Krtek - a je to
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 3.8.2005 9:28, zobrazeno: 630916x
Jako chalupář s větší zahradou jsem pečlivě sledoval, zda se někde na netu neobjeví "zaručený" recept na ochranu zahrady před krtkem. V průběhu minulých 3 let jsem vyzkoušel snad všechno, co bylo doporučováno: syrečky, psí lejno, elektronický plašič, dýmovnice, kuličky atd., atd.. Efekt byl, pokud vůbec byl, pouze dočasný. Před 3 týdny jsem byl upozorněn, že v OBI je k dostání past (dvojice drátěných pružinových pastí) pod názvem Farilia, č. výrobku 325 431, Německo (Kč 89,-/sada). Zakoupil jsem v prodejně v Plzni 2 sady a použil. Jeden týden krtek pasti obhrabával a zahrnoval. Následně, to už byly dráty na povrchu lehce zkorodované, se mi podařilo ulovit hryzce. V průběhu minulého týdne se chytil 1 krtek, o minulém víkendu 2 a včera další !!
Jak postupuji: S pastí zacházím v gumových rukavicích, které předem zamažu zeminou. Lopatkou odkryji cca 20 cm chodby, vyčistím od napadané země a uložím proti sobě pasti. Celé přikryji podlahovou dlaždicí 30x30 cm, aby v chodbě nebylo světlo. Dlaždice je vhodná i pro snadné nalezení místa s pastí, zvláště u větší zahrady. Pasti kontroluji dopoledne a odpoledne - buď mám úlovek, nebo je past zahrnutá zeminou, nebo je natažená a prázdná. V případě zahrnutí (znamená, že chodba je používána) chodbu vyčistím a pasti vrátím, v případě žádné aktivity následující den změním místo uložení.
Byl jsem sám velmi překvapen, jak je řešení problému s krtinci prosté.
P.S. Výslovně zdůrazňuji, že nejsem reklamní agent žádného obchodního řetězce, ale obyčejný chalupář, kterému se po každém příjezdu na chalupu při pohledu na trávník pěnil adrenalin.
|
|
|
|
|
|
|
host, 21.9.2005 15:43
Po jednoměsíčním používání pastí a 14 úspěších nemám na více jak 2000 metrech čtverečních zahrady jediný krtinec!
Před týdnem jsem zaznamenal na jednom místě u plotu náznak zvednuté zeminy a jen tak pro pořádek jsem založil dvojici drátových pastí - během 24 hodin jsem ulovil krtka, zřejmě přistěhovalce zvenku.
Musím konstatovat naprostý úspěch.
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.237 (?), 9.3.2006 19:41
Jsem jenom blbá ženská, takže prosím o pomoc. Krtci mi ničí dokonce 2 zahrady. Minulý týden jsem koupila v OBI zmiňovanou past, ale naprosto nechápu (ani podle obrázku), jak ji nalíčit. Jak víme, tak zaměstnanci řetězců nejsou informovaní ani o tom, co prodávají, natož jak to funguje. Poradíte mi prosím (opravdu hodně po lopatě)?
Děkuji Eva
|
|
|
|
|
|
|
host - 188.68 (?), 13.3.2006 11:32
Milá paní Evo,
Nenavštěvuji často tyto stránky, takže odpovídám (jsem autor příspěvku) se zpožděním.
Zacházení s pastičkou je velmi jednoduché, mám však pochybnost, zda to dokážu na pár řádcích jednoduše a srozumitelně vysvětlit. Nejjednodušší by bylo prakticky ukázat - jsem v Praze a aplikoval jsem na Tachovsku (tam budu o víkendech, až přestane zima).
Je-li to pro Vás schůdné, dejte mi vědět na henryrock@quick.cz.
Hezký den.
|
|
|
|
|
|
|
host - 188.3 (?), 19.4.2006 10:26
Ráda bych vyzkoušela Vaši radu na použití pastí na krtky. Chtěla bych se ještě zeptat jakou používáte návnadu. Prosím o zprávu na E-mail jarmila.cerovska@ovajih.cz. Děkuji a přeji pěkný den. čeřovská
|
|
|
|
|
|
|
vopi114 - (1), 19.4.2006 19:34
Dobrý den
jsem tu dnes poprvé a musím reagovat na vaše názory na odstranění krtka
Má zkušenost s tímto problémem je taková že jde odstranit pomocí rostlin a to osázením zahrady afrikánama, mně osobně to funguje spolehlivě už několik let
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.83 (?), 28.1.2008 14:38
dobry den dnes jsem na vasi strance prvni den a zbyram skusenosti jak se zbavit krtkauz snim bojuji 2roky take jsem vyskousela kde co i ty afrikany mam jich plnou zahradu ale krtku take asi jim spis voni nebo mam nejaky zvlastni afrikany nebo krtky vsem zahradkarum preji pevne zdravi a nervy pri likvidaci tak maleho zviradka a nicitele travniku s pozdravem jiri
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 170.26 (?), 23.1.2014 21:40
Ani krtek, ani hryzec se afrikánům nevyhýbá. Moje žena dala na takovéhle rady a naložila afrikány proti myším jak do skládky jablek, tak do sklepa s bramboprami a zeleninou. Výsledek byl ten, že si myši z nastražených afrikánů udělaly hnízdo.
|
|
|
|
|
|
|
host - 74.202 (?), 13.2.2007 17:36
Řadu let jsme kolem chaty vysazovali Aksamitník (afrikán,smraďoch) a krtek ani jeden.U sousedů pravidelně měsíční krajina z krtinců.Loni se nám poprvé nějak nechtělo sadit a mohli jsme se sousedy soutěžit,kdo má víc krtků.Teď už máme semena připravena a bude se znovu každý rok sadit ! Láďa.
|
|
|
|
|
|
|
host - 74.64 (?), 1.7.2007 22:23
S krtkem je téměř marný souboj. Máme na chatě pozemek cca 500m2, trocha záhonků s kytičkami a zelenina do polévky, ostatní trávník. Není "anglický", ale tak aby si člověk mohl lehnout do chládku, či vnoučata... Zkoušel jsem se ho zbavit vším - hektolitry vody (bez zjevného účinku), 2l bomba s propanem (za 14 dní byl zpět), hadice na výfuk od auta (výsledek nezjistitelný). Potom jsem udělal z drátu průměru 6 až 8 mm takovou "šibeničku" na kterou jsem pověsil pozink. plech či mosazný veliký tak, aby při závanu větru klepnul do "šibenice". Drát se zapíchne do země. Krtek má rád klid a tak z parcely zmizel (na tuto plochu jsem užil cca 4 - 6 "šibeniček". Též alespoň u nás je velmi účinný záhonek s Afrikány. Pokud jsou Afrikáni, nepoužíváme "šibeničky" - ty jen tehdy, dyž se na Afrikány "zapomene. Toto se nám vyplácí minimálně 15 let, od krtka je pokoj. A toto nejmíň 5 - 7 m za hranice pozemku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|