A je to tady: Světlušky 2015
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 227.110 (?) 15.6.2015 22:59
Konvalinko a Zdeňku, děkuju vám za odpovědi.
Ač jsem se v uplynulých cca 3 týdnech snažil a chodíval jsem za soumraku ven anebo až do velehustého šera dělal něco na zahradě (sekání, hrabání, odvážení trávy apod. - práce, na které není třeba skoro vidět), tak jsem žádnou letící světlušku ještě do včerejška neviděl; objevovaly se zatím "pouze" svítící larvy - několikrát jsem je viděl buď v trávě, ve spáře dlažby na dvorku anebo "přebíhající" přes cestu.
Dnes - při večerní procházce s kočkou (někdo venčí psy, někdo kočku :-) - se mihl jeden jediný kousek.
Ještě upřesnění: u nás = jižní Plzeňsko; nejspíše je tedy u nás o něco chladněji a fenologicky opožděněji, než u Konvalinky a naopak jsme zase napřed oproti Šumavě.
Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 138.101 (?), 14.6.2015 23:18, zobrazeno: 10597x
Dobrý večer.
Jako obvykle zakládám vlákno o pozorování světlušek.
Letošní sezóna pro mne začala dnes, tedy 14. června 2015 přesně ve 22.00. Druhou jsem viděl letět o 11 minut později a asi o 50-100 m dále.
Včera ještě absolutně nic.
Připomínám, že "jisté" období letu světlušek - podl mých několikaletých pozorování je zhruba od 22. do 23. hodiny.
Takže hurá za světýlky :-)
A podělte se - kdy, kde, kolik, počasí, další zážitky...
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.38 (?), 15.6.2015 7:49
|
|
|
|
|
|
|
host - 131.10 (?), 15.6.2015 20:58
Dobrý večer. Pepo, u nás zatím nic. Zdeněk
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 227.110 (?), 15.6.2015 22:59
Konvalinko a Zdeňku, děkuju vám za odpovědi.
Ač jsem se v uplynulých cca 3 týdnech snažil a chodíval jsem za soumraku ven anebo až do velehustého šera dělal něco na zahradě (sekání, hrabání, odvážení trávy apod. - práce, na které není třeba skoro vidět), tak jsem žádnou letící světlušku ještě do včerejška neviděl; objevovaly se zatím "pouze" svítící larvy - několikrát jsem je viděl buď v trávě, ve spáře dlažby na dvorku anebo "přebíhající" přes cestu.
Dnes - při večerní procházce s kočkou (někdo venčí psy, někdo kočku :-) - se mihl jeden jediný kousek.
Ještě upřesnění: u nás = jižní Plzeňsko; nejspíše je tedy u nás o něco chladněji a fenologicky opožděněji, než u Konvalinky a naopak jsme zase napřed oproti Šumavě.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 228.155 (?), 17.6.2015 22:26
Právě jsem jednu viděl z okna. (Dnes na procházku nejdu).
Dobrou noc.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 138.183 (?), 25.6.2015 22:56
Včera bylo sv. Jana; bylo dosti chladno a viděl jsem všehovšudy tři světlušky.
To dnes je to jiné: je tepleji as kočkou jsme se právě vrátili z procházky.Porůznu to kolem nás svítilo a poblikávalo, v jednu chvíli to mohlo být kolem dokola i kolem dvaceti světlušek, za celou, asi kilometrovou a dvacetiminutovou procházku to jistě bylo celkově několik set světýlek. Rojení opravdu začalo, jen nebýt tak unavený a ospalý, to bych si toho užil více,
Takže doporučuji vstát od počítače a ještě něajá svtýlka venku zachytit...
Dobrou noc a hezké sny všem
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.38 (?), 27.6.2015 11:39
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 141.38 (?), 26.6.2015 22:19
Dneska je teplo. Právě jsem vykoukl ze dveří na zahradu - lítají - během minuty jsem jich viděl asi deset.
Doporučuji - vyrazte - teď je ten pravý čas.
(Čas do deseti hodin je moc brzo.)
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|