Sadové růže neřezat?

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?)
29.7.2008 1:51

S 'Alexander von Humboldt' nemám zkušenosti, na www.helpmefind.com píší, že maminka byla R. kordesii a babička R. rugosa, takže by měla po nich zdědit odolnost. Jenže výšku u ní uvádějí 275 až 365 cm! Takže nejspíš žádný drobeček.

'Don Juan' je krásná červená a velmi voňavá pnoucí, maminka byla známá růžová pnoucí 'New Dawn', takže zřejmě po ní podědila vzrůstnost. Mohla by v dobrých podmínkách dorůst 3 metry. Obávám se, že horší to bude s její odolností, té po tatínkovi - červeném čajohybridu 'New Yorker' příliš nepobrala. Přijde-li mrazivá zima vymrzne ve dřevě a bude se muset hluboce ořezat. Pravděpodobně z toho vycházel Dr. Žlebčík, když ve své encyklopedii uvádí výšku 1,5 metru (čerpala jste z jeho stránek, http://ruze.wi.cz, že ano?)

Jednoznačně nejhorší zkušenosti mám s růží 'Händel'. Její květy jsou skutečně krásné a fotogenické, jenže když odkvete není na ní hezký pohled. I když jí několikrát preventivně stříkám proti černé skvrnitosti, neuchráním jí a v červenci už je téměř bez listů. V zimě vymrzá, snad letos poprvé většina prutů přežila, navíc trpí skvrnitostí kůry. Skoro každý rok přijde přijde po zimě o většinu výhonů, takže nikdy nepřesáhla 2 metry. Pokoušela jsem se o ní třikrát, na třech různých místech mé zahrady, ze tří různých školek (tedy na rozdílných podnožích) - všechno marné. Je to moje nejhorší růže, ale protože má krásné květy, nemám to srdce jí ublížit, ačkoli jí každé léto vyhrožuji, že jí vykopu. Jenže... kdysi jsem se v téhle růži zhlédla, když nádherně kvetla a prospívala v atriu rodinného domu mého přítele. Byl to přes tři metry vysoký mohutný keř, poměrně zdravý bez jakýchkoli postřiků.Podle jeho slov růže bezproblémová,  minimálně zalévaná a opečovávaná, přímo "nezmar"...., ale fakt je, že vlhké a drsné podhorské podnebí mé zahrady jí nevyhovuje. Chráněné atrium se suchým a teplým mikroklimatem uprostřed města jí svědčilo. Takže nic neplatí stoprocentně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 5.7.2008 11:36

Mnohokrát děkuji za posouzení, paní Lili. Bohužel si nejsem jista, kam růži zařadit (sadová?). Pnoucí není. Její vzrůst jsem sama podpořila, protože ji sestříhávám podle oka a na zimu nechávám dlouhé víceleté větve, to už ani nejsou výhony. A na vrcholcích asi polovinu šípků, aby pohled z okna nebyl do jara tak fádní. Šípky jsou po dozrání oranžové, sploštělé a veliké. Ptákům nechutnají. Pěkný víkend, H.

pajja - (24) - 168.167 (?), 8.7.2008 7:27

Nedá mi to a pochlubím se také.

foto1
foto1

Lumikol - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 181.138 (?), 8.7.2008 8:03
Zdravím, Růžové dámy! Já s růžemi letos začala, doufám že se dočkám taky takový nádhery.Dík za cenné rady.Ať Vám dobře rostou :o))). Lucka

host - 253.117 (?), 20.7.2008 20:39

dobrý den, skoro jsem nedýchala, když jsem četla všechny ty zajímavé příspěvky.  Já začnu se sadovými růžemi letos na podzim a ráda bych vás zkušené požádala o radu. stačí obyčejná zahradní půda nebo se musí nějak vylepšit a ještě jednu otázku. jak to děláte přes zimu, aby vám růže nevymrzly? objednala jsem si tři druhy a pak jsem si na netu přečetla, že u nás vymrzají, tak mi prosím poraďte jak vymrznutí předejít. díky za odpověď a růžím zdar a ještě mě napadlo jak daleko od sebe je mám zasadit díkydanča

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 21.7.2008 18:56

Zahradní půda stačí, ale budou vděčné, promícháte-li ji s kompostem. Nekupujte specielní substráty, obsahují příliš mnoho rašeliny, jejich PH je sice upraveno, ale rašelina snadno vysychá a pak není schopna vodu znovu přijmout, doslova jí odpuzuje. Já přihazuji do výsadbové jámy ještě granulovaný kravinec.

V našich českých školkách prodávané růže jsou obstojně mrazuvzdorné, i podnože, které se používají podporují mrazuvzdornost na nich naočkovaných růží. Pro případ, že přijde krutá zima (ne jako ta letošní a loňská) růže na zimu zasypejte zeminou či kompostem (kopeček hlíny alá krtina asi 15 - 20 cm vysoký jež kryje střed s místem očkování, které už se musí při sázení dávat 5 - 7 cm pod úroveň terénu), když na to ještě uděláte kryt z chvojí přežije i citlivější růže - víc pro ně ani udělat nemůžete. Sadové růže jsou odolnější než velkokvěté a i kdyby náhodou kruté mrazy poškodily nadzemní část, z místa očkování uchráněného pod zemí obrazí. 30 let pěstuji růže tímto způsobem v mrazové kotlině a i po superkrutých zimách byly ztráty minimální.

Vzdálenost při vysazování bych nerada hádala, když nevím, jaké máte odrůdy. Může to být 70 cm i 150 cm.  Ozvěte se.

host - 253.117 (?), 21.7.2008 20:18

dobrý den, děkuju mockrát za superrychlou odpověď. ještě vám napíšu odrůdy jaké jsem si objednala - Handel (nevím jak se píše přehláskované a), Don Juan a Alex von Huboldt a poprosím o radu jestli je dát k sobě jako nízký živý plot (na internetu jsem se dočetla, že tyto odrůdy dorostou max. 1,5m) nebo je nějak zakomponovat mezi jiné keře a pokud mi můžete poradit mezi jaké. velmi ocením vaše zkušenosti.děkuji a přeju hezký den d.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 21.7.2008 20:26

Právě balím a odjíždím, ozvu se až se vrátím, bude to na delší povídání... . Jen jsem chtěla poznamenat k Händelovi, je velmi náchylná na choroby a patří k těm co jsou málo mrazuvzdorné, mám s ní špatné zkušenosti. Zkuste zatím zapátrat po náhradníkovi...

host - 91.57 (?), 22.7.2008 0:15
Jen malou poznámku - pokud nevíte název starší odrůdy, mrkněte na "ruze.wi.sz", našla jsem tam i starou fialovou sadovou růži, co si mí rodiče přivezli kdysi z Vysočiny (je to "Generál Štefánik").Protože je pravokořenná, rozdávám odkopky sousedům :-))

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 25.7.2009 13:54

"Generál Štefánik"  případně i "Parník Liptov" kdo pěstujete, napište, prosím, zkušenosti!  Děkuji

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 29.7.2008 1:51

S 'Alexander von Humboldt' nemám zkušenosti, na www.helpmefind.com píší, že maminka byla R. kordesii a babička R. rugosa, takže by měla po nich zdědit odolnost. Jenže výšku u ní uvádějí 275 až 365 cm! Takže nejspíš žádný drobeček.

'Don Juan' je krásná červená a velmi voňavá pnoucí, maminka byla známá růžová pnoucí 'New Dawn', takže zřejmě po ní podědila vzrůstnost. Mohla by v dobrých podmínkách dorůst 3 metry. Obávám se, že horší to bude s její odolností, té po tatínkovi - červeném čajohybridu 'New Yorker' příliš nepobrala. Přijde-li mrazivá zima vymrzne ve dřevě a bude se muset hluboce ořezat. Pravděpodobně z toho vycházel Dr. Žlebčík, když ve své encyklopedii uvádí výšku 1,5 metru (čerpala jste z jeho stránek, http://ruze.wi.cz, že ano?)

Jednoznačně nejhorší zkušenosti mám s růží 'Händel'. Její květy jsou skutečně krásné a fotogenické, jenže když odkvete není na ní hezký pohled. I když jí několikrát preventivně stříkám proti černé skvrnitosti, neuchráním jí a v červenci už je téměř bez listů. V zimě vymrzá, snad letos poprvé většina prutů přežila, navíc trpí skvrnitostí kůry. Skoro každý rok přijde přijde po zimě o většinu výhonů, takže nikdy nepřesáhla 2 metry. Pokoušela jsem se o ní třikrát, na třech různých místech mé zahrady, ze tří různých školek (tedy na rozdílných podnožích) - všechno marné. Je to moje nejhorší růže, ale protože má krásné květy, nemám to srdce jí ublížit, ačkoli jí každé léto vyhrožuji, že jí vykopu. Jenže... kdysi jsem se v téhle růži zhlédla, když nádherně kvetla a prospívala v atriu rodinného domu mého přítele. Byl to přes tři metry vysoký mohutný keř, poměrně zdravý bez jakýchkoli postřiků.Podle jeho slov růže bezproblémová,  minimálně zalévaná a opečovávaná, přímo "nezmar"...., ale fakt je, že vlhké a drsné podhorské podnebí mé zahrady jí nevyhovuje. Chráněné atrium se suchým a teplým mikroklimatem uprostřed města jí svědčilo. Takže nic neplatí stoprocentně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz