Prolifera

honey - (43) - 218.253 (?) 
5.9.2009 7:48, zobrazeno: 16145x

Dobry den, rada bych se zeptala, jestli někdo máte ve své sbírce růží proliferu. Nebo jestli víte, kde se dá taková růže sehnat. Nejsem si jistá, jestli toto prorustani kvetu dalsim kvetem je vlastnost urciteho druhu nebo jen prirodni ukaz, ktery se muze vyskytnout u různých růží a růže se tedy nedají množit s tím, aby byla zajistena tato vlastnost. Dekuji za odpoved.

host - 81.96 (?), 5.9.2009 9:25

Honey, nemáte nějakou fotku, abychom viděli, jak to vypadá? Letos jsem pozorovala tento úkaz na jedné historické růži, kterou jsem pěstovala z řízku (měla jen jeden květ) - asi je to Cardinal de Reichelieu, ale nejsem si úplně jistá - zprostředka květu vyrostl ještě jeden menší květ. Bohužel jsem zrovna v době, kdy tahle růže kvetla, byla v pryč, takže jsem to zachytila už částečně odkvetlé. Zajímavé ale je, že vedle toho řízku, který tam byl do jara ještě pod sklenicí, jsem na jaře zasadila vysemeněnou rudbekii, a ta má na květech úplně totéž - několik malých zdeformovaných kvítků vyrůstajících ze středového terče. Myslela jsem, že na tom místě je něco v půdě, co tyto deformace působí - pod zeminou je navážka všejijakého stavebního materiálu, může tam být ledacos. Ale k té růžičce - přesadila jsem ji, byl to takový chcípáček - moc neroste, ale žije, takže pokud si tuto vlastnost zachová, můžu se vám ji pokusit nějak namnožit, ale asi si budete muset nějaký rok počkat, zatím se sotva drží při životě. Zdraví Lenka

honey - (43) - 218.253 (?), 5.9.2009 13:15

Děkuji za odpověď. Fotku nemam - narazila jsem na několik takto označených růží pouze v knižce kreseb od PJ Redouta. Take je tam v uvodu zminka, ze se tato deformace vyskytuje v prirode i u jinych rostlin - viz asi ta vase rudbekie. Je zajimave, ze se vam to stalo na jednom miste u ruznych druhu rostlin. To uz nevypada na nahodu, ale opravdu na pusobeni neceho v pude.

Na webu jsem nasla "prolifera" primo v nazvu stolistky Prolifera de Redoute, ale podle fotek tam to prorustani kvetu nevidim. V Redoutove knizce je proliferovani (prorustani kvetu dalsim kvetem) u ruzi: Rosa Damascena "Celsiana", Rosa Gallica Agatha, Rosa Centifolia Prolifera... aha, tady se uz docitam, ze se jedna opravdu o deformaci.

Rosa gallica agatha prolifera
Rosa gallica agatha prolifera

host - 81.96 (?), 5.9.2009 21:25

Jinak hodně štěstí s vaší růžovou zahradou. Už se těším, až budete pořádat první den otevřených dveří. Lenka

host - 144.123 (?), 5.9.2009 23:22

Tak jsem se dozvedela zase neco noveho.Honey preji ti hodne uspech s tvou zahradou.Ella

honey - (43) - 218.253 (?), 6.9.2009 7:37

Děkuju, že mě podporujete... právě trpím pár dní depresí kvůli plotu. Jak jsem již někde psala, ležíme uprostřed polí, kde panuje velmi silný vítr. Samotný vítr snad růžím až tak nevadí, ale vadí mi kvůli zaplevelování pozemku z okolních polí, kde v červnu zemědělci sklidí ranné brambory a po zbytek roku leží pole ladem - plevel diskovali až včera.. Přemýšlela jsem tedy o zdi, alespoň ze západní strany rozária. Byla by i perfektní jako pozadí k růžím, a k využití pro climbery... Konečně se u mě stavil známý, co má stavební firmu i stavebniny. Vyčíslil mi, že i když by to postavil jenom za režii, vyšla by ta cca 120metru dlouhá, 1,8m vysoká zeď tak na půl milionu. Tak na to opravdu nemám. Nehledě k tomu, že dost pochyboval o tom, jestli by se taková obrovská plocha v těch občasných vichřicích udržela...  Tak teď zvažuju, jestli půjdu do minimalistické verze obyč.plotu s tou polopropustnou zelenou tkaninou, která třeba dva roky vydrží a mezitím zkusím shánět peníze na pořádnou zeď, nebo jestli u té západní strany vysazet třeba thuje. Ale i u tech mam obavu, ze je vichrice pokosi.

host - 144.123 (?), 6.9.2009 8:41

Silny vitr je problem protoze vytahne vsechu vodu ze zeme a jeste kdyz je horky tak kvety ruzi uplne vysusi.Neslo by tu zed nejak skombinovat treba kus zdene potom nejake tuje a kere a zase kus zdi i drevene mozna ze by to tu cenu snizilo.Ella

Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 167.6 (?), 6.9.2009 20:06

Pokud ty túje budou vysoké jen 2metry, neměla by je vichřice porazit. Jenže než zakoření ve vysušené zemi díky větru, nevím, denně zalévat a to taky není zadarmo.Jinak Vám držím palce, jiní stavějí golfová hřiště a vy rozárium.

host - 174.166 (?), 6.9.2009 22:29

Kdysi jsem na internetu četla, bohužel už nevím kde, že stejnorodá zelená stěna, jako ty thuje, jako větrolam moc nefunguje, že je lepší vysázet plot nějak členitější. Ale to je všechno, co si z toho pamatuju, třeba se tu najde někdo jiný, kdo má s větrolamy vlastní zkušenost. Taky držím palce! Hanča

host - 143.205 (?), 7.9.2009 7:22

Dobrý den, snad vam nepridelam dalsi vrasky na cele, ale k tomu, jak bude vypadat oploceni pozemku, ma nekdy pripominky stavebni úrad.  Co na to vas znamy stavitel? Ten by o tom mel neco vedet.  JITa

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz