Pnoucí růže - jméno?

host - 140.172 (?)
3.11.2008 13:19

Připomíná mi Flamentantz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

kraslice - (11) - 87.204 (?), 31.10.2008 22:25, zobrazeno: 6651x

Ještě jednou zdravím milovníky růží a prosím o pomoc. Nevíte někdo, co by to mohlo být za růži?

Růže je asi 6 let stará, zakoupená beze jména jako pnoucí červená. Její výška v současné době (r. 2008) dosahuje cca 4 m, ale poměrně dost ji zastřihávám, jinak by už měla daleko víc.

Barva je červená, ale s nádechem do tmavě růžové, fotky trochu zkreslují více do červena. Velice bujně kvete při prvním kvetení (=obrovská záplava květů v hustých soukvětích, tíhou se pod nimi stonky ohýbají), po odkvětu květy ostříhám a v podstatě kvete už jenom sem tam. Květy nevoní. D letošního léta byla celkem zdravá, jenom občas na přízemních výhonech nějaká ta černá skvrnka, zato letos jí černá skvrnitost dala tak zabrat, že se z toho doposud nevzpamatovala (příští rok kupuju štafle a stříkám hned od jara). Zimu snáší dobře, ani nemusím přikopčovat.

Poraďte, prosím, co by to mohlo být.

Díky Pavlína

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
v plném květu
v plném květu

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 1.11.2008 10:53

Paní Pavlíno, já vůbec netuším, ale obě jsou přenádherné až mrazí, budu sledovat rady odborníků. Krásný podzim D.

host - 167.10 (?), 1.11.2008 11:30

Je opravdu krásná, že by to bylaSympathie?Tu mám objednanou, už se těším, potáhnu ji po plotě.Eva

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.125 (?), 1.11.2008 23:11

Proti tomu, že by to byla "Sympathie" svědčí dva fakty.: ta totiž kvete neustále a navíc silně voní. I tvar keře mi připadá jiný.

Jako takzvaná bezejmenná červená pnoucí se nejčastěji prodává osvědčený a odolný kultivar "Paul´s Scarlet Climber", který sice nevoní, kvete v podstatě jen jednou (dokvétá zbytek sezóny tu a tam), ale zato jeho záplava květů v červnu je impozantní. Je odolný vůči chorobám a mrazuvzdorný. Podívejte se na něj například : http://ruze.wi.cz/cs/pauls-scarlet-climber.html. Tipuji, že je to on.

host - 140.172 (?), 3.11.2008 13:19

Připomíná mi Flamentantz

kraslice - (11) - 87.204 (?), 6.11.2008 17:10

Milá paní Lili,

děkuji za odpověď. Také jsem "Paul´s Scarlet Climber" měla jako tajný tip, nebo také již zmíněný "Flammentanz". Stále nevím, která z těchto 2 růží to opravdu je. Budu muset začátkem léta navštívit Lidice a Průhonice, abych si to ujasnila. Mně se totiž zdá podle obrázků ruze.wi, že "Paul´s Scarlet Climber" je poněkud plnokvětější, než ta moje růže. No - uvidíme...

Teď my všichni milovníci růží musíme pár měsíců vydržet bez té nádhery a prohlížet jenom obrázky (včera mi přisly poštou 4 knížky o růžích musím říct, že všechny jsou úžasné).

Zdravím všechny

pavlína

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.125 (?), 7.11.2008 1:51

Zdravím Pavlíno,

Flammentanz mě také napadl, ale ten silně voní???

Podle květu se růže strašně špatně určují, chtělo by to vidět poupě, list, ostny, mladý obrost,.... Až budete příští rok porovnávat, nezaměřujte se pouze na květ, ale všímejte si také kališních lístků (hladké nebo plstnaté, tvar okraje, tvar přívěsků,..) a také si porovnejte list (tvar a velikost palistů u připojení ke stonce, lesklost, zubatost,...) a také si povšimněte ostnů (množství, barva, tvar,...).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz