Co do suché zídky na severní stranu?
|
|
 |
 |
host - 188.246 (?) 2.11.2014 10:09
Dobrý den, koukám na zdejší debatu, podobný problém vyvstal i u nás doma, prostě prostor za domem, severní strana. Pokud majitel striktně nevyžaduje květiny, já vyřešil část zídky hezky tvarovaným javorem. Jasně, setkal jsem se s mnoha názory, co všechno javory nemají rády. Na druhou stranu, z vlastní zkušenosti, protože mám tyto keře, stromy, moc rád, dokážou růst a odolávat kdekoli na zahradě. Lokalita, sever Moravy, podhůří Jeseníků. Javory, během roku, mění zbarvení listů a tvoří tak hezkou dekoraci. Petr
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 84.188 (?), 29.7.2008 15:12, zobrazeno: 19925x
Napadl mě mech a hedera, ale chtěl bych tam i něco barevného a kvetoucího žlutě, červeně, oranžově... Modré a fialové květy by se ve stínu ztratily.
Přímé slunce tam skutečně celý den nezasvítí a půda je kyselá a hluchá, původně z hloubky asi 1 m.
Děkuji za tipy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 115.31 (?), 30.7.2008 13:37
A co nějaké miniaturní bíle panašované bohyšky?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář (391) - 242.231 (?), 2.8.2008 11:32
Zatím nic? Trochu jsem hledala, ale je to bez záruky:
Anaphalis (plesnivka)-kvete bíle; Bergenia; Brunnera (pomněnkovec)-kvete modře; Epimedium (škornice)-ozdobná i listem;Euphorbia (pryšec)-jedovatý; Helleborus (čemeřice)-nevýrazné květy, hnojení; Lamium (hluchavka); Liriope; Pulmonaria (plicník)-hnojení; Waldsteinia(mochnička). Pa, H.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 197.143 (?), 23.9.2008 3:12
myslím si, že tam snesou být lomikameny a tařičky.Jinak taky kapradiny.Suchá zídka je pojem, že není lepená pojivem(maltou), nýbrž seskládaná z kamenů. Takže tam vlhko bude.
Juraj Kafka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 188.246 (?), 2.11.2014 10:09
Dobrý den, koukám na zdejší debatu, podobný problém vyvstal i u nás doma, prostě prostor za domem, severní strana. Pokud majitel striktně nevyžaduje květiny, já vyřešil část zídky hezky tvarovaným javorem. Jasně, setkal jsem se s mnoha názory, co všechno javory nemají rády. Na druhou stranu, z vlastní zkušenosti, protože mám tyto keře, stromy, moc rád, dokážou růst a odolávat kdekoli na zahradě. Lokalita, sever Moravy, podhůří Jeseníků. Javory, během roku, mění zbarvení listů a tvoří tak hezkou dekoraci. Petr
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.1 (?), 21.9.2008 3:25
Pokud já vím, tak bohyšky kyselou půdu nesnášejí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.1 (?), 21.9.2008 3:27
Vřesy chtějí kyselou půdu, ale zase potřebují vlhko. To je tedy oříšek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.205 (?), 23.9.2008 7:45
asi sama brzy zjistíte, že v kyselé a hluché půdě toho moc neporoste, spíše budou rostliny živořit. Bylo by vhodné místa pro sazenice vylepšit dobrou zahradní půdou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
skalnickar - (7) - 33.1 (?), 23.10.2008 5:45
Souhlasím s názorem který zde padl výše. Pokud ta zídka není lepená maltou, tak se ve spárách vlhko drží. Existují rozchodníky, které mají rády kyselejší prostředí a polostín. Další jsou kapadiny, snáší i sušší prostředí. Chce to zkoušet. Občas zasadím na skalku rostlinu která chce kyselé prostředí a daří se jí, přesto že jsme na opuce. Rozhodně by mě zajímalo jak to dopadne. petrli
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|