Na obrázku určitě není šrucha, šrucha je letnička a v žádném případě šrucha jako taková nepřežije zimu. Na obrázku bude něco podobného. Ráda bych poradila, ale nevím. Květy jsou hodně podobné ale lístečky má šrucha trochu jiné mnohem užší. Jára z DK nad L.
Dobrý den, pomozte mi pojmenovat skalničku,která nepřežila první zimu.Dostala jsem návrh na Delosperma cooperi, ale ta má jiné květy.Děkuji za ochotu a námahu. Denny
Je to šrucha uváděná pod názvem "Portulaca umbraticola"-v jižních zemích pravděpodobně přezimuje, u nás pěstovaná jako letnička. Dobře se množí řízky,ale nedařilo se mi ji přezimovat.Zkoušela jsem ji vypěstovat ze semen, ale rostlina se vrátila k původní "plané" podobě s drobnými žlutýmí květy.Asi je nutné množit ji jen vegetativně a pak zkusit uchovat přes zimu.Na internetu na anglicky psaných stránkách spousta odkazů.
Zajímalo by mě, pročpak Vám ta šrucha nepřežila zimu. Zdá se mi totiž, že je to velmi odolná kytička. My jsme ji měli na skalce a teď už ji máme všude možně aniž bychom ji tam sadili. Sama se takhle rozmnožila.
Na obrázku určitě není šrucha, šrucha je letnička a v žádném případě šrucha jako taková nepřežije zimu. Na obrázku bude něco podobného. Ráda bych poradila, ale nevím. Květy jsou hodně podobné ale lístečky má šrucha trochu jiné mnohem užší. Jára z DK nad L.
Je to šrucha, jak píše již paní viz. výše Umbraticola. Šruch je více druhů, Vy máte asi na mysli velkokvětou, která má špičaté drobné lístky. Toto je Umbraticola a je nádherná, sama ji mám v záhonku a je překrásná! Nádherné květy!!!