Záchrana / obnova starých růží
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 3.194 (?), 22.6.2009 18:44, zobrazeno: 15291x
Dobrý den,
zdědila jsem po babičce zahrádku.Babička vždy pěstovala nádherné růže, ale už pár let se jim nikdo nevěnoval. Dost jich tam ještě přežilo, ale jsou naprosto zanedbané. Nikdo neplel záhony, nikdo je nezaléval, nikdo je nestříhal, několik růží zcela zastínila rozrostlá thuje apod.
Můžete mi prosím poradit, co se s nimi dá dělat, případně poslat odkaz, kde bych se mohla dozvědět víc. Zkoušela jsem hledat články o pěstování růží, ale všude se jen dočítám, jak je důležité je stříhat pravidelně - na jaře takhle a v zimě zase onakhle, ale nevím, zda s nimi nemám udělat něco zvláštního.
Předem moc díky, jsem sice úplně bezradná, ale růžičky bych moc chtěla zachránit, byly to babiččiny oblíbené kamarádky.
Klára
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.34 (?), 22.6.2009 21:38
Dobrý den, koukám, že nikdo nenapsal, tak písnu já. Na internetu je toho hodně, jen se musí trošku pohledat. Jestli chcete poradit, písněte mi mailík a já se vám ozvu.)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 22.6.2009 23:09
Dobrý den, zkuste růžovou školku manželů Pelcových - najdete ji na netu - dělají nové keře i ze zaslaných oček.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.129 (?), 23.6.2009 9:36
Dobrý den - já bych je teď jenom udržovala okopáním, mírným zastřihnutím do tvaru, pokud to jde- přihnojení kompostem a příští jaro nízký sestřih.Ony se omladí. Teď se s nimi nedá nic jiného, jedině ještě ty očka. Kája
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.20 (?), 23.6.2009 12:22
Ještě teď v červnu je pohnojte (později už ne, letorosty by nestačily vyzrát). Přes léto je jen tak "šolíchejte" (stříhejte odkvetlé stopky, na podzim je nenechte vysílit příliš velkým množstvím květů ap.) a brzy zjara (zhruba v době květu zlatice) je zmlaďte razantním řezem (jsou-li větve silnější, tak pilkou nebo pákovými nůžkami) zhruba tak 20 cm od země. Obrazí ze spících oček a pár let vám ještě vydrží.
Nepočítejte ale s tím, že růže vám vydrží "věčně". I při skvělé péči vydrží tak 10, 15 let a pak postupně odcházejí. Nápad na jejich obnovu pomocí oček je proto více než vhodný.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.156 (?), 4.7.2009 20:38
Dobrý den Kláro, téma obnovy zanedbaných růží je velmi obsáhlé a vydalo by na příručku. Zmíním jen to nejpodstatnější a rozdělím pro lepší přehlednost příspěvek do dvou částí.
To, že růže nikdo neplel a nezaléval až tak moc nevadilo. S tím, že je nikdo neřezal může, ale nemusí být problém - záleží na tom, jaké jsou to odrůdy. Nikdo se jim nevěnoval, což jak předpokládám znamená, že je nikdo nezazimovával - pokud přesto přežily, nevymrzly a nezplaněly, tak jsou to růže, které rozhodně stojí za záchranu a další pěstování. Toho, že jsou příliš staré se nebojte, viděla jsem v zahraničních rozáriích růže staré přes 50 let a byly to nádherné keře v plné kondici. Jsou známy exempláře, jejichž léta se počítají až na stovky. Je pravda, že to nebývají přešlechtěné čajohybridy, které se (podle podnože a odrůdy) dožívají tak 30 let, ale ani to není striktní. Mám na zahradě několik růží sázených rodiči začátkem šedesátých let a jsou to nezmaři.
PRVNÍ POMOC : Odplevelit, pokud možno okopat. Určitě řádně pohnojit, teď je ještě čas na dusíkatá hnojiva, koncem léta pak dodejte další dávku živin hnojivem bohatým na draslík (např. síran draselný). V současném počasí mají vody dost, přijdou-li letní vedra, tak na ně se zaléváním pamatujte. Zalévejte vždy proudem vody na povrch půdy, nikdy na list. Dávka vody doporučená pro růže je okolo 30ti litrů na m2, nejlépe jednou týdně.
Co se týče akutního řezu: odstaňte všechno mrtvé dřevo, jinak je nechte ať ukáží květy a předvedou se co se týče vitality a schopnosti obrůstat a nasazovat na květ. Zbytečně je nezbavujte listové hmoty, jen odstřihávejte odkvetlé květy (cca za prvním listem). U podzimního kvetení (září /říjen) květy nestříhejte, nechte keř vytvořit šípky, výhony lépe vyzrají a přežijí zimu. (nově vyrašený obrost by stejně zmrzl, jen se rostlina zbytečně vysiluje a nepřipravuje se na zimu)
Nevím jak moc ty růže znáte z dob babičky, ale jestli tápete, tak teď by vám měly ukázat co jsou zač. Je velice důležité alespoň orientačně identifikovat, jestli se jedná o růže velkokvěté, mnohokvěté, sadové, pnoucí nebo dokonce historické odrůdy - na tom bude záležet způsob jarního řezu a následné péče. Dále je velice důležité, zda kvetou jen jednou v roce nebo jsou schopny opakovat kvetení. Ideální by bylo, kdybyste někde vyštrachala sešítek se jmény odrůd, které babička pěstovala - a že to naše babičky dělávaly, vím z vlastní zkušenosti.
PS. Věnujte pozornost tomu, jestli růže po dobu, kdy byly opuštěné nezavlčily planými výhony z podnože. Víte co tím myslím? Když podnož obrazí a snaží se převzít vládu a udusit naočkovanou odrůdu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.156 (?), 4.7.2009 20:39
ZMLAZENÍ a ŘEZ: Před zimou růže pokud možno neřežte, řeznými ranami vstupuje infekce i mráz. Někdo si ulehčuje práci a růže tzv. uklidí hlubokým seřezáním, těm to však rozhodně neprospívá.
Zmiňujete jarní a zimní řez, je to totéž! V teplých oblastech jako je třeba Kalifornie řežou v lednu, my v Čechách asi v druhé polovině března (dobrá pomůcka: při rozkvětu forsythie). (díky překladům z cizích jazyků z toho vzniká zmatek...) Váš obnovovací řez však bude nutno udělat ještě o něco dříve, než růže začnou obrážet, vaším cílem je probuzení zásobních spících pupenů na starých výhonech
Seřezat je budete muset určitě, ale jak moc, to bude záležet právě na tom, co máte za typ růží. Růže velkokvěté (tzv. čajohybridy) a růže mnohokvěté (tzv. floribundy a polyanty) můžete seřezat hlouběji. Cílem je, aby vytvořily hodně nových silných kvetoucích výhonů. Nepočítejte očka, snižte základ na těch 20 až 25 cm. (Vzhledem k jejich stáří).
Pokud vaše růže je spíš vzrůstná a patří spíš mezi sadové, pak aplikujte klasický jarní řez pro sadové růže. Vyřežte až u země mrtvé a nemocné větve, odstraňte větve které se kříží. A pak celý keř zakraťte o cca třetinu. Vaším cílem bude nepřehoustlý vzdušný keř bez zbytečných neperspektivních tenoučkých větviček s dobrou kosterní základnou starých větví.
Nemýlím-li se, tak jste sem dávala fotografie, kde byly vidět silné zdravé kosterní větve v dobré kondici. Ty bych brala jako základ při jarním řezu. Važte si jich a pokud možno je při řezu šetřete - např. u sadových růží právě tyhle silné výhony tvoří základ a tvar keře. (stejně tak u historických a botanických)
Tento přístup by měl být úspěšný se zárukou tak na 90%. Je to však nejlepší možný přístup k neznámým odrůdám růží. Vím, že vás budu trochu strašit, ale jsou růže které doslova nesnášejí hluboký zpětný řez a jsou schopny takové zmlazení nezvládnout. Mějte také na mysli, že růže mají velmi omezenou schopnost zavalit řezné rány. Každá velká rána je vstupní branou pro choroby, výhon skrze ní také vysychá, jeho životnost se zkrátí a časem bude muset být nahrazen. Doporučila bych Vám proto zamazání všech řezných ran štěpařským voskem.
Ještě na Vás může číhat jedno úskalí. Růže po radikálním zmlazení (jsou-li očkované na podnoži) často začnou obrážet nejen z ušlechtilé části, ale také z kořenů podnože. Těchto vlků je nutné se bezmilosti zbavit až v zemi v místě odkud raší. (Je to planá růže, bude tak vypadat a eventuelně tak kvést)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|