Co s Paul´s Scarlet z obrázku? Nekvete
|
|
|
|
 |
 |
|
samarit - (26) - 9.121 (?) 23.6.2014 12:38, zobrazeno: 12349x
Manželka před rokem na jaře koupila od rostlinky.cz asi 30 cm prý pnoucí červenou Paul´s Scarlet růži (podle jejich katalogového obrázku prý doroste 2m v robusní keř). Keřík prodstě zasadila a letos jsou na něm silné výhony do výše 2m. Já tvrdím, že to jsou vlky, a že se měly už loni odstranit. Manželka tvrdí, že dodržela postup daný dodavatelem, a že prý se pnoucí růže vůbec nemají stříhat.... Kdo má pravdu a co s rostlinou máme udělat? Manželka tvrdí, že se mají vystříhat ty slabé výhony, já tvrdím, že se mají vystříhat ty silné dlouhé klacky (viz foto)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 23.6.2014 13:02
Vaše paní má pravdu, až se tyto výhony rozvětví, tak pokvetou. U pnoucích růží se řez provádí minimálně. Správná pnoucí růže nepotřebuje uklidit odkvetlé květy vystřiháním šípků, ale okvětní lístky se uklidí opadáním a nové květy nasazují i při přítomnosti šípků. Slabé výhony se vystřihují, aby keř nebyl přehuštěný, ale pokud je nevystřihne, nic se nestane. Pak se také vyřezávají výhony přestárlé (asi pětileté) a nahrazují se postupně těmi jednotlivými vybranými nejsilnějšími z "vlků".
Tedy musíte počkat, až výhony zastaví dlouživý růst, naroste obrost a ten až pokvete. Zajímavé je pěstování tohoto kultivaru jako stromku, kdy se kmínek vytvoří vystříháním obrostu na tom "vlku". Pak se samozřejmě vystihává i obrost z paty a stromek starší 5 let se neobmněňuje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
samarit - (26) - 9.121 (?), 24.6.2014 9:25
Děkuji za odpověď. Napsal jsem také prodejci, který při prodeji nabídl poradenství, a dostal jsem tuto odpověď:
"ruže sú štepené a teda čo vyrastá pod štepom (vlk) je potrebné odstrihnúť. Podľa fotografie je štep pod zemou. Je potrebné odhrnúť zeminu a zistiť odkiaľ uvedená rastlina vyrastá."
Odhrnul jsem tedy zeminu a vyfotil to z obou stran. Myslíte, že mám tedy něco z těch výhonů odstranit? Proč ta růže vůbec nekvete, když byla přesazená loni na jaře? Děkuji za rady
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 24.6.2014 10:01
Když kouknete na obrázky v článku Jak množit růže a uvidíte, že podnožový "pávův šípek" má světlé listy, světlou kůru a je téměř beztrnný. Buďte proto bez obav, to silné trnité je štěp. A zbytečně nehrabte ke kořenovému krčku - největším škůdcem je zvědavý prst. Nechtějte po pnoucí růži, aby se chovala jako řezová (kvetla 90 dní po očkování na bdící očko nebo 320 dní po očkování na spící očko). Až se rozvětví, pokvete.
PS: pokud jste letos na jaře růži ostříhali jako řezovou "na hlavu", tak letos nepokvete nebo až napodzim. U popínavek kvetou dvouleté a starší výhony.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 24.6.2014 11:20
Same, co se týká Vaší růže, tak tentokrát plně souhlasím se Standou. Moc do toho šťouráte :-). Pokveto, až si k tomu vytvoří dostatečně vyzrálé dřevo.
Ale mám dotaz na Standu: jste si opravdu jist příhodností Vašeho prvního vloženého obrázku? Mohu se zeptat na jeho zdroj (nepředpokládám, že je to Vaše zahrada). Předem Vám velmi děkuji.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
samarit - (26) - 9.121 (?), 24.6.2014 12:19
Růži jsme nestříhali. ...Tak ted jsem z toho zcela vedle.
Podlal jsem ty fotky také prodejci (rostlinky.cz) co slíbil poradenství při prodeji. S dotazem co s tím mám dělat a dostal jsem tuto odpověď:
"Dobrý deň,
uvedená ruža vyrástla iba ako čisto divoká ruža. Štep uhynul, nakoľko ho podpník vyčerpal a teda naštepená časť, ktorá mala rásť uhynula a ružu je potrebné vykopať. Viete nám napísať adresu na koho bola objednávka aby sme Vám na jeseň zaslali novú ružu. Ružu je potrebné sadiť tak aby štep bol nad zemou, nie pod zemou. Vtedy nebude vyháňať VLKY.."
Je fajn, že na podzim nám pošlou novou růži. Možná jen proto, abych je už neotravoval 
Co vy na to?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 24.6.2014 13:43
O tom jestli bude růže podrůstat nerozhoduje, jestli je kulturní očko nad nebo pod zemí. Spíše to je věc kvality podnožového šípku a péče o její kulturní část. Očkuje se tak jak ukazuje obrázek - tedy pod kořenový krček a planina vyrůstá z pupenů na kořenech. Žiju v oblasti, kde růže bez toho, že by byla vysazeny místem štěpování 2-3 cm pod běžnou úroveň záhonu rády vymrzají, I když jsou na zimu nakryty. Tedy pokud je tužší zima. Tahle odrůda je jednou kvetoucí, neremontuje. Dejte jí čas do podzimu. Loňské výhony mohly být "nakrmené dusíkem" a ostatními živinami do té míry, že potřebuje nějaký ten čas na vyzrání. Pávův šípek má menší, jemnější listy, zelenou kůru. Tohle nevypadá na podnož. Ty pruty mohou vykvést k podzimku (nemusí větvit). Ta slova kurzívou nejspíše nepsal zahradník, ale obchodník. Nebo růžař z oblasti, kde je zima bez mrazů... Ivan
|
|
 |
|
 |
 |
|
samarit - (26) - 9.121 (?), 24.6.2014 18:02
To: host - xxx.xxx.184.133 (?)
Děkuji za názor, který je podobný konečnému rozhodnutí mé manželky. Ta si nakonec pomocí válečku na nudle vymohla to, že ponechá růži do podzimu tak jak je, bez jakýchkoli zásahů (stejně by prý došlo ke ztrátě 2 roků v pěstění), a pak rozhodnout o jejím vykopání (nevykopání) a zasazení nové rostliny v rámci (daru prodejce)->reklamace. Také možná manželka chybně zasadila růže moc hluboko právě proto, že u nás na Žatecku dochází k častému vymrzání i jiných rostlin na její zahradě, kterou se urputně snaží na vzdory podnebí a manžela rozvíjet. . Já osobně nejsem už zažraný zahrádkář (byl jsem jím kdysi neúspěšně a vybral jsem si jiné hobby) a vzpomínám si, že takové překotně rostoucí, silné a jalové pruty byly na jakékoli dřevině tzv. VLKY a bylo žádoucí se jich zbavit. Tak fakt nevím co si o tom mám myslet. Mám logický odhad já, nebo má manželka pravdu za podpory některých z vás (a s pomocí válečku na nudle)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|