severně orientovaná "skalka - neskalka"
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář (187) - 41.2 (?), 23.9.2008 8:26
Taky doufám. Zatím to vypadá slibně, co vysadím, tomu se daří. V části prostoru jsem se pustila i do vřesoviště, přestože nakonec je celá plocha zakryta kačírkem, jehož manžel objednal asi pětkrát víc, než bylo potřeba. Vznikla tak vlastně "pahorkatina", v níž jsou schované ostrůvky zeminy a rašeliny (pro každou konkrétní rostlinku podle jejích nároků, pročež i různě "oddrenážované").
Předpokládám, že časem mi ten kačírkový povrch (prosypaný pískem) některé rostlinky asi vyčtou.. zatímco jiným snad bude k užitku. Za nejen jejich konstruktivní kritiku budu ráda.
|
|
 |
|
 |
 |
|
skalnickar - (7) - 33.1 (?), 23.10.2008 6:03
S tím kačírkem a křemeny bych zacházela opatrně. Pokud Vám tam svítí sluníčko, může se stát, že se rostliny buďto popálí nebo zapaří. Samozžejmě záleží na slunečním svitu, kolik hodin a v jakou dobu. Spíše bych volila kameny, které zadržují vláhu po celý den a dovolí kořenům dýchat. Sklanička vydrží na jednom stanovišti až deset let na rozdíl od klasické trvalky, která by se měla kadžé tři až pět let přesadit. Toto ale platí v případě, že rostlinám vytvoříte vhodné prostředí. Dobrou propustnou drenáž, což je základ. Skalničky jsou horské rosltiny ktré dýchyjí kořeny, v horkých dnech se jimi ochlazují. Pokud mají ztížené podmínky, jejich životnost se podstatně zkracuje. petrli
|
|
 |
|
 |
 |
|
ivbara - (19) - 34.244 (?), 1.11.2008 23:20
Něco podobného mám na dvoře, u severní zdi v kačírku se náramně daří přísavníku a břečťanu, rostliny jsme letos zatím měla v květináčích, jen tam náhodou vyrostl jeden velký aksamitník, kvete doteď.Na jaře před+ěláváme předzahrádku, orientovanou na západ na náves, hledám inspiraci, kačírek s kameny/ černé hanžburáky a opuku máme, ale nevím rostliny...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář (187) - 41.2 (?), 14.11.2008 12:37
Popálení kořenů se nebojím, jak jsem uvedla výše, jde o prostor u severní stěny. Navíc určitě nejsem první, kdo sází skalničky do kačírku. Některým (skalničkám) se to možná líbit nebude, ale jiným zase ano.
Co se týče přílišné pravidelnosti rozložení kamenů, z některého pohledu (hlavně z výšky) se zdají pravidelnější z jiného méně (viz. příloha). Stejně tak celá plocha vypadá mnohem placatější, než je ve skutečnosti. Další úpravy ale určitě nezavrhuji.
A vysazeny mám druhy nejen přízemní, ale i vzrůstnější (třeba tu borovičku vlevo), jenom se to zatím moc nepozná :o)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 195.63 (?), 16.11.2008 18:11
Pozor na konvalinky, mám také skalku orientovanou na sever, předchozí majitel do ní zasadil konvalinky a je to téměř nezničitelný plevel.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |