Jak zjistit typ půdy a nadmořskou výšku pro pěstování plodin?

warvara - (2) - 144.83 (?) 
2.5.2016 16:08, zobrazeno: 2411x

Dobrý deň,

som "nová budúca" záhradkárka a potrebovala by som na začiatok poradiť, či sa vôbec dá zistiť nadmorská výška a hlavne typ pôdy v danej oblasti ČR, kde sa bude moja záhrada nachádzať. Podľa toho by som si následne vybrala odrody plodín /ovocie, zelenina a ovocné stromy/, ktoré zasadím a ktorým by sa tam mohlo dariť. Prípadne mi prosím poradte iný postup, podľa ktorého sa riadiť, aby som nasadila do pôdy vhodné plodiny. Vopred ďakujem za radu.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 2.5.2016 16:23

Nadmořská výška Vám (krom extrémních hodnot) mnoho neřekne. Typ půdy taky ne, protože každý rozumný zahradník si půdu vylepší tak, aby mu vyhovovala.
    Nejlepší je, když se rozhlédnete, co pěstují ostatní kolem. Těžko Vám někdo smysluplně poradí, aniž by věděl kde se zahrada nachází, jaký je sklon ke světovým stranám zda nejde o mrazovou dolinu, atd.

warvara - (2) - 144.83 (?), 2.5.2016 16:32

Je to okres Blansko, ale zahrada je pomerne vysoko na kopci, kde je dosť veterno a vždy o niečo chladnejšie než v meste, bude to mať nejaký zásadný vplyv na výsadbu? Ešte dodám, že pôda je dlhodobo hnojená konským trusom. Mohlo by to mať vplyv na kyslosť alebo iné vlastnosti pôdy, ktoré by som mala zvážiť?

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 2.5.2016 16:54

Nadmořskou výšku nejjednodušeji zjistíte GPS navigací pokud jste na místě, které měříte - je v každém chytrém mobilu nebo v programu Google Earth kdekoli na zemi - je zdarma.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 2.5.2016 16:47

A vy ste spadlo z oblakou? To nevíte, že nadmořská výška se dá odečíst z každé turistické mapy? Že ji udavá každá navigace?  Případně mapy na seznamu či na gúglu?

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika