prosím o radu pro začínajícího "růžistu"

host - 112.166 (?)
15.7.2007 16:12

Dekuji, za rady. Na ten rosaklub se podívám. Díky všem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 112.166 (?), 28.5.2007 14:59, zobrazeno: 8303x
Dobrý den, prosím o radu při pěstování růží. Ráda bych si pár růží koupila a zasadila na zahradě orientované k jihu. Je zde, ale velmi jílovitá půda. a nevím jaké podmínky  růstu růže potřebují, jak o ně pečovat a především stříhání a přezimování.  A jaké typy růží jsou nejlepší pro solitérní výsadbu.

host - 238.108 (?), 28.5.2007 17:46
Růže chtějí spíše lehčí půdu, taky máme jílovitou a na růže jsem dala do jámy hodně kompostu. Jestli ale nevíte o růžích nic, podívejte se na něj. knihu o růžích. Máte tam popis všech druhů/ velkokvěté, polyantky, sadové-ty mám ráda,anglické, atd., jejich ošetřování, střih, zazimování.

host - 112.166 (?), 28.5.2007 18:07
díky, knížku mám ale myslím si, že rady přímo od zahrádkářů a pěstitelů jsou lepší. s tím kompostem to zkusím. nejprve si chci vše připravit a pak se dát do shánení a sázení. třeba až příští rok z jara to neva hlavě když se dočkám alespoň nějakého úspěchu. Budu vděčná za jakoukoli radu.

host - 204.84 (?), 1.6.2007 15:50
Zkuste knihu Růže pana Václava Větvičky.

host - 92.223 (?), 13.7.2007 10:35

Pokud u vás na zahradě tvoří podklad jíl, doporučuji jej vykopat alespoň do hloubky 60-70cm a nahradit směsí uleželého kompostu a jemného písku (poměr tak 3:1), nebo můžete místo kompostu použít provápněnou (=odkyselenou) rašelinu. Úplně základní informace naleznete tady: http://www.rosaklub.cz (v sekci Růže-rostlina)

Pro solitérní výsadbu se hodí nejlépe sadové růže. Naprosto nenáročné jsou potom různé růže plané (i exotické), které se u nás dají čas od času sehnat. Pro začátek jsou ideální, snesou většinou i těžší půdu. Bohužel ale vesměs kvetou jen jednorázově.

host - 112.166 (?), 15.7.2007 16:12

Dekuji, za rady. Na ten rosaklub se podívám. Díky všem.

host - 163.46 (?), 5.9.2007 21:34
Trochu zkušeností s pěstováním na přímé jižní straně. Nesázet růže těsně u jížních zdí – trpí velmi suchem a chorobami. Jestliže však je jižní zeď zakryta například vinnou révou, tak se před takovouto zelenou kulisou růžím daří. Nezapomeňte však růže na jihu zalévat (ne na list), hlavně v období sucha a ve dnech listu (ryby, rak, štír). Nikdy jsem je moc nehnojila, ale letos jsem to napravila a růže jsou opravdu krásné, stále hojně kvetou. Nevím jestli je to úplně správné, ale růže jsem letos hnojila 3x , zaprvé v posledním týdnu v dubnu jsem celou zahradu (i růže) pohnojila cereritem (30-60 g/m2), podruhé - asi tak na začátku 2.dekády května, když růže začnou tvořit poupata se mají hnojit roztokem rychle účinkujícího plného hnojiva (těsně po závlaze nikoli na vyprahlý záhon), potřetí - stejně jako v květnu roztokem rychle účinkujícího plného hnojiva. Já jsem použila organické hnojivo, nasypala kolem růží a motyčkou zapravila do země. Čeká mně poslední hnojení a to nyní v září draselným hnojivem, a to z důvodu, aby růže díky draslu byly odolné a přežily zimu v pořádku. Lepší rady najdete určitě na internetu. Přeji úspěch.

host - 163.46 (?), 5.9.2007 21:37
Potřetí – doplňuji, že to bylo hnojení na konci června.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz