Identifikace škůdce v trávníku

honza- - (5) - 11.2 (?)
19.8.2010 9:22

Děkuji za radu, zkusím povolat kočku. Hrozí u hraboše ohryzávání kořínků rostlin? Máme tam malý ovocný stromek a nějaký rybíz a podobně, ale zatím jsem nepozoroval, že by hrabal až k nim.
Je možné, že to není hraboš, ale hryzec? Žije hryzec také v takových norách? Podle diskuzí tady na Zahradě mi přijde, že hryzec by byl asi větší problém, že? Na zahradě je dost vlhko, asi by to mohl být klidně i hryzec vodní...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
honza- - (5) - 252.126 (?), 18.8.2010 21:36, zobrazeno: 10128x

Dobrý den, prosím o radu kdo se nám usídlil na zahradě. Dělá chodbičky v trávě, ale zatím leze jen podle plotu a jen místy vybočí trochu směrem do zahrady, takže nám to moc nevadí. Bojím se ale, aby neokusoval kořínky rostlin. Velikost chodbičky (šířka zvednuté zeminy) je cca 10cm. Jsou to myši? Nebo nějací jiní hlodavci? Je třeba proti nim něco dělat, nebo s námi budou žít v míru?

Zkypřená zemina podle plotu a trochu směrem doleva
Zkypřená zemina podle plotu a trochu směrem doleva

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 18.8.2010 22:21

Je to hraboš - taková větší myš. V okrasném trávníku paseku nadělat celkem umí, ale nám se z něj odstěhovali, když se začal pravidelně sekat sekačkou a taky máme psy a kočky. Hraboši jsou teď jen v jetelu a tam s nima norováním bojují psiska (tam to mají povolené) v zelenině - ale do trávníku už nejdou. Kočky nosí každou noc kolem 5 kusů, ale ty chodí na myši i na okolní pole  Největší škody ale umí hraboš nadělat v zimě pod sněhem, kdy ho není vidět a kdy nemá dostatek potravy a to se vrhá na kde co. Trávník doslova vyholí tam, kudy chodí - vyžere si cestičky. Mně se usídlili v zimostrázových koulích tak, že vnitřní větve vykousali, takže já na jaře vyházela půl koule a zbyly mi jen vyhlodané šišaté...  To samé v různých okrasných travinách.. Ukecejte nějakou kočku, ať se k vám na čas nastěhuje 

honza- - (5) - 11.2 (?), 19.8.2010 9:22

Děkuji za radu, zkusím povolat kočku. Hrozí u hraboše ohryzávání kořínků rostlin? Máme tam malý ovocný stromek a nějaký rybíz a podobně, ale zatím jsem nepozoroval, že by hrabal až k nim.
Je možné, že to není hraboš, ale hryzec? Žije hryzec také v takových norách? Podle diskuzí tady na Zahradě mi přijde, že hryzec by byl asi větší problém, že? Na zahradě je dost vlhko, asi by to mohl být klidně i hryzec vodní...

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 19.8.2010 22:12

Hraboš je prostě myšák, který sežere na co dojde a jediná jeho starost je žrát a množit se  Ale zrovna kořeny stromů nepreferuje. Já je tu mám hlavně proto, že z obou stran baráku byla obilná pole. Spíš se drží v zelenině, kde si tu hryzne do mrkve, tu do kedlubny... Hryzec už se specializuje na ty kořeny, prý - já ho tu měla dva roky kolem potůčku (než ho ulovil pes, ale žádné škody na dřevinách jsem nezaznamenala, asi mu převážně tam rostoucí vrby nechutnaly. Myslím, že v ovocném sadu by to bylo horší. Jestli máte kočku,,povalečku domácí"a vynesete ji ven, tak si nepředstavujte, že ji posadíte k díře, zavelíte myšička a kočka jde lovit  Já tohle udělala s briťákem a ten na mě čuměl jako jojo, jestli jsem se jako nezbláznila. Kočka si tu myš musí najít v klidu, kdy ona chce a hlavně loví v noci. Do rána jich obě britky nanosí dost 

honza- - (5) - 11.2 (?), 20.8.2010 8:48

Děkuji za informace, zkusím to s kočkou povalečkou domácí a pokud nezafunguje, přijdu si pro další rady :-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz