Kosmatec

host - 64.22 (?)
14.9.2014 7:55

Dobrý den, vyloženě pro skalku je použití netk. textilie naprosto nevhodné - většina skalniček potřebuje propustnou zem, resp. rychlý odtok vody a tomu textilie brání - její hlavní využití spočívá v náhradě mulče - zakrytí půdy, zabránění erozi, potlačení růstu plevelů(vytrvalé jako smetanka lék., pýr, svlačec, šťovík, apod. je zapotřebí důkladn odstranit, jinak stejně prorostou) a udržení vlhkosti. Pokud se přidá ještě kůra, je dílo dokonáno - dobře zde porostou jehličnany, keře apod., a větší odolné trvalky -většina se, ale rozrůstá a textilie vtom dost brání, stejně tak v nutném dělení většiny po 2-3-letém období. Ze "skalniček"  na textilii poroste dobře snad jen plamenka(Phlox subulata, Phlox douglasii v kultivarech), větší hvozdíky (Dianthus), rožec plstnatý - a to tím stylem, že nové výhony jsou schopny prokořenit do kůry a rozšiřovat se do okolí. Delospermy(český název jsem zatím v žádné literatuře nenašel, používá se kosmatec, protože ho připomíná) na kůře neporoste - vyhnije ve vlhkém létě nebo přes zimu(pokud budou naše obvyklé zimy - neustálé oblevy). Možná zjistíte jiné zkušenosti, ale myslím, že v delším časovém horizontu to bude tak jak jsem popsal výše.  Zdravím, L.Hejduk.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Petra P. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 156.230 (?), 21.6.2013 9:44, zobrazeno: 14949x

Nedávno jsem si koupila v zahradnictví ve slevě kosmatec za 10 Kč. Prodavačka říkala, že je to jen letnička, ale vím, že se kosmatci dobře daří v Chorvatsku, kde úspěšně přezimuje. Myslíte, že přečká zimu, když ho vezmu domů? Mám ho v květináči, abych ho mohla uklidit pod střechu, když přijdou deště, protože nesnese přemokřenou půdu.

host - 220.186 (?), 21.6.2013 14:39

Kosmatec - Delosperma cooperi
Synonyma:
Další názvy:
Čeleď: Aizoaceae - kosmatcovité
Místo: skalka

Tučnolistá trvalá mrazuvzdorná skalnička. Přezimuje za určitých podmínek. Nesnáší přemokření, proto na zimu přikrýt skleněnou tabulkou a přikrýt i chvojím. Je mrazuvzdorná do  -23 stupňů Celsia.
Snadno se rozmnožuje semeny.

host - 49.39 (?), 21.6.2013 18:52

Kosmatec olednatělý - Mesembryanthemum cristallinum. Letnička.

Záleží tedy na tom, co jste opravdu koupila...

Josef.

Petra P. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 156.230 (?), 24.6.2013 8:25

Koupila jsem Delosperma cooperi, soudím podle obrázků na internetu. Ten "ledový" to není určitě. Ještě dotaz - ta semena se vezmou kde? Po odkvětu jsem suchý kvítek odtrhla. Udělá se nějaká tobolka nebo tak?

host - 220.186 (?), 24.6.2013 13:01

... plody tohoto rodu - dřevité tobolky jsou po dozrání otevřené a odhalují početná středně hnědá semena...

host - 121.39 (?), 12.8.2014 13:31

Ahoj, jsem zahradnice začátečník, takže mám takový dotaz, koupili jsme si zahradu, předešlý majitel měl v rohu zahrady něco jako skalku (nasázené různé druhy keřů a rostlinek) říkala jsem si, že si ji ponechám, jen jsem udělala menší úpravy, protřídila ji a hlavně jsem si tam položila plachtu a na ni mulčovací kůru, jelikož opravdu nesnáším vykopávání plevele :) a navíc to vypadá mnohem lépe. Měl tam zasazený i krásný fialový kosmatec, budu ho muset vykopnout? (je zatím dost malý)  Pochybuju, že by se mi dále rozšiřoval, když je kolem něj plachta, nebo se pletu? Děkuji za odpověď.

host - 215.115 (?), 12.8.2014 14:09

netkanou textílii, né plachtu

host - 64.22 (?), 14.9.2014 7:55

Dobrý den, vyloženě pro skalku je použití netk. textilie naprosto nevhodné - většina skalniček potřebuje propustnou zem, resp. rychlý odtok vody a tomu textilie brání - její hlavní využití spočívá v náhradě mulče - zakrytí půdy, zabránění erozi, potlačení růstu plevelů(vytrvalé jako smetanka lék., pýr, svlačec, šťovík, apod. je zapotřebí důkladn odstranit, jinak stejně prorostou) a udržení vlhkosti. Pokud se přidá ještě kůra, je dílo dokonáno - dobře zde porostou jehličnany, keře apod., a větší odolné trvalky -většina se, ale rozrůstá a textilie vtom dost brání, stejně tak v nutném dělení většiny po 2-3-letém období. Ze "skalniček"  na textilii poroste dobře snad jen plamenka(Phlox subulata, Phlox douglasii v kultivarech), větší hvozdíky (Dianthus), rožec plstnatý - a to tím stylem, že nové výhony jsou schopny prokořenit do kůry a rozšiřovat se do okolí. Delospermy(český název jsem zatím v žádné literatuře nenašel, používá se kosmatec, protože ho připomíná) na kůře neporoste - vyhnije ve vlhkém létě nebo přes zimu(pokud budou naše obvyklé zimy - neustálé oblevy). Možná zjistíte jiné zkušenosti, ale myslím, že v delším časovém horizontu to bude tak jak jsem popsal výše.  Zdravím, L.Hejduk.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz