A co hůř i meruňka. Ještě zbývají hrušně a švestky. Kdo vykope ty kořeny, to vážně nevím. Jsem v koncích. Dospěla jsem k názoru, že napadení nově zasazených stromů bych už asi nerozdýchala. Stříkání, hnojení, mazání, hafo práce a pak tohle? Stříkaná jablka si koupím i v obchodě. Nerada, ale asi vše vykácíme a zařadíme se do oblíbené skupiny " zelených betonářů" (thuje a angličan). Ach jo!

host - 9.123 (?), 10.3.2011 18:13

Děkuji za vyčerpávající popis, přestože mě donutil k pláči. I já jsme doufala, že alespoň poslední z cenných starých jabloní zachráním chemií, přestože jsem dlouho odolávala. Popraskaná kůra mě neděsila, jednu suchou větev jsem prozradila odborníkovi, který slíbil přijít a nepřišel... Další rok uschl celý strom. Další rok půl dalšího... Momentálně mám na zahradě z deseti jabloní dvě snad ještě nenapadené... Sousední jabloňová alej je na odumření celá... Zanedbala jsem a teď pykám. Ale co vlastně? Hnojení? Nebo odvodnění pozemku? Ty jabloně tu stály desetiletí a prospívaly.

Cítím velký smutek z vlastní bezmocnosti a zároveň vděčnost, že mi konečně nekdo řekl, co mají za problém. Za celé ty roky jsem totiž nikde popis těchto příznaků nenašla...

host - 135.2 (?), 10.3.2011 21:52

U nás to je také takhle, na všech zahrádkách v osadě po desetiletích už stromy dožívají. U nás to začínalo tím černáním kůry...   Ale protože už máme zahrádky odkoupené, máme nějakou perspektivu a tak sázíme nové stromky, odrůdy nové i staré. Neobviňujte se, že jste něco zanedbala. Stárnem nejen my, ale i ty stromy! Zas si můžete říct, že aspoň odzkoušíte jiné odrůdy...

Jinak nám (viz vlákno "černání kůry") rostlinolékaři poradili postřik Kuprikolem před rašením a po opadu listů, pokud chcete zkusit ty zbývající dvě aspoň dočasně zachránit.. Nám zatím  ten ořezaný James Grieve žije a rostou mu nové větve a plodí, i když se místy to černání na původních částech stromu objevuje dál.           Lída

host - 135.2 (?), 10.3.2011 22:06

ps - na drvopleně (larva dlouhá klidně 10cm) táta používal petrolej - nastříkal ho inj.stříkačkou do dírky na stromě (brrr). Strom přežil, drvopleň ne. Když se objevil drtník (malé dírky, okolo pilinky), bylo jediné řešení větev uříznout. Toho jsem měla i v tehdy nově zasazené jablůňce Goldstar, s těžkým srdcem jsem jí odřízla celou kosterní větvičku, ale zabralo to a dnes to není ani poznat...  L.

michal.z - (2) - 222.106 (?), 29.3.2013 12:44

Dobrý den, po včerejší pochůzce po zahradě začínám být zděšený z toho, co jsem se tu dočetl o škůdcích typu drtník a drvopleň. Objevil jsem skoro na každém stromě švestky (mám jich asi 15) aspoň jednu napadenou větev, která odpovídá popisu tohoto škůdce. Předpokládám, že všechno odstartovala sousedčina durancie, která před 1,5 rokem začala usychat a loupala se kůra. Normálně jsem si myslel, že se ta kůra loupe jen schnutím toho stromu, ale nejspíš tomu tak nebude. Největší chybou asi bylo, že ji sousedka nenachala hned pokácet nebo že jsem jí ji nešel pokácet sám. Chtěl bych teda potvrdit, o jakého škůdce se tedy jedná a co se dá dělat... ořezat napadené větve a co dál?

host - 39.219 (?), 29.3.2013 15:50

Opravdová mela začne, až je najde datel.

Tvrzaní že za to může paní sousedka je podle mne ilně odvážné.   j.c.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz