výsadba na jaře

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?)
24.1.2008 11:06

Můžete sázet na podzim, nebo i na jaře v březnu až dubnu. Růže mají rády prokypřenou a lehkou zem a ne moc kyselou. Vzdálenost při výsadbě 40 až 50 cm - záleží to na velikosti odrůdy.    Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

slepice - (9) - 117.166 (?), 23.1.2008 22:10, zobrazeno: 46730x

Prosím o radu do jakého termínu lze sázet růže na jaře,loni se mi nedařilo, také bych rád věděl v jaké vzdálenosti sázet pnoucí růže aby vytvořily souvislou stěnu.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 24.1.2008 11:06

Můžete sázet na podzim, nebo i na jaře v březnu až dubnu. Růže mají rády prokypřenou a lehkou zem a ne moc kyselou. Vzdálenost při výsadbě 40 až 50 cm - záleží to na velikosti odrůdy.    Daniela.

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 0.50 (?), 8.3.2008 21:31

Kdy je prosím nejvhodnější čas pro výsadbu popínavých růží a clematisů. V týdnu u nás byly noční teploty až 8 stupňů pod nulou. Květiny jsou v koupené v květináčích a zatím je mám v chladné místnosti, růže jsou zavoskované a začínají rašit.

host - 205.168 (?), 11.3.2008 12:50

Vždycky je lepší sázet růže na podzim, lépe zakoření a nejsou příští rok zpožděné. Ale někdy to jinak nejde, než sázet až na jaře. Potom platí ČÍM DŘÍV TÍM LÍP.

Záleží na tom, jak moc jsou Vaše růže nyní narašené - kde byly přes zimu skladované?  Pokud byly v zahradnictví venku založené v záhoně, potom neotálejte a sázejte. Slabý jarní mrazík jim stoprocentně vadit nebude. Řiďte se tím jak moc jsou narašené růže venku u Vás. Já osobně bych neváhala ani s těmi více narašenými, předpověď teď silné mrazy neslibuje a venku je jim každopádně lépe než kdekoliv v místnosti. Pro jistotu zasazenou růži přikryjte na záhoně chvojím. To ji ochrání proti mrazíkům a ostrému slunci klidně až do začátku dubna.  Mimochodem totéž bych já udělala s clematisem.Čím déle budou rostliny v místnosti, tím budou choulostivější, a tím hůře se budou vyrovnávat se záludnostmi počasí.

Vyjímka:Nevím, kde jste je koupila, někdy rostliny v teple obchodu nepřiměřeně vytáhnou světle zelené křehoučké výhonky, s těmi je pak velký problém. Nezvládají přechod na venkovní prostředí a na přímé světlo. První sluníčko je spálí nebo mrazík sežehne. Takové musíte postupně zvykat - ve dne ven a do stínu a na noc zase domů. 

P.S. Jsem odpůrcem zavoskovaných růží. Dělá se to tak, že se růže na podzim vykopou, seříznou, násilím odlistí a namočí do horkého zeleného vosku, což samo o sobě je pro rostlinu obrovský šok. To, co se skrývá pod krásně zeleným voskem, bývá často pohled k pláči. (rostlina je odřená, popálená horkým voskem a zaschlá). Snad Vy budete mít štěstí na pečlivého výrobce, velmi bych Vám to přála. V každém případě jí  opatrně zbavte alespoň části vosku, aby stonky mohly dýchat a volně růst.

Moc Vám přeji, aby se Vašim růžím dařilo, dobře Vám rostly a krásně kvetly. A až budete kupovat další, zajeďte si raději přímo do růžové školky k pěstiteli, který růže prodává rovnou ze země. Rostlina pak změnu ani nezaregistuje.           Lili

host - 205.168 (?), 11.3.2008 12:59

Pnoucí růže potřebují vzdálenost 0,75 až 1 metr. I tak Vám srostou. Dáte-li je blíž budete mít veliký problém s prořezáváním a budou si vzájemně konkurovat. Ne všechny jsou stejně vitální, některé dorostou 2,5 - 3 metry, jiné 5 - 8 metrů. Zejména climbery svými tvrdými výhony rostou vějířovitě a tvarují se obtížněji než ramblery. Jaké máte odrůdy?

