Malinké černé kuličky na stonku růže

host - 62.35 (?)
13.3.2009 13:44

Mšice. Setřete je, rozmačkejte. Nic tragického to není.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 13.3.2009 12:50, zobrazeno: 9711x

Dobrý den, prosím o informaci, co to může být za prevít na jedné mé růži. Množství malinkých černých kuliček, Obrázek se mi lépe nepodařilo zaostřit.  Nikdy jsem toto ještě nepozorovala. Děkuji

napadený stonek
napadený stonek

host - 62.35 (?), 13.3.2009 13:44

Mšice. Setřete je, rozmačkejte. Nic tragického to není.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.97 (?), 13.3.2009 23:26

Na mšice je ještě v březnu brzo. Na těch růžích je vidět mrazové poškození. Je to určitě čajohybrid a na ně byla letos tuhá zima, Ty tmavé tečky to je houba, tmavé skvrny na koncích výhonů na řezu je typický znak pro houbovou chorobu  skvrnitost kůry (rose canker). Budete muset řezat hodně hluboko až do zdravého dřeva. A na podzim před zimou růže tolik neseřezávejte. Mšice by nebyly problém, ale ty to nejsou,.Na houbu pozor dokáže být docela nebezpečná a poškozená část se nedá vyléčit. Musí se odříznout a spálit.

porovnejte si http://www.sactorose.org/ipm/83canker.htm

host - 176.71 (?), 14.3.2009 8:10

Děkuji, paní Lilli, už jsem nastudovala, že se na podzim nemají růže seřezávat třeba vůbec, ostříhám ji tedy až na zdravé dřevo a ještě se chystám stříknout všechny proti skvrnitosti, na prostředek proti skvrnitosti kůry se zeptám, také na houbu.  Název ani zařazení této růže neznám, zůstala tu po manželově mamince.  Zajímalo by mě, jestli není lépe raději chudinku vykopat a spálit, aby případně nepřenášela nákazu dlouhodobě na ostatní. Mějte se, paní Lilli, krásně.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.138 (?), 14.3.2009 22:03

Zdravím, 

nákazy ostatních se neobávejte. Skvrnitost kůry u nás není nijak vzácná... to je to naše studené a mrazivé klima. Některé růže jsou vůči ní odolnější, jiné méně.  Dejte jí ještě šanci!  Ořežte a postříkejte a když říkáte, že je na místě ještě po mamince, tak to zvládne.  Likvidace je až to poslední řešení.  Berte to tak,  že i růže stůňou. Mám na zahradě také několik takových choulostivek,  které po tuhé zimě vypadají podobně a musím je hluboko ořezat,  ale to jarní zklamání vždycky  v průběhu léta vynahradí květem . Přeji krásnou neděli a aby to jaro, které se nám letos někde zapomnělo už konečně dorazilo.

host - 176.71 (?), 15.3.2009 11:03

Paní Lily, jste moc hodna, děkuju. Máte pravdu, rostliny jsou živé organizmy a šanci potřebují jako my všichni.  Tady u nás na Hané, ale forsythie ještě nekvete , i tak se dá dělat na zahradě hodně práce a čerpat tak radost a energii. Moc krásné dny a hodně sluníčka.

host - 230.129 (?), 15.3.2009 12:14

zdravím růžaře -a sděluji všem, že do Hornbachu už došly růže. Aspoň  tady na sev. Mor. Je dost výběr v angličankách, nostalgické, dokonce velkokvěté stromkové. S pozdravem Kája

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 18.3.2009 15:46

Dobrý Den, kájo, děkujeme za echo, právě se do Horbachu Olomouc chystám, mám na papírku vypsané angličanky . Pěkné dny Daniela

host - 230.129 (?), 18.3.2009 17:59

dobrý den - paní Danielo jenom co si vzpomínám- Heritage, Falsfat, Pat Austin, Gold Celebration, Braithwaite, William Shaispeare, Winchester Catedral, Teasing Georgia        dále Bonica, Elfe, Rosarium Uetersen- až člověk neví, kde na to brát a kde to nasadit.  jen nákup neodkládat, protože lidi se chovají bezohledně a pak jsou olámané puky.Navíc to počasí - snad nebudou silné mrazy.     S pozdravem Kája

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 21.3.2009 19:12

Dobrý večer, paní (?) Kájo, máte pravdu, hned druhý den jsem neodolala a koupila Elfe, brala jsem víc zezadu, tam byly hezčí , při své výšce jsem předním neublížila.  Vzala jsem s sebou maminku 77 let, za jejich mladých časů tyhle růže nebývaly obvyklé), ta byla ze všech unesena a kdybychom nespěchaly k doktorovi, byly bychom tam ještě dnes . Už jsem to napsala jinde  - vlákno "licence na angličanky" nebo tak nějak, protože hledám co má Elfe nejraději. Radost převeliká. Cena myslím 249 Kč, to šlo, kdesi píší, že Bakker nebo kdo má růže i těsně pod tisícovku.

Víte, co bylo zajímavé? Kochaly jsme se a vybíraly jiřiny, něco vybraly do košíku a pak chtěly koupit směs malých jiřinek - 149 Kč. To už jsme vzdaly... Pak jely koupit potraviny do řetězce na "L" a ejhle, úplně ten stejný sáček za 34,90. Tak to víte, že byl hnedle v košíku. Tak takové a podobné radosti přeju všem. Dosti velkou zahradu už mám skoro hotovou a připravenou na jaro a strašně moc se těším, až to všechno pokvete jako blázen a my všichni se budeme radovat. Pěkné dny D

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz