jaké je, prosím, jméno této anglické růže?

Magdaléna - (29) - 172.226 (?)
23.10.2008 14:47

Dneska přinesla doručovatelka z pošty slibný balík-pytel plný růží. Přišly "Pelcovky" ze Sobotky. Už se nemohu dočkat, jak je půjdu sázet, ale nejdříve povinnosti a pak zábava. A to ještě čekám "Šípovky" ze Skaličan. Tam mám jenom historické růže, letos pan Šíp dal do seznamu krasavice, které sháním několik let, to nešlo odolat. Jen teď chodím po zahradě a přemýšlím, kam s nimi. A to mám ještě nekolik typů z katalogu na příští rok. A v lednu objednám katalog Lukon-Bulbs, objednávám od nich už několik let pivoňky, určitě zase budou nějaké novinky, to se nedá vydržet. Letos kvetly některé z dřívějších výsadeb, stálo mě to hodně fotografií, ale paráda. Jedna z nich, jméno nevím měla obrovský, jemně bílo růžový květ, ale ta vůně. Letos mají růže velké přírůstky teď na podzim, včera jsem natrhala velkou kytici do dvou váz, už jsou sice poslední, ale stále krásné. Také máte takové přírůstky? V minulé zimě růže téměř neshodily listy, bylo to strašné dilema na jaře se střihem, normálně u těch zelených původních listů rašily nové listy. Pak se to srovnalo, ale nikdy jsem to nezažila. A to bydlím na Vysočině. Mějte se hezky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 19.6.2008 21:38

Jo Baden u Vídně je vizuální lahůdka. Bohužel naše česká rozária tak ideální podmínky neměla a nemají dodnes - strádají nedostatkem finančních prostředků, občas jim někdo sebere část pozemku na tenisové kurty (viz Olomouc). V uspokojivých podmínkách je drží nadšení hrstky jejich zaměstnanců a jejich zoufalá obrana každého metru pozemku před nátlakem stavebních lobby a jiných zájemců o jejich pozemky.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 19.6.2008 21:21

Trefila jste hřebíček na hlavičku, leckteré "angličanky" se liší jen v zanedbatelných detailech. Některé jsou si květem tak podobné, že i pěstitel nad nimi kroutí hlavou. Ale jsou krásné...

ad zvrhnutí - zřejmě měly mnohokvětost v genech a u Vás se jim daří tak dobře, že kvetou "co to dá".  Leckteré velkokvěté k řezu to dělají také a zahradníci jim postranní poupátka vyštipují, aby zůstal jen jeden květ na stonku (pokud je ovšem nepěstujeme na prodej řezaných květů, tak proč to dělat, škoda květů...). Takhle se chovají floribundy - mají dokonalé tvary květů velkokvětých růží, ale kvetou v soukvětích. A proč byla mini? - možná že jen proto, že se při jejím množení použil retardér růstu a teď si to u vás vynahradí a poroste si po svém.

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.7 (?), 20.6.2008 18:13

Dobrý den, paní Lili, děkuji za odpověď, jsou to zajímavé skutečnosti a pro mě zatím nové informace. Tak dobře se té růžičce daří u mé maminky, já zatím pěstuju řízky. Chci je pak zasadit mezi New Dawn, které budu vést po plotě. Růže je temně červená, nádherná, i soukvětí jsou překrásná až oči přecházejí, možná stihnu ještě příští týden vyfotit, pokud neodkvetou.

Dnes jsem s dcerou navštívila rozárium v Olomouci (máte pravdu s tenisovými kurty), to byla opravdu nádhera, něco jsem nafotila (žádný řízek neodnesla :o)), teď srovnávám s netovými informacemi a zjišťuju, že jsem opět začátečnice a např. růže Carossi tam roste a je žlutá, zatímco ve vyhledávači bílo-jemně růžová, ale to nevadí. I park byl překrásný, bylo to hezkých pár hodin, děkuji za typ. "Moje" anglická nebo velmi podobná tam rostla taky, záhon označen pouze jako směs anglických růží, stejně bych to pořád nezjistila.

Tak přeju hezké dny Vám i všem čtenářům a ozvu se, až budu vědět :o). Daniela (ale jiná, než ta hodně vědoucí a výborně radící)

host - 83.80 (?), 22.6.2008 18:00

Podobně také vypadá růže Leander

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 28.6.2008 0:36

Já ho mám spíše růžovomeruňkového. Je fakt, že postupně s odkvítáním růžoví a bledne.

Leander
Leander

host - 137.91 (?), 15.7.2008 12:13

To je nádhera... Takováhle se mi měla pnout... nevzešla...tak mám svítivě růžovooranžovou azalku, no co, do kysela.

F.T.

host - 233.52 (?), 16.8.2008 0:56

Mohla by to být La Reine Victoria. Nejsem si ovšem 100% jist.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.25 (?), 16.8.2008 23:36

'La Reine Victoria' patří mezi silně vonné staré bourbonky (1872). Porovnejte si s fotografiemi téhle odrůdy od pěstitelů z celého světa a různého klimatu : http://www.helpmefind.com/plant/pl.php?l=2.3677.1&n=3677&tab=10

Magdaléna - (29) - 172.226 (?), 25.9.2008 14:22

Mám na zahradě růži La Reine Victoria, je překrásná, má kulovitý tvar květu, silně voní a první kvetení je až neskutečné, také mě to stálo něco fotografií, už se těším na příští rok, růže vyhnala několik novým letorostů, tzn., že příště zakvete ještě lépe, krásněji a bohatěji. Miluji anglické růže, ale když začnou kvét historické růže, nemohou se jim rovnat. Škoda jen, že jen málo z nich remontuje a člověk musí čekat zase rok na další radost. To samé je z pivoňkami. Tuto růži mám od p. Šípa. Mějte se hezky.

Magdaléna - (29) - 172.226 (?), 23.10.2008 14:47

Dneska přinesla doručovatelka z pošty slibný balík-pytel plný růží. Přišly "Pelcovky" ze Sobotky. Už se nemohu dočkat, jak je půjdu sázet, ale nejdříve povinnosti a pak zábava. A to ještě čekám "Šípovky" ze Skaličan. Tam mám jenom historické růže, letos pan Šíp dal do seznamu krasavice, které sháním několik let, to nešlo odolat. Jen teď chodím po zahradě a přemýšlím, kam s nimi. A to mám ještě nekolik typů z katalogu na příští rok. A v lednu objednám katalog Lukon-Bulbs, objednávám od nich už několik let pivoňky, určitě zase budou nějaké novinky, to se nedá vydržet. Letos kvetly některé z dřívějších výsadeb, stálo mě to hodně fotografií, ale paráda. Jedna z nich, jméno nevím měla obrovský, jemně bílo růžový květ, ale ta vůně. Letos mají růže velké přírůstky teď na podzim, včera jsem natrhala velkou kytici do dvou váz, už jsou sice poslední, ale stále krásné. Také máte takové přírůstky? V minulé zimě růže téměř neshodily listy, bylo to strašné dilema na jaře se střihem, normálně u těch zelených původních listů rašily nové listy. Pak se to srovnalo, ale nikdy jsem to nezažila. A to bydlím na Vysočině. Mějte se hezky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz