Sadové růže neřezat?

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?)
22.5.2008 0:31

Je moc krásná, jak je vysoká? Jak velký je květ? Tvarem květu mi připomíná růži jménem "Raubritter", ale ten kvete jen jednou za rok a je pnoucí.

Raubritter
Raubritter
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Elfrieda - (12) - 45.222 (?), 17.3.2008 0:51, zobrazeno: 44747x
Na zahradě před naším domem roste "odpradávna" mohutná sadová (nebo keřová) růže neznámé odrůdy, která mnoho nikdy mnoho nevyžadovala a vděčně kvetla. Nedávno mi kamarádka chtěla předvést, že se v příručce konečně naučila, jak s růžemi správně zacházet, a než jsem stačila začít protestovat, seřízla kež na půl metru od země. Z keře zbylo pět "výhonů" o průměru 7 cm. Nejsem si jistá, co bych měla udělat. Podle mohutnosti a způsobu růstu jsem vždycky měla za to, že jde o jeden z těch druhů, který se prostě příliš neřeže. Ale nevím, proč vlastně. Růže miluji, ale tak trochu nejsou můj obor. Co mám udělat, aby tento radikální zásah byl rostlině ku prospěchu? Díky moc za radu.

host - 205.168 (?), 17.3.2008 16:43

"Teď je každá rada drahá". Já už bych tu kamarádku k růžím nepustila. O růži neříkáte nic konkrétnějšího, takže budu vycházet z údaje o průměru zbylých větví. Podle toho se jedná určitě o sadovou, nejspíš velmi starou a před seříznutím hodně velkou růži. Bude pravděpodobně odolná a zimovzdorná, když říkáte, že se jí dařilo bez mimořádné péče. To jí dává šanci, že by ten radikální zásah mohla zvládnout. Bude to nejspíš trvat několik let než z ní bude velká sadovka. V tuhle chvíli jediné co pro ní můžete udělat - zamažte pečlivě řezy štěpařským voskem (popř stromovým balzámem), aby se do nich nedostaly houby. Přihnojte jí, zalévéjte jí za sucha. Počítejte s tím, že vyrazí pruty ze všech spících oček, které jí zbyly. Nejen na větvích, ale zřejmě i ze země. Nevím, jestli byla očkovaná nebo pravokořenná (u té by to nebyl problém), ale u očkované hrozí nebezpečí zplanění (probudí se očka na podnoži a ta svou životností převezme aktivitu). (Takhle u nás v parku zahynul "Maigold"- při údržbě zeleně ho ořezali a dnes na jeho místě roste mohutná planá rosa c.Laxa). Jak poznat planý výhon? - Jestli na větvích z kmínku růže budou pětičetné listy a ze země vyrazí prut se sedmičetnými - je to planý výhon. Pokud má Vaše sadová růže sedmičetné listy už to tak jednoduché není - ale to budeme řešit až obrazí. Ozvěte se.

Jak kvetla? Jednou nebo celou cezónu? Přeji Vám i růži úspěch           Lili

PS. Nejspíše jste citem správně odhadla, že Vaše růže patří k těm sadovkám, co se prakticky neřežou, nechává se jim přirozený tvar keře. Jen se zbavují mrtvého, nemocného dřeva. Zmlazují se tím, že se postupně nahrazují odumřelé větve novými.

Elfrieda - (12) - 45.222 (?), 17.3.2008 20:37
Díky moc za radu, budu s napětím čekat, jestli jestli keř znovu naroste do krásy. Loni měl čtyřmetrové, téměř nevětvené výhony, květy vyrůstaly na malých větvičkách po celé jejich délce. Růže kvete jenom jednou ročně, asi tři týdny. Jestli byla původně roubovaná, netuším, ale spíš ne, planý výhon se nikdy žádný neobjevil.

host - 205.168 (?), 18.3.2008 12:30

Jestli kvetla jednou v roce tak bohužel letos nepokvete i když obrazí. Právě proto se jednoukvetoucí neřežou, začínají kvést až na "loňském dřevě". Docela mne ta Vaše tajemná růže zajímá, mám totiž pro staré sadové a historické růže velkou slabost. Můžu se zeptat jakou barvu a tvar květu má?           Lili

Elfrieda - (12) - 45.222 (?), 18.3.2008 15:18
Květy jsou pěkné, i když nijak "exotické", tmavě růžové, spíš trochu do rudé než fialové. Jsou plnější než u botanických růží, řekla bych tak třicet lístků, ale to je velice hrubý odhad. Velikostí průměrné. šípky má malé, ale trny důkladné. Už jsem vyptávala kdekoho, jestli neví, jak by se mohla růže jmenovat, ale bez úspěchu. Dozvěděla jsem se jenom, že místní šedesátníci si prý ten keř pamatují ještě jako děti. Nemám bohužel žádné fotografie, ale pokud byste měla zájem, nebyl by nejmenší problém poslat poštou řízek, pro jistotu jsem si jich pár nařezala do zásoby.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 31.3.2008 21:22

No toto, zrovna si formuluju popis toho, co mi roste před kuchyňským oknem a asi to bude stará sadová růže. To mě blaží, že s ní zacházím stejně, tedy dobře. Ačkoliv, když jsem před šesti lety začala s "mučením" růží před nově nabytým starým domem, někteří kolemjdoucí hleděli nesouhlasně. Jedna paní, naštěstí ne kamarádka, mi brala nůžky a hotovila se zasáhnout. Jako že až u země, jinak konec krásy... Ubránila jsem se.

Ráda bych věděla, zda ta, kterou jsem postupně vytáhla z nějakých 120 cm na aspoň 2,5 m, má nějaké jméno (paní Lili?). Až pokvete, pošlu foto. Loni měla poslední květ v půli prosince . Mám ji ráda.

H.

host - 130.2 (?), 18.5.2008 11:28

Mám štěstí, že jsem narazila právě na tuto diskusi. Vloni na podzim jsem přesazovala růžičky ze zahrádky po mamince - asi správně - všechny se ujaly, všechny, až na 2 už mají i poupata. Tyhle 2 jsou sice krásně olistěné, ale poupátka žádná. Jedna kvetla tmavě červeně, ale nevím, jak dloouho a ta druhá je roubovaná na kmínku a také o ní víc nevím. Jen že květ je tmavě růžový. Moc mi na nich všech záleží a tak, protože jsem zahradník - učedník, vás prosím o radu, jak s nimi zacházet. Všem předem moc děkuji. forpsi

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 21.5.2008 22:30

Vydržte, jsou-li Vaše růže opakovaně kvetoucí a jinak zdravé, tak se květy ještě letos dostaví. Chce to trpělivost, může být jenom zpožděná. Přece jenom přesazení starší růže je pro ní náročnější a ze všeho nejdříve musí pořádně zakořenit. Uvidíte jak po deštích posledních dnů poporoste. Pokud však letos nevykvetou a budou jenom přirůstat, pak vše nasvědčuje tomu, že jsou to růže jednoukvetoucí, a podle toho je s nimi třeba zacházet (neřezat - to co letos vyroste pokvete bohatě příští rok). U stromkové je to málo pravděpodobné, avšak možné.  Ale je to "věštění z křišťálové koule". Osobně si myslím, že růže už proto, že jsou po mamince, tak Vám vykvetou.     Lili

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 21.5.2008 22:54

Mám růže moc ráda a taky se snažím pěstovat ty po mamince. A taky nejsem žádný znalec. Ale mám růži, o které říkala maminka, že tu rostla odedávna a zvláštní na ní je to, že se květy nikdy nerozvinou úplně. Není to choroba, ona se prostě neotevírá. Připadá mi jak růže na obrázcích z první republiky.

Růže růžová...
Růže růžová...

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 22.5.2008 0:31

Je moc krásná, jak je vysoká? Jak velký je květ? Tvarem květu mi připomíná růži jménem "Raubritter", ale ten kvete jen jednou za rok a je pnoucí.

Raubritter
Raubritter
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty