Mravenci v kuchyni a ve špajzu



lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?)
6.7.2010 17:23

Asi budete muset kompletně vyklidit špajz i kuchyni a pak vystříkat všechny škvíry insekticidem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 116.142 (?), 6.7.2010 16:21, zobrazeno: 12136x

Dobrý den, měla bych malý dotaz, jistě zde již takový byl, ale nenašla jsem žádné uspokojivé odpovědi. Žijeme v přízemním starém rodinném domě a každoročně řešíme problém s mravenci v kuchyni a ve špajzu. Již jsme se naučili některé potraviny dávat do různých těsnících nádob či sáčků, ale všudypřítomní slíditelé vždy nějakou naši nepozornost odhalí a ihned využijí příležitosti a do potravin nalezou. Stačí jim jablko položené na lince, sáček bonbonů na polici nebo sklenice šťávy u dřezu. Mohl byste mi prosím někdo poradit, jak na ně? Žádné chemické přípravky vzhledem k přítomnosti jídla v těchto prostorách používat nechceme. Děkuji M.

   
lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 6.7.2010 17:23

Asi budete muset kompletně vyklidit špajz i kuchyni a pak vystříkat všechny škvíry insekticidem.

   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 6.7.2010 17:50

Pokud rozumně aplikujete insekticid k tomu určený a někdo z domácnosti se právě nerozhodne vylizovat plochy ve spíži, žádné riziko Vám nehrozí. Neaplikujete je na potraviny, ale na místa styku podlahy a zdi, je li zde plovoucí podlaha, tak ideálně do dilatační spáry. U lina, pokud to situace umožňuje pod jeho okraj. Nemusíte tedy mít obavy, stačí u aplikace pouze přemýšlet.

Použít můžete i "past na mravence" Catch u které je jed uzavřen v pasti a mravenec si pro něj musí vlézt dovnitř.

Pokud budeme hledat, kdy došlo v Čechách naposledy k fatální otravě insekticidy, tak pokud se nepletu, došlo k takové smrtelné otravě před dvaceti lety, kdy korunovaný hlupák zahrádkář právě aplikoval organofosfát na jahody a ještě mokré od kontaktního jedu jich košíček natrhal holčičce ze sousedství. (nechápu jak chtěl dodržet ochranné lhůty). Blbost by měla být trestná.

      
host - 243.20 (?), 6.7.2010 18:18
Dovolte, abych úvodní dotaz (jehož nejsem autorem) upřesnil: V místnosti, kde chci vyhubit mravence, chovám papoušky - ptáky extrémně citlivé na přítomnost jakýchkoliv škodlivin v ovzduší (mnohonásobně citlivější než lidé). Mohu i v takovém případě použít insekticidovou návnadu? Neodpařuje se (nesublimuje) z ní cokoliv nežádoucího (byť pro člověka v neškodném množství) do vzduchu?
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 6.7.2010 20:13

Organofáty, které jsou nejčastěji účinnou látkou jsou velmi fragilní, neměl by s nimi být problém. Asi jste jako chovatel papoušků byl někdy v minulosti nucen řešit problém s cizopasníky. V takovém případě se používají Organofosfáty a pyretroidy ve zvěrolékařem doporučeném dávkování, které bude ale mnohonásobně silnější, než to co se dostane do organismu ptáka při aplikaci mimo jeho dosah. Dobré je se zeptat v libovolné ZOO. Ošetřovatelé jsou fandové a rádi poradí, co používají na hubení hmyzu oni.

            
host - 243.20 (?), 8.7.2010 2:05
Děkuji za odpověď. Pro přímou likvidaci ektoparazitů aplikovanou na peří se používají speciální přípravky typu Arpalit, Biokill, Neosthomosan ap. Je pravděpodobné, že mnohé z nich by účinkovaly i na mravence. Jsou ovšem velmi drahé, takže hledám něco levnějšího. Mimochodem, nejúčinnější metodou likvidace mravenců ve voliérách je vysazení páru japonských křepelek. Ale s těmi by se manželka v obýváku asi hned tak nesmířila. :-)
               
brunecova - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (63) - 146.135 (?), 8.7.2010 3:02

Postřiky na mravence fungují jenom určitou dobu. Mravenci si najdou jinou cestu a stejně se jich nezbavíte.Zabijete pouze dělnice. Nástrahy Biotool a Catch jsou labyrinty, kterým dělnice prolézají a přitom se kontaminují insekcidem. Tento problém jsem řešila před několika léty.

LAFAREX K obsahuje methoprene, látku, která způsobuje sterilitu samiček a narušuje vývoj larev mravence faraona. Jeho smíchání s návnadou zaručuje, že je mravenci odnášen do hnízda a použit jako krmivo larvy a královnu. Vyhubení kolonie sice trvá asi 4 měsíce, ale zbavíte se jich jednou pro vždy. Já jsem měla mravence v celém bytě, ve spíži, v koupelně, na WC. Návnadu jsem dávala na víčka od zavařenin a ty jsem dala třeba pod vanu, za ledničku, pod kuchyňskou linku, za odpadkový koš a tam, kde právě nejvíce chodili. Pro teplokrevné organismy je přípravek neškodný a z přípravků jej lze považovat za nejšetrnější a nejekolologičtější. Jinak je ještě přípravek práškový Biotol Neopermin, ale s tím nemám zkušenosti. Chce to hodně trpělivosti, ale výsledek stojí za to.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika