Název rostliny? Měchýře plné ochmýřených semen
|
|
|
|
|
|
|
|
ZA - (36) - 57.182 (?), 27.10.2012 21:15, zobrazeno: 6917x
Poradíte prosím, co by mohlo toto být za rostlinu? Plody jsou měchýře / lusky - plné ochmýřených semen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 251.42 (?), 27.10.2012 21:54
Ano, klejicha syrská zvaná vatočník - Asclepias syriaca.
Vatočník právě podle toho chmýří - vaty, pro kterou se prý dříve pěstovala.
Expanzívní rostlina! Kde se jednou vyskytne, tam dělá dost velké porosty, výška až kolem dvou metrů.
Občas pěstována na zahrádkách.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
ZA - (36) - 57.182 (?), 29.10.2012 18:52
Ó díky za radu :-) myslela jsem, že to je tolita - možná že ty rostliny mají i něco společného, že?
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 245.11 (?), 29.10.2012 22:03
Ano, mají něco společné: jsou ze stejné čeledi a na wikipedi jsem se dočetl, že (cituji)
-
",,,Toješťovité náleží mezi 10 největších čeledí kvetoucích rostlin. Čeleď zahrnuje přes 4500 druhů v přibližně 415 rodech. Rozšíření je celosvětové, chybí pouze v chladných oblastech severní polokoule..."
-
"...v ČR 2 druhy - barvínek a tolita..."
a byl jsem překvapen, co dalších různě pěstovaných a využívaných kytek, stromů a keřů čeleď obsahuje,... nejrůznějšího vzhledu, původu, životních nároků...
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.254 (?), 30.10.2012 20:42
Tak nevím, myslel jsem, že klejicha i tolita jsou z čeledi klejichovitých, zatímco brčál a další jsou toješťovité. I když jsou to čeledě blízké, je to přeci nějak rozlišeno, dříve i podle nového Klíče ke květeně České republiky. Že by se objevilo další třídění? Ono došlo k velkým změnám v systematice, protože zatím co od dob Káji Linného se počítaly korunní plátky..., dnes se to dělá pomocí testů DNA a najednou je všechno jinak, proto mě zaujaly předchozí příspěvky. pH
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 252.98 (?), 30.10.2012 21:30
No vidíte, pH. Ani jsem si tuto "nesrovnalost" v čeledích neuvědomil. Po Vašem příspěvku jsem se podíval zpět na wikipedii, je tam o tomto problému (Asclepiadaceae vs. Apocynaceae) psáno více. I na mne je to "moc chytré" a nové oproti zažitým "klasickým" údajům.
Ale ať to vezmeme z jedné či z druhé strany, klejicha syrská zůstává stále klejichou syrskou či vatočníkem anebo taky klejichou hedvábnou (jak jsem si teď oživil na biolibu).
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|