Zde%nku, díky za Tvou zprávu. A prosím ozvi se, až se u vás v horách světlušky objeví.
O uplynulých třech sobotách jsem vždy večer až skoro do hodně husté tmy (tedy zhruba od osmé hodiny večerní asi tak do třičtvrtě na jedenáct či až do jedenácti hodin) sekal a uklízel trávu okolo příjezdové cesty. Všiml jsem si následující věci: pokud svítilo slunce, štípala především "hovada" (tedy "ovádi" anebo - jak před časem správně Lída poznamenala - správně zoologicky bzikavky). Ty přestaly otravovat zhruba se západem slunce, ale plynule na ně navázali komáři. Ale s dalším stmíváním a zhruba s vylétnutím prvních světlušek dali i komáři víceméně pokoj a přestali štípat.
Včera večer jsem za tu hodinku, kdy světlušky létají, viděl všehovšudy už jen nějakých 40-50 světýlek; to jsem před 2-3 týdny viděl nad loukou najednou. Takže už to radikálně slábne,...
Teď, když koukám z okna, ještě nevidím ani světýlko (zhruba v tuto dobu obvykle začínají létat).
Tak si jich ještě trochu užijte...
Josef.
EDIT ve 22.00: Tak jsem obešel dům a jednu jedinou světlušku jsem ještě viděl (první dnešní "vlaštovka").