Jaký je lepší - sklo nebo plast?

host - 40.135 (?)
24.2.2011 8:37

Zdravím.

Není to o zelenině, ale co vím, spousta orchidejářů na Jižní Moravě přešla po letech při stavbě či rekonstrukci skleníku od skla do polykarbonátu.  Jedná se o vytápěné skleníky a světlo je pro orchideje důležité celý rok.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 24.2.2011 10:26

Mýlíte se – výrobce skleníku naopak polykarbonát bude propagovat, protože je levnější než sklo, a hlavně je pro něj daleko pohodlnější a levnější i na výrobu a přepravu. Takže z hlediska zájmů výrobců polykarbonát jednoznačně vítězí. Z pohledu zákazníka to už tak jednoznačné není, ale pro normální pěstování je sklo zatím přece jen výhodnější.

U plechových skleníků (a nejen u nich) záleží hodně na poctivosti výrobce. Viděl jsem už desítky "shnilých" plechových skleníků, kde výrobce šidil na kvalitě, takže je třeba obezřetně vybírat. Obecně ale nenatřený plechový skleník z "pozinku" nevydrží tak dlouho, jako žárově zinkovaný nebo hliníkový skleník.

host - 248.18 (?), 23.3.2011 17:21

Dobrý den, nevěděla jsem, kam tento příspěvek zařadit, proto píši sem. Nemá někdo zkušenost, jak od sebe odlepit skla? Musíme opravit skleník, sníh nám provalil boky. Náhodou ještě máme od stavby zbytek tabulí, ale ty nemůžeme od sebe odlepit, Když to děláme silou, tak praskají.Měli jsme je namočené ve vodě, ale to nepomohlo. Jestli někdo budete vědět jak na to, prosím o radu. Majka

host - 49.39 (?), 23.3.2011 19:06

Nevím, jestli by to pomohlo, ale napadlo mne použít sprej používaný povolování zarezlých šroubů (např. WD40) a nechat dostatečně dlouho působit. U šroubů se postupně dostává i do nepatrných mezer v závitech, mohlo by to fungovat podobně i u skla. (ale potom budou potřebovat důkladně umýt od té "chemie").

Druhá metoda, která mne nyní napadá by mohla být tepelná: horkovzdušnou pistolí (či fénem) ohřát vždy krajní tabuli: než se prohřeje i druhá tabule, tak by se první sklo mohlo tepelnou roztažností nepatrně roztáhnout a tak uvolnit od následující tabule. (Pozor však na to, abyste nahřívali tabuli pokud možno v celé ploše najednou, nikoli bodově - to by sklo nemuselo vydržet a vnitřním pnutím by mohlo prasknout).

To jsou mé nápady k Vašemu problému - ale bez záruky! Hodně štěstí přeje

Josef.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 148.220 (?), 8.5.2011 8:32

Majko, zajímal by mne výsledek oddělování slepených skel od sebe. Podařilo se Vám je od sebe oddělit? Jakým způsobem

Josef.

host - 40.135 (?), 24.2.2011 8:37

Zdravím.

Není to o zelenině, ale co vím, spousta orchidejářů na Jižní Moravě přešla po letech při stavbě či rekonstrukci skleníku od skla do polykarbonátu.  Jedná se o vytápěné skleníky a světlo je pro orchideje důležité celý rok.

Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 24.2.2011 10:38

Pro pěstování orchidejí nebo třeba citrusů, kdy je nutné přes zimu ve skleníku topit, je samozřejmě komůrkový plast výhodnější (musí to být ale silnější desky než jen 4 mm, kde jsou tepelně-izolační vlastnosti podobné sklu). Tady peněženka často vítězí nad potřebou světla pro rostliny (ostatně zrovna u orchidejí se spíše než polykarbonát používá akrylát, který propouští UV-záření, což orchideje potřebují pro správné kvetení).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy14.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz