Vytápění foliovniku

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6651) - 9.142 (?) 
8.1.2022 18:51

Pěstuju rajčata jen v malém 2x3 m foliovníku. Jednak ve skleníku mám okurky a papriky, druhak ve skleníku třeba Bejbino doroste rozměrů Adély a já se tam pak bojím. Pokud jde o dobu sklizně, s tím se v našich výškách (550 mnm) nedá nic moc dělat, jedině snad za cenu velice nákladných a pracných opatření. Vegetační doba tu je kratší a rajče JE teplomilná zelenina. Prostě jsem se smířil s tím, že dřív než někdy v druhé polovině června (někdy) svoje rajčata mít nebudu. Ve folníku se jim daří dobře a neřádí tam plíseň. Sklizeň je pro nás dostatečná. Vyhovuje mi ten způsob a další experimenty ohledně ranosti nehodlám podnikat.

host - 98.80 (?), 8.1.2022 19:01
Můžu se zeptat kdy je cca vysevate a kdy je vysazujete do foliovniku? Pokud by bylo možné rajčata sklízet v polovině června, považoval bych to za velký úspěch... Tomáš

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6651) - 9.142 (?), 8.1.2022 19:30

Dělám to podle jednoho uniformního návodu od člena zdejší diskuse. Vysévá na MDŽ, upravil jsem na 1. březen. Po vzejití do kelímků. 1. Dubna dávám do skleníku buď do velkých kelímků, nebo rovnou do země, podle průběhu počasí. Nakryju tunelem s dvěma vrstvami netexu. Tam zůstanou až do výsadby začátkem května, zase podle průběhu počasí, jak je vyhřátá zem. Folník je v tu dobu už od poloviny dubna postavený a je v něm salát. Tu sklizeň neberte jako sklizeň, v ten čas první plody Stupického začínají červenat. Vidíte, že práce je s tím dost a nějaký výrazný efekt to nemá. Ve skleníku netopím, zatím se nestalo, že by sadba zmrzla.

host - 98.80 (?), 10.1.2022 17:39
Sklenik nemám, ale zkusím pár kousků déle udržet za oknem. Děkuji za odpověď. Tomáš

host - 27.13 (?), 10.1.2022 12:58

A hlavně pokud chcete brzo rajčata, tak je potřeba začít s cherry. Ty dozrávají proti klasickým bleskurychle. 

host - 98.80 (?), 10.1.2022 17:42
Jina už ani nepestuji, ale pan PP mi připomněl stupicke, které jsem naposledy zkoušel na balkoně ještě paneláku. Tenkrát se oznacovalo jako nejrannejsi rajce, letos zkusím asi i to. Tomáš

host - 153.192 (?), 11.1.2022 18:53

A co zkusit něco jako tranšej, tj. zakopaný skleník s proskleným pouze stropem, v létě odnímatelným. Najde se někdo, kdy by s tím měl zkušenosti? Údajně tak přes zimu u Černého moře chránili proti mrazi citroníky, příkop s výsadbou zde byl přes zimu přikrytý navrstveným neprůhledným materiálem, na jaře se odkrýval. Na několika místech republiky tranšeje byly například menší v Hukvaldech s proskleným stropem.

host - 81.144 (?), 11.1.2022 18:54
Horkovzdušný balon jde také vytopit, proč by to nešlo s foliovníkem, ale pořádně zakotvit, aby se z něj nestala také mongolfiera. S vytápěním mám zkušenosti a doporučuju spíš než pěstitelskou sezonu urychlovat na jaře, prodloužit skliznové obobí na podzim. V minulosti kdy jsem neměl problémy s plísní šedou a nezačalo brzo extremě mrznout jsem sklízel rajčata v prosinci a přitápěl jsem pouze když mrzlo. K ochraně keřů jsem uvnitř použil ještě bílou netkanou textilii. A když bylo nejhůř přehodil jsem foliovník ještě zakrývací plachtou na dřevo. Přeju pěkný večer. Já letos pěstuju rajčata doma u okna už mají výšku 130 cm. :-)

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3122) - 208.138 (?), 12.1.2022 23:04

A nějaký snímeček těch rajčátek by nebyl? Členy klubu, ve kterém vás tímto vítám, by to zajímalo. A pár detailů k tomu, co říkáte?

Milan HP

host - 81.144 (?), 13.1.2022 7:31
Spoustu fotek bylo na mém blogu a když poskytovatel ukončil služby a blogy všech byly zrušeny o snímky jsem přišel bez náhrady. Co se týká vytápění tak někdy stačilo zapálit opravdu jen pár svíček, jindy byl instalován i plynový ohřívač. Druhý den jsem jen zašel zastavit bombu a nebo zamáčknout nedohořelé svíčky. Ale nejlevnější a nejúčinější bylo zatopit dřevním odpadem ze zahrady v kamínkách, ale nevýhoda byla v nutnosti chodit přikládat. To že se teplo hromadilo u stropu nebyl problém, protože právě tam plody v tu dobu dozrávaly. Už to nebyla chutová kvalita jako v létě, ale byly pořád o mnoho lepší než ze supermarketu. Velikost foliovníku 3 x 6 m. Mějte se fajn a nebojte se to zkusit. Stačí zajistit, aby nedošlo k požáru.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz