Vždycky je lepší sázet růže na podzim, lépe zakoření a nejsou příští rok zpožděné. Ale někdy to jinak nejde, než sázet až na jaře. Potom platí ČÍM DŘÍV TÍM LÍP.
Záleží na tom, jak moc jsou Vaše růže nyní narašené - kde byly přes zimu skladované? Pokud byly v zahradnictví venku založené v záhoně, potom neotálejte a sázejte. Slabý jarní mrazík jim stoprocentně vadit nebude. Řiďte se tím jak moc jsou narašené růže venku u Vás. Já osobně bych neváhala ani s těmi více narašenými, předpověď teď silné mrazy neslibuje a venku je jim každopádně lépe než kdekoliv v místnosti. Pro jistotu zasazenou růži přikryjte na záhoně chvojím. To ji ochrání proti mrazíkům a ostrému slunci klidně až do začátku dubna. Mimochodem totéž bych já udělala s clematisem.Čím déle budou rostliny v místnosti, tím budou choulostivější, a tím hůře se budou vyrovnávat se záludnostmi počasí.
Vyjímka:Nevím, kde jste je koupila, někdy rostliny v teple obchodu nepřiměřeně vytáhnou světle zelené křehoučké výhonky, s těmi je pak velký problém. Nezvládají přechod na venkovní prostředí a na přímé světlo. První sluníčko je spálí nebo mrazík sežehne. Takové musíte postupně zvykat - ve dne ven a do stínu a na noc zase domů.
P.S. Jsem odpůrcem zavoskovaných růží. Dělá se to tak, že se růže na podzim vykopou, seříznou, násilím odlistí a namočí do horkého zeleného vosku, což samo o sobě je pro rostlinu obrovský šok. To, co se skrývá pod krásně zeleným voskem, bývá často pohled k pláči. (rostlina je odřená, popálená horkým voskem a zaschlá). Snad Vy budete mít štěstí na pečlivého výrobce, velmi bych Vám to přála. V každém případě jí opatrně zbavte alespoň části vosku, aby stonky mohly dýchat a volně růst.
Moc Vám přeji, aby se Vašim růžím dařilo, dobře Vám rostly a krásně kvetly. A až budete kupovat další, zajeďte si raději přímo do růžové školky k pěstiteli, který růže prodává rovnou ze země. Rostlina pak změnu ani nezaregistuje. Lili