Jaký je lepší - sklo nebo plast?
|
|
|
|
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář (56) - 126.6 (?) 24.2.2011 0:04
Už jsem to psal u jiného příspěvku: rozdíl mezi skleněným a plastovým skleníkem je asi jako rozdíl mezi skleněnou a plastovou skleničkou. Ať si zváží každý sám, z čeho se mu lépe pije... U skleníků je to hodně podobné. Oba materiály mají svoje výhody i nevýhody, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že to sklo má zatím výhod více a pro pěstování je určitě vhodnější. Polykarbonátové skleníky se svými vlastnostmi blíží spíše fóliovníkům, akorát místo životnosti fólie se řeší problém, jak nejlépe utěsnit komůrky, aby se v nich netvořila plíseň (plné plastové tabule jsou prozatím neúměrně drahé).
V součastnosti se už nepoužívá klasické průhledné sklo, ale rozptylové, které není třeba stínit (klidně může být list pod sklem a nespálí se).
Málokdo ví, že sklo je možné před zasklením nechat zakalit, čímž získá neuvěřitelnou pevnost. Můžete do něj klidně bouchat kladivem a nerozbije se. Pevností dokonce předčí i polykarbonát. Cenově je kalené sklo na úrovni silnějšího polykarbonátu.
Problémem plechů je, že skoro vždy proreznou, zvláště ty tenčí s galvanicky-zinkovanou úpravou. Je proto lepší se plechovým skleníků vyhnout a zvolit raději žárově zinkované ocelové konstrukce nebo bytelnější hliníkové. Jen tak máte záruku, že vám skleník dlouho vydrží.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.18 (?), 20.2.2011 13:42
Dělal jsem skleník z polykarbonátu a nemohu siho vanachválit (víc jak 10 let) a ohledně propustnosti světla, je to stejný.Soused má ze skla a musí ho stínit (natírá ho).A z mnoha výhod má polykarbonát - tepelná izolace a je lehký, toho jsem využil k větrání.Udělal jsem otevírací okno (2,1 m x 1,5) na jednu hydraulicku a perfektní.Ale bývá tam ještě dost velký vedro, tak musím udělat ještě jedno.A další výhoda - na podzim tam žena vysela salát a na jaře jsme sklízeli, když druhý teprve vyséval.A další výhoda je pevnost, tak že nemám ani udělaný základy jen svařený rám a ten položený na zemi.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.18 (?), 20.2.2011 13:58
Chtěl bych ještě dodat, sklo propouští světlo přímo, pak se musí stínit a polykarbonát světlo rozptyluje a nespálí se Vám rostliny od přímého slunečního světla.To je můj poznatek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář (56) - 126.6 (?), 24.2.2011 0:39
V dnešní době se už u skleníků používá téměř výhradně rozptylové sklo, které se stínit nemusí. Určitě tak nehrozí, že by sluníčko spálilo rostliny.
Polykarbonát sice světlo také rozptyluje, ale oproti sklu má menší světelnou propustnost, která se navíc v průběhu let ještě více zmenšuje (narozdíl od skla, u kterého se propustnost světla snižuje minimálně).
Vyšší světelná propustnost je pro pěstování rostlin důležitá hlavně na začátku jara a na podzim, kdy jsou horší světelné podmínky.
|
|
|
|
|
|
|
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář (56) - 126.6 (?), 24.2.2011 0:32
Lepší tepelně-izolační vlastnosti se u polykarbonátových skleníků využijí pouze v případě, že budete skleník přes zimu vytápět. Jinak to žádná výhoda není, spíše naopak (zvýšené nároky na větrání přes léto).
U skleníků hlavně požadujeme, aby byly utěsněné, aby jimi neprofukoval vítr (což je častý problém u plechových skleníků). Pak má zemina možnost se přes den prohřát od sluníčka a uchránit zjara kořínky rostlin před nočními mrazíky.
|
|
|
|
|
|
|
pismenka - (6) - 247.136 (?), 24.2.2011 22:52
Tak jsem objednala skleník s rozptylové sklem a firmy Tobiáš, píše se, že dobrý, tak snad bude dobrý :-))))
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.90 (?), 9.3.2012 15:53
Už někoho taky napadlo, jestli se z plastu neuvolňuje BPA a další látky??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář (56) - 126.6 (?), 24.2.2011 0:17
Vy máte sluneční brýle z komůrkového polykarbonátu, že je tak srovnáváte se skleníkem? Ono je trochu problém porovnávat to i s nějakou stříškou z polykarbonátu, protože ve skleníku panují poměrně extrémní podmínky (obrovská vlhkost a teplota).
Použiji ale své oblíbené srovnání se skleničkou – myslíte, že plastová sklenička oproti skleněné po letech používání neztrácí na kvalitě?
|
|
|
|
|
|
|
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář (56) - 126.6 (?), 24.2.2011 0:04
Už jsem to psal u jiného příspěvku: rozdíl mezi skleněným a plastovým skleníkem je asi jako rozdíl mezi skleněnou a plastovou skleničkou. Ať si zváží každý sám, z čeho se mu lépe pije... U skleníků je to hodně podobné. Oba materiály mají svoje výhody i nevýhody, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že to sklo má zatím výhod více a pro pěstování je určitě vhodnější. Polykarbonátové skleníky se svými vlastnostmi blíží spíše fóliovníkům, akorát místo životnosti fólie se řeší problém, jak nejlépe utěsnit komůrky, aby se v nich netvořila plíseň (plné plastové tabule jsou prozatím neúměrně drahé).
V součastnosti se už nepoužívá klasické průhledné sklo, ale rozptylové, které není třeba stínit (klidně může být list pod sklem a nespálí se).
Málokdo ví, že sklo je možné před zasklením nechat zakalit, čímž získá neuvěřitelnou pevnost. Můžete do něj klidně bouchat kladivem a nerozbije se. Pevností dokonce předčí i polykarbonát. Cenově je kalené sklo na úrovni silnějšího polykarbonátu.
Problémem plechů je, že skoro vždy proreznou, zvláště ty tenčí s galvanicky-zinkovanou úpravou. Je proto lepší se plechovým skleníků vyhnout a zvolit raději žárově zinkované ocelové konstrukce nebo bytelnější hliníkové. Jen tak máte záruku, že vám skleník dlouho vydrží.
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.161 (?), 24.2.2011 9:05
je jasné že výrobce skleníků nebude propagovat polykarbonát, mám obojí jak sklo tak polykarbonát, výhody a nevýhody v pěstování zeleniny dodám až na podzim, skleník mám z pozinkovaného plechu už mnoho let a není problém s rezavěním, plasták jsem stavěl loni v září, je pouze na rámu z vinglu který je ukotvený do země.pozinkovaná "podsada" je přišroubované k rámu.celá konstrukce skleníku je hliníková a vypadala velmi forově ale pokud se vše pospojuje tak je plasták stabilní, teplota včera při slunečném odpoledni byla v obou stejná.plasták jsem si koupil jen jako doplněk ke skleníku ale myslím že obojí splní účel, výhodou je jistě cena, snadná montáž i doprava, do osobáku se vejde.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|