Brouci vesměs umějí létat, takže vysypání u potoka bude účinné, pokud potok poteče o pár desítek km dále. Jinak souhlasím s tím, že rostliny pěstované na čaj bych nestříkal - bez ohledu na délku ochranné lhůty. Brouky stačí oklepat, co s nimi, to si každý pořeší sám.
Dobrý den, na jaře se mi na mátě objevil krásný blýskavý asi 1 cm velký brouk. Nic zlého netuše jsem jej tam nechala a on se mi odvděčil tím, že mi ji nezřízeně žere. Už očichává i dobromysl. Kdopak to je a co s ním? Děkuji za odpověď. Zdraví Zuzana
Díky Josefe, ale co s ní, když si nechci otrávit zahradu? Sbírat? A co pak s ní? Spálit? Abych si neušmudlala karmu... i když... mandelince je dost jedno, že si chci z máty dělat pití, což mi ona znemožňuje.Zu
Na druhou položenou otázku jsem neodpověděl záměrně
Ano, předpokládal jsem, že si mátu a dobromysl nebudete chtít stříkat. Vysbírané brouky bych vysypal někde v přírodě, u potoka apod, avby si našly jiný zdroj potravy...
Brouci vesměs umějí létat, takže vysypání u potoka bude účinné, pokud potok poteče o pár desítek km dále. Jinak souhlasím s tím, že rostliny pěstované na čaj bych nestříkal - bez ohledu na délku ochranné lhůty. Brouky stačí oklepat, co s nimi, to si každý pořeší sám.
Jistěže létají a mohou se vrátit "domů". Dovoluji si však předpokládat, že u potoka bude hojná vegetace (a třeba zrovna i planá máta vodní či dlouholistá) a že se tam přestěhované mandelinka ubytují...
Není to Chrysolina coerulans? Co s tím nevím, ale máme ji na místě druhým rokem na jednom trsu máty, na druhém o metr vedle není. Nic s tím neděláme, protože té máty je stejně neúrekom.