Mravenci v hlíně
|
|
|
|
|
|
|
|
Terizek296 - (3) - 220.19 (?), 10.7.2010 13:50, zobrazeno: 10309x
Dobrý den.
Prosím o radu zkušené zahrádkáře. Přestěhovali jsme se a máme nyní k dispozici zahrádku. Chtěla bych si tam přesadit sazeničky, chtěla jsem pokopat tvrdou hlínu, ale sotva jsem kopla do hlíny, vyřítili se z ní - troufám si říci - tisíce mravenců, zběsile pobíhali, všimla jsem si vajíček nakladených v zemi - na takovém 1m2 jich tam byl asi milion. Tito mravenci nejsou pouze v naší zahrádce, ale i u ostatních sousedů, i na polích kolem naší zahrady. Jde mi o to, že jakmile se pokusím jen sáhnout do této hlíny, abych rostlinku přesadila, mravenci mne okamžitě napadají a není možné tu hlínu kolem rostlinky ani zahrnout! Už nevím, jak s nimi mám bojovat, jsem zoufalá, protože si na zahrádku nemůžeme nic zasadit. Tito mravenci jsou absolutně všude, když kopnete do hlíny. Mají po zahrádce pár mravenišť ale ty jsou dost vzdáleny od místa, kde bych chtěla sázet.
Jsou to obyčejní černí mravenci, ještě jsem nic nevyzkoušela, proto prosím, o rady zkušených zahrádkářů, prosím pomozte mi s tímto problémem.
Mnohokrát Vám děkuji za rady!
|
|
|
|
|
|
|
hajank5 - Zlatý Zahrádkář (501) - 126.125 (?), 10.7.2010 14:15
Mě se osvědčil do záhonů prášek do pečiva. Pokud se vám podařilo nechat mravence za okny domu, zbývá podívat se na to, co vám provádějí na zahrádce. Jestli se vám mravenci zabydlují na záhonech, je čas zasáhnout. Nesnáší prášek do pečiva, a tak stačí posypat rostlinku tímto zázrakem a mravenci to vzdají a utečou. Prášek do pečiva má oproti jiným prostředkům tu výhodu, že neohrozí rostliny na záhonu. Odradit je lepší než zabít. Takových „strašáků“ pro mravence se doporučuje hned několik: skořice, majoránka, bazalka, máta, pálivá paprika, pepř, hřebíček. Jiní používají zubní pastu, kterou lze natřít rámy oken, kudy mravenci přicházejí, nebo zatarasit pastou jejich cestičky. Další doporučují octovou vodu, která prý mravencům také vadí. I kdybyste je chtěli jen zabít, jsou v mnohem větší přesile a boj s nimi je předem prohraný.
Pokud do mravenčích cestiček nasypete pepř, kuchyňskou sůl nebo pálivou papriku, můžete si být téměř jisti, že se u vás již neobjeví.
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 10.7.2010 16:38
Mátu ne, tu nemají natolik rádi, že mi zlikvidovali 3 "odpuzující" květníky ve skleníku. Udělali si hnízda pod nimi a naprosto ji, než jsem si stačila všimnout, zničili.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.78 (?), 10.7.2010 19:37
Proč situaci komplikovat, kupte kontaktní isekticid a mraveniště "pocukrujte", hravě udržíte mravence na uzdě. Pravidelně obcházím zahradu s balením killerdustu - balení vytačí na dva roky.
|
|
|
|
|
|
|
Terizek296 - (3) - 220.19 (?), 10.7.2010 19:51
Dobrý den, ty mravence hubíte tím Killerdustem? a kde bych ho prosím vás mohla sehnat? Děkuji za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
Terizek296 - (3) - 220.19 (?), 10.7.2010 19:55
A ještě jsem se chtěla zeptat, nepokazí tento prášek nějak kvalitu té hlíny - aby mi tam ty rostlinky potom neuhynuly... Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.31 (?), 10.7.2010 21:33
Jenom drobnou poznámku. Pokud nemáte domácí zvíře nebo velmi malé děti můžete se s různými jedy dokonale vyřádit. Pokud ano nezapomeňte na to prosím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 4.78 (?), 10.7.2010 22:54
Naopak, zcela v klidu je možné kontaktní insekticid aplikovat na zahradě, lokálně přímo na mravence, klidně tam, kde chodí zvířata a hrají si děti, aplikuje se malé množství jemného prášku přímo na zem, nedokáži si představit, jak by se dítě, nebo zvíře intoxikovalo.
Fobie laiků z chemie jsou někdy směšné, pokud by člověk měl být adekvátně fobický vůči insekticidům, zdechnul by hlady, protože by neměl co jíst a nemohl by se ani hnout ze svého domu, protože většina veřejných míst a budov je jimi periodicky ošetřována. Nemohl by vyjet na dovolenou do zahraničí, protože to, že ho v turistické destinaci v subtropech, nebo dokonce tropech nesežere hmyz je jen díky tomu, že se zde masivně aplikují insekticidy. Co se týče fobií, nevím, zda jsou směšné, nebo smutné.
Insekticidy Vašim rostlinkám neublíží, koneckonců, zemědělství by bez nich v podobě, v jaké jej známe dnes vůbec neexistovalo(a to se používají ve zcela odlišných množstvích, než když obejdete zahradu s defeat dustem a balení vám vydrží na jednu dvě sezóny). NAvíc kouzlo organofosfátů je v tom, že se na ně křivě podíváte a bleskem se odbourávají, za slunného počasí někdy až příliš rychle.
Killer dust, či defeat dust lze koupit běžně v drogeriích.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|