Stříhání popínavé růže
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 4.182 (?), 13.3.2011 8:37, zobrazeno: 34726x
Mám planou i šlechtěnou popínavku a nevím jestli jí můžu ještě na jaře znovu přistříhnout. Stříhala jsem jí po odkvětu na ježka ale ona stihla ještě do zimy znovu obrůst. Chci ji hezky vytvarovat. Když se mladé výhony víc pokrátí tak to mi asi moc nepokvete, že?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.2 (?), 13.3.2011 12:45
Pnoucí růže se moc nestříhají, odstraňují se jen suché a přestárlé výhony. Po odkvětu lze u remontantních zakrátit boční odkvetlé výhony, aby kvetly ještě jednou. Takže dost dobře nechápu, proč jste ji stříhala na ježka. Spíš musíte svůj záměr přizpůsobit té růži, ona neporoste přesně podle vašich představ. Potřebuje trochu narůst, když ji vždycky "oholíte", tak se opětovným tvořením výhonů neustále znovu bude zbytečně vyčerpávat. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.2 (?), 15.3.2011 13:17
Ony pnoucí růže nejvíc kvetou na postranních větvičkách, které vyrůstají z těch dlouhých prutů. Je z toho důvodu lepší, pokud netáhnete dlouhé pruty přímo nahoru, ale spíš do tvaru "S" nebo šikmo, protože na vodorovně vedených výhonech se bočních výhonů tvoří víc. (to jen až vám povyroste :-))) Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 14.9.2011 12:50
Řezejte v každém případě až na jaře - nevíme, jaká bude zima a jak růže přezimují. Buď můžete odstranit celé staré výhony, nebo je snížit na nižší rozvětvení. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 181.89 (?), 20.2.2012 13:39
Dobrý den, prosím o radu. Mám růže od loňska. Krásně kvetly a pěkně rostly. Jen nevím co na jaře. Po těch mrazech nevím jestli mám odstranit omrzlé listy, myslím jen ty větvičky a nechat dlouhé šlahouny. Nevím zda obrostou, nebo se musí zkrátit. U některé růže vzhledem k velkému větru opadaly lístky a zbyly jen ta větvičky. Omlouvám se, jsem úplný laik.
Mnohokrát děkuji za rady.Renata
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.129 (?), 21.2.2012 8:25
ahoj Renato- jak na tom po zimě růže budou se uvidí později. všeobecně platí, že se růže stříhají jak kvete zlatý déšť..v té době už uvidíte, kde je co suché nebo zmrzlé - zhnědlé. pak ostříháte.. jinak se popínavé růže nestříhají - jen poškozené pruty. opad listů je normální - pokud není růže velká, listy odstraňte - aby za nimi nepřezimovaly nějaké brebery. ještě -popínavé je dobré tahat vodorovně - líp obrostou a mají více květů K.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|