Létající škůdce
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 26.166 (?), 24.7.2011 15:50, zobrazeno: 10372x
Dobrý den, potřebuji poradit, mám na záhonech zřejmě škůdce, prvně jsem tomu nedávala nijak pozornost, ale velmi rychle se rozmnožil. Je to brouk, který létá, je oranžové barvy, tělo má celé oranžové a je velmi podlouhlý. Měří kolem jednoho centimetru. Mám jej na kukuřici, taky byl na česneku, spousta jich je na plevelu. Prvně jsem myslela, že je to bázlivec kukuřičný, ale nejsem si tím jistá, nevíte někdo, co by to mohlo ještě být? Děkuji za odpovědi. Petra S,.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.109 (?), 24.7.2011 20:39
Odfotit by jste je nemohla? Oranzovy je bazlivec kukuricny, ale ten ma take cerne prouzky pozdelne na krovkach. Dospely brouci jsou 4 - 7 mm dlouzi. Neni to chřestovníček liliový? Ten je ale spis karminove rudy, velikosti ca. 6 - 8 mm.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.10 (?), 25.7.2011 8:02
Děkuji za odpověď, zkusím dnes vyfotit, i když v tom počasí nevím, jestli nebudou schovaní. Právě, že bázlivec kukuřičný má černé proužky - ale ten můj ne... A chřestovníček to právě taky není, toho jsem měla na česneku a cibuli, takže ho poznám - navíc žádné larvy nikde nejsou. Je opravdu oranžový, zkusím dnes vyfotit (pokud si vzpomenu) :) Děkuji za odpověď, spíš si myslím, že to bude ten bázlivec, ale jak říkám, proužky žádné nemá - navíc jsem četla, že ten bázlivec, jeho larvy okusují kořeny kukuřice a tak se kukuřice vyvrací - jedna se mi právě už vyvrátila. Nejspíš to bude on, ale ta podoba tam vůbec není 100procentní. Petra S.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.10 (?), 25.7.2011 10:25
A ještě jedna věc. Létá vůbec bázlivec kukuřičný? Nikde jsem tuto informaci nevyčetla. Ten můj škůdce totiž létá a má křídla.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 139.166 (?), 26.7.2011 1:15
Samozrejme, dospelci bázlivca kukuricneho jsou vyborni letci, naletavaji do kultur casto kilometry vzdalenych od jejich mista puvodu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.10 (?), 26.7.2011 8:06
Děkuji. Nejspíš to bude tedy bázlivec. Přitom mi to přijde nereálné vzhledem k tomu, že osivo bylo mořeno (SEMO) a navíc je všude psané, že pokud se střídají kultury plodin, tak že by se bázlivci objevit neměli. Nejsou prý ani žádné chemické postřiky apod., takže je budu muset jen likvidovat ručně a doufat, že mi neožerou všechny kořeny kukuřice a že kukuřice stihne dozrát. Děkuji za snahu a odpovědi. Petra S.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.166 (?), 26.7.2011 20:50
Pokusím se vyfotit, dneska jsem tam však v tom počasí žádného nenašla. Vyfotím tedy, až bude příznivější počasí. Údajů je v záhlavním příspěvku více. PS: Že všichni brouci létají, jsem nevěděla, asi bych se měla vrátit na základku :-X Člověk se celý život učí :) Petra S.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.10 (?), 27.7.2011 9:39
Josefe, Vy jste génius!!! Je to skutečně páteříček žlutý!!! Kdybych Vás znala, už máte u mě minimálně jedno pivo!!! Mockrát Vám děkuji za odhalení. Opravdu moc. Petra S.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|