Jak se objevila zprávička ke konci téhle diskuse - před 30 roky jsme koupili zahradu, a v návalu zahradnického sebevědomí jsem se vrhnul podle rad známého zahradníka do množení růží očkováním. Tenkrát se sehnaly i v květinářství krásné, aý 80cm dlouhé rovné pruty s temně zelenými lesklými listy a 5-6 cm dlouhýmskoro černým poupštem, které se rozvíjelo do temně rudého květu. mimo jiné jsem ji naočkoval, chytla se dva roky kvetla a pak vymrzla. Protože mi odešly i ostatní, vymrzly mi na kdouloni naroubované zákrsky hrušek, vzdal jsem tyhle experimenty, zvlášť, když jsem se věnoval víc synovi než zahradě - ta byla pro užitek. Dnes ssyn přednáší na univerzitě, já krempíruji se zdravím a smutně vzpomínám na dobu, kdy byly k mání takové krásy, jako zmíněná Queen, GLoria dei, Sutters gold... Nemám na co je naočkovat, ale vědět, kde seženu rouby, podnože opatím a zkusil bych too jesště jednou. A na závěr:
říká někomu něco popínavá žlutokvětá s jednotlivými velkými květy "Maréchal Noël". Prý ji vypěstoval snad Napoleonův zahradník a pojmenoval ji podle maršála Noëla.