Malý červ na borovici
|
|
|
|
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 1.5.2010 22:21
Takže, prošel jsem fotky z hora dolů a zpět. Vzhledem k tomu, že jsou nejspíše ze spodní části koruny, mnoho nevypovídají. Nicméně, nenašel jsem žádné znaky většího rozšíření jednoho, nebo více škůdců, tak aby to mohlo být příčinou "útoku paradesantní brigády " larev. Některé jehlice jsou poškozeny listopasem borovým, někde jsou vidět poškození štítenkou, nějaké to mycelium zanesené korohlodem, ale nic tak velkého rozsahu, prostě normální vesnice se skladbou běžných obyvatel. Žádné "kalamitní " stavy! Stále mi vychází nejpravděpodobněji květopas, uvidíte letos.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 3.5.2010 22:41
Zdravím paní Bohuno. Práci jste si dala s focením ohromnou, ale stále se budeme pohybovat v oblasti dohadů. Jehličí na 1.,2. a 4. obrázku zcela jasně vykazuje požerek některého z Nosatců, Listopase borového, L. všežravého, nebo Nosatce borového. Brouci ve sklenici jsou bez použití tzv. makra na focení malí, ale podle lomených tykadel a "baňatého" těla jim vše nasvědčuje. Larvy "paradesantní " brigády také mohla být mládež Hřebenule ryšavé. Jak jsem již napsal dříve, není možné přesně určit vzhledem k blízkosti borového porostu a často rozdílného obsazení částí koruny u takto velkého stromu jednoznačně druh. Jehlice posledních fotek již cosi vypovídají, minimálně alespoň o broucích na nich. Stejně tak je velice obtížné určit toto bez osobní prohlídky, jen pomocí fotek, či popisu. Použití tak širokospektrálního insekticidu jakým je Mospilan, s jistotou minimálně omezí přítomnost velkého množství mšic, štítenek, krytonosců, ale i pilatek a mnoha dalších druhů hmyzu. Myslím, že bych nyní počkal zda opět nastane "bombardovací " akce larev, zjistil např. pomocí dalekohledu místo v koruně s jejich výskytem a je samotné se pokusil nafotit pomocí makra. Pak by se účinná látka dala určit přesněji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.26 (?), 24.5.2010 21:42
Bohužel s těmi housenkami Vám neporadím, ale ta poslední fotka mě fakt pobavila. Housenky a pod nimi nápis Dobrou chuť. Kouzlo nechtěného...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 24.5.2010 22:04
Dobrý večer paní Bohuno, naštěstí jsem si všiml opakované prosby! Stále to je jen o dohadech, fotky jsou tak málo vypovídající a na jehličí je několik příznaků najednou. Na obou prvních obrázcích, nad šišticemi, je "cosi" brouku podobného, lesklého, ale tak nezřetelné, že nevím. Krovky jako slunéčko, štít podobný kůrovcům, velikost menšího chrousta.
V mém nicku najdete e spojení, ozvěte se tam, jsem z Podkrkonoší. Možná máte lepší fotky, jen o tom nevíte.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.240 (?), 20.5.2016 21:52
Dobrý den, prosím Vás mám úplně stejný problém s červy na borovici. Strom je u domu, je velká cca 14 metru a při větru padají stovky zde uvedených červů. Co s tím?? Děkuji předem za radu, postřik by v tomto případě asi nic neřešil vzhledem k velikosti.
Standa
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|