Jaký vybrat skleník?
|
|
|
|
|
|
|
|
StrikoIV. - (1) - 155.81 (?), 24.3.2013 19:08, zobrazeno: 26160x
Dobrý den,
pročítám fórum a nejsem si vůbec jistý s výběrem skleníku..
Vybral jsem na internetu z té spousty skleníků následující 3:
- zahradní skleník Gutta Gardentec F5 - stříbrný - š. 2300 x dl. 3740 x v. 2000 mm
- V-Garden Palram Multiline 2. 6x14
- V-Garden Venus 7500
Pokud by mi někdo poradil který vybrat, popř. doporučil nějaký další skleník v podobné velikosti, budu velmi vděčný. Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.147 (?), 24.3.2013 23:47
No to záleží na tom co a kdy chcete ve skleníku pěstovat. Já právě také vybírám skleník (už druhý). Chtěl bych jej využívat více z jara. Provedl jsem řadu výpočtů a musím říct, že skeníky s rovnými stranami jsou pro mě nevýhodné. Proti stranám, které mají 75° sklon je zisk v létě o 20% nižší v zimě o 10. Tím jsou nižší ne jen teploty, ale ve skleníku i méně světla. V létě to je světla i tepla většinou dostatek , ale na podzim a v časném jaře je to citelné. Další věc je polykarbonát 4mm polykarbonát s "výbornými tepleně izolačními vlastnosti" je ve skutečnosti jen o něco lépší izolant než klasické skleníkové sklo a má horší propustnost tepla a světla. Z tohoto důvodu mi 4mm pol, přijde jako zbyteční na druhou stranu izolační schopnost 10mm polykarbonátu , je podobná jako i dvouskla ( nepokoveného) při stejné světelné propustnosti jako u 4mm verze , dále pak při větrání se nelze ubránit vniku UV záření do skleníku a pokud koupíte polykarbontát s UV filtrem jen z jedné strany mnohem dříve degraduje , proto preferuji skleník , který má polykarbonát s UV filtrem z obou stran.
Mě vyhovuje firma V&P jsou samozřejmě dražší, na druhou stranu skleník s 10 mm 2UV pol. S válcované oceli se zárukou tuším 20 let se nedá srovnat s tím co se tady běžně nabízí. Pokud se rozhodnete orientujte skleník vchodem k západu nebo východu. V takovém skleníku můžete na jaře s minimálním přitápěním začít o měsíc dříve a skončit o 14 dní až 3 týdny později. Na druhou stranu bych uvažoval o větším skleníku než 9m2 na ceně takto krátkého skleníku se negativně podepíše cena přední a zadní stěny (včetně dvěří) delší skleník má menší měrné ztráty, protože přední a zadní stěna se rozloží na více m2 pěstební plochy, tím získáte lepší podmínky pro pěstování a lepší pěstitelské výnosy. Začít dříve a končit později znamená zejména u rajčat a paprik citelně vyšší vynosy tak o polovinu. Izolovanější skleník má vyšší noční teploty, což brzdí šíření plísně okurkové na okurkách a rajčatech. S vhodným zdrojem tepla na noční přitápění lze začít sezonu rajčat už od března. Například dnes (24.3 2013) bylo -2°C a ve skleněném skleníku jsem měl max 10°C tedy o 12°C více. Skleník mám špatně utěsněný a jen klasické sklo. Dobře utěsněný skleník s 10 mm pol. by měl měl asi 40% ztráty proti ménu sklenímu což by se projevilo nárůstem teploty nikoli o 12 ale o 30°C . (+28!!) což by se pravděpodobně nestalo z důvodu akumulace země a podezdívky, přesto by teploty určitě přesáhly. 24°C. Jak je vidět na příkladu izolace je klíčový parametr, který určuje délku sezony v běžně nevytápěného skleníku.
Jsou i další výrobci ,kteří nabízí lepší skleníky třeba kovoagrex, ceny jsou ale poněkud vyšší.
|
|
|
|
|
|
|
jfalta - (39) - 220.94 (?), 14.4.2013 9:47
Mohl byste prosím rozvést, proč by měla být ztráta vlivem sklonu stěn až 20%? Nevím jak u polykarbonátu, ale u skla množství prošlého světla výrazně klesa až při poměrně ostrých úhlech dopadu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.231 (?), 29.3.2013 16:59
Dobrý den
Skleník jsme vybírali před dvěma roky, zabralo nám to asi měsíc, navštívili několik výrobců, nakonec jsme koupili jeden od výrobce skleníků, je to sklo, pozink profily, samozřejmě šikmé boční stěny. Hliníkový s těmi komůrkovými plasty ani za nic, když to chytne plíseň, řasu, vlhkost, máte po ptákách. Já doporučuju jen sklo, ne čiré samozřejmě. Plast nikdy.
Martin Horňák
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MTabulka - (7) - 140.158 (?), 2.4.2013 14:33
Vzhledem k tomu, že se dnes dají koupit skleníky z polykarbonátu o rozměrech 315x190x205cm kolem 8 tisíc, tak bych šel do něčeho takového.
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.147 (?), 14.4.2013 0:53
Ano poměr cena - výkon to je další dost důležitý parametr. Pokud si člověk koupí klasický pol. skleník v ceně dejme tomu 20 tisíc. A naistaluje na piloty za 5 tisíc. pak investovat 25 tisíc a může pěstovat. O třídu lepší skleník už bude stát 35 tisíc a rozdíl nebude veliký. Pak je cenový skok a už se dostáváme ke skleníkům, které lze provozovat celoročně za rozumnou cenu. Jenže tady je nutno izolovat základy , stavě podezdívku skleník kolem 50 tisíc... Pak nějaké technické zařízení dovnitř a jsme celkově na 80-100 tisících za stavbu. A to ještě nemáme čím topit. Bez topení, ale v takovém skleníku můžeme začít max o měsíc dříve. A zkončit o 6 týdnů později. Jenže je 4x dražší... Mluvím o sklenících 15-20m2 , Poměr cena - výkon takových skleníků je ovšem citelně horší, na druhou stranu mají vysokou životnost a lze je proti klasickým vytápět za 1/3 až jednu polovinu ceny. Takové skleníky se, hodí spíše pro toho kdo počítá s vytápěním alespoň po část zimy (třeba od 2 pol února). Kdo si chce přes léto jen něco vypěstovat bude spokojený s téměř jakýmkoli skleníkem , který mu bude rozměrově vyhovovat. Naopak ten kdo chce mít vlastní zeleninu po většinu roku , ten si koupí skleník zcela jiné úrovně. Pro skutečné labužníky se hodí třeba 10 metrů dlouhý skleník s 2 dveřmi v čelech a dělící přepáškou (např ve 2/3 skleníku V takovém skleníku lze udržovat různé podmínky a tím pěstovat různé druhy zeleniny...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.252 (?), 4.3.2019 19:19
Doporučíte spíš polykarbonát nebo sklo? Kvůli dětem mi přijde ale bezpečnější sklo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.45 (?), 5.3.2019 20:03
My jsme vybrali polykarbonát. Je cenově dostupnější a brali jsme to i kvůli vnoučatům. Běhají po zahradě, tak aby si o sklo neublížily.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|