černá růže

host - 35.191 (?)
15.3.2008 23:08

Jak se objevila zprávička ke konci téhle diskuse - před 30 roky jsme koupili zahradu, a v návalu zahradnického sebevědomí jsem se vrhnul podle rad známého zahradníka do množení růží očkováním. Tenkrát se sehnaly i v květinářství krásné, aý 80cm dlouhé rovné pruty s temně zelenými lesklými listy a 5-6 cm dlouhýmskoro černým poupštem, které se rozvíjelo do temně rudého květu. mimo jiné jsem ji naočkoval, chytla se dva roky kvetla a pak vymrzla. Protože mi odešly i ostatní, vymrzly mi na kdouloni naroubované zákrsky hrušek, vzdal jsem tyhle experimenty, zvlášť, když jsem se věnoval víc synovi než zahradě - ta byla pro užitek. Dnes ssyn přednáší na univerzitě, já krempíruji se zdravím a smutně vzpomínám na dobu, kdy byly k mání takové krásy, jako zmíněná Queen, GLoria dei, Sutters gold... Nemám na co je naočkovat, ale vědět, kde seženu rouby, podnože opatím a zkusil bych too jesště jednou. A na závěr:

říká někomu něco popínavá žlutokvětá s jednotlivými velkými květy "Maréchal Noël". Prý ji vypěstoval snad Napoleonův zahradník a pojmenoval ji podle maršála Noëla.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 122.214 (?), 6.11.2009 12:29

černá růže existuje a roste v mé zahradě :_) můžu se pokusit vám ji popsat.. její barva není úplně temně černá, jak si spousta lidí myslí. jeví se černá, pokud na ni nedopadá sluneční světlo. na světle jsou její okvětní plátky sytě tmavě rudé, až do černa. ale úplně černá růže není.

host - 127.201 (?), 6.9.2011 17:07
Ahojte. Ja som už čiernu ružu videla. Kupite ju v Auparku v Žiline na Slovensku, ale to Vám asi veľmi nepomože. Ale možem potvrdiť, že čierna ruža existuje a aj modrá x) tá mi akurát visí v izbe. Dostala som ju dnes na narodeniny a je krásna. Akurát ju suším, aby som ju mala navždy, respektívne dlhú dobu x).

host - 184.21 (?), 12.9.2011 19:58

Dobrý den, já jsem černou růži neviděla, ale na zahadě mám tohohle, čerta,,

růže
růže

host - 130.104 (?), 29.12.2011 17:56

ja milujem ruže, mám ich velmi vela-rôzne farby, ale takúto nevlastním.

je prekrásna-úžasná farba, nádherná,môžete byť na ňu pyšná-závidím...

host - 24.219 (?), 29.1.2012 10:42

Myslím, že máte ružu Black Matisse.

host - 56.250 (?), 6.3.2017 8:29

prirodzene čierne ruže rastú na jedinom mieste na svete v tureckej dedinke Halfeti, extrémne vzácna a ohrozená... farba asi súvisí sozlžením podložia, na ktorom rastie a o vody z rieky Eufrat... začínajú pokusy na jej cielené pestovanie

host - 55.85 (?), 6.3.2017 18:10
Dnes jsem právě četla tenhle článek na teletextu čt (s.165). Zajímavé..Akorát že tam napsali, že růže mají cibulky :) No snad je někdo upozorní a oni to opraví.

host - 35.191 (?), 15.3.2008 23:08

Jak se objevila zprávička ke konci téhle diskuse - před 30 roky jsme koupili zahradu, a v návalu zahradnického sebevědomí jsem se vrhnul podle rad známého zahradníka do množení růží očkováním. Tenkrát se sehnaly i v květinářství krásné, aý 80cm dlouhé rovné pruty s temně zelenými lesklými listy a 5-6 cm dlouhýmskoro černým poupštem, které se rozvíjelo do temně rudého květu. mimo jiné jsem ji naočkoval, chytla se dva roky kvetla a pak vymrzla. Protože mi odešly i ostatní, vymrzly mi na kdouloni naroubované zákrsky hrušek, vzdal jsem tyhle experimenty, zvlášť, když jsem se věnoval víc synovi než zahradě - ta byla pro užitek. Dnes ssyn přednáší na univerzitě, já krempíruji se zdravím a smutně vzpomínám na dobu, kdy byly k mání takové krásy, jako zmíněná Queen, GLoria dei, Sutters gold... Nemám na co je naočkovat, ale vědět, kde seženu rouby, podnože opatím a zkusil bych too jesště jednou. A na závěr:

říká někomu něco popínavá žlutokvětá s jednotlivými velkými květy "Maréchal Noël". Prý