Lili 

host - 221.138 (?), 11.3.2008 13:13

Vážená pani Lili. Jen budu reagovat na Vaši zmínku o voskování růží, kde píšete o obrovském šoku. Nic takového se neděje. Vosk je zahřátý na zhruba 8O°C a ponoření je jen mžikové. Takovým způsobem zahradníci ošetřují rostliny již od nepaměti. A samozřejmě nejen růže. Pokud byste navšívila na jaře ovocnou školu, tak byste viděla tisíce naroubovaných podnoží, které byly takto ošetřeny. Důvod je ten, že se tímto zabrání odparu z tkání, ať už měkých, nebo tvrdých. V žádném případě ale nedojde k prohřátí rostlinné tkáně, to ani náhodou. Voskování je naopak ukázka toho, že se pěstitel dobře stará o vyzvednuté rostliny, a že mu záleží na kvaliním zboží. Stanislaw

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 11.3.2008 13:50

Tak že jsem vlastně začátečník.Pomalu se učím co a jak, na konci léta jsem si připravila místa pro růže a clematisy ale díky nemoci  to bylo vše.No aminulý týden jsem zabrousila do Baumaxu A koupila růže Paul Scarlet a Royal Gold plaménky Jackmanii a Ville de Lyon.Zboží už bylo ve venkovním prodeji.Tak dobře růžičky dám ven.A ty plaménky to taky zvládnou? jsou to takové křehulinky

host - 205.168 (?), 11.3.2008 21:27

Růžičky jste vybrala báječně. Obě jsou odolné a mrazuvzdorné. Paul´s Scarlet Cl. se pěstuje už od r. 1915 a je ověnčen medailemi. Dorůstá až 6 metrů (když jí to dovolíte). Je téměř bezostná. viz obrázky na: http://ruze.wi.cz/cs/pauls-scarlet-climber.html ...Royal Gold dorůstá až 3 metry a silně voní. Jako všechny žluté růže si musí na nové místo nejdřív zvyknout, pak se teprve rozroste do plné krásy. Obrázky viz: http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=5531&tab=10 

Oba clematisy jsou velmi zimovzdorné odrůdy. Protože o nich píšete jako o "křehulkách", nerada bych je měla na svědomí, kdyby přišel nějaký nečekaný mráz nebo vichřice. Tak je ještě nechte v bezpečí do velikonoc, pak uvidíte. Obrázky viz: Jackmanii -  http://www.helpmefind.com/clematis/pl.php?n=653&tab=10,  Ville de Lyon -  http://www.helpmefind.com/clematis/pl.php?n=42&tab=10.         Kdyby jste náhodou neměla zkušenosti s pěstováním clematisů připomínám jednu dobrou radu: "clematis má rád hlavu na slunci a nohy ve stínu." Řeší se to předsadbou trvalkou nebo keříkem. Druhá dobrá rada je vysadit ho hlouběji než jak nyní roste v květináči (cca o 5 cm), je to bezpečnostní opatření dávající naději, že v případě napadení tzv."vadnutím plaménku" znovu obrazí). 

Říkáte, že jste začátečník, ale vybrala jste odrůdy úplně profesionálně. Tak ať se Vám jen daří a všechno Vám kvete.           Lili  

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 11.3.2008 22:00

Moc děkuji za pochvalu to potěší je pravda že hodně hledám a pátrám jak na internetu tak v knihách a časopisech jen jestli mohu ještě otravovat jak hluboko sázet někde jsem četla že mají přijít do země oněco níž než jak jsou v květníku

host - 205.168 (?), 11.3.2008 22:38

Vážený pane Stanislawe, já Vám neberu Vaše nadšení pro voskování růží.  Vím, že producenti růží takto brání odparu vody z dlouho skladovaných sazenic a také z estetických důvodů - aby se skryly nedostatky pod nánosem zeleného vosku. Já pouze píši svůj osobní názor a trvám na něm na základě svých špatných zkušeností s životností voskovaných růží. Ponoření živého organismu do 80°C horké tekutiny, i když "mžikové" vyvolává tepelný šok (mimochodem už jste to sám na sobě zkusil?) Někteří renomovaní pěstitelé upouštějí od voskování a přecházejí k distribuci růží v kontejnerech i z důvodů častých reklamací. Byla jsem koncem srpna v letních vedrech u nejmenovaného producenta růží, kde se růže v květu vyryly traktorem, ořezaly, odrhly se jim listy a brigádníci je za kořeny máchali v zeleném horkém vosku, zmáčkli kořeny do igelitu s trochou rašeliny, zavěsili jmenovky a v bednách expedovali odběrateli ve snaze být na pultech dřív než konkurence.- tomu já říkám barbarské zacházení.           Lili

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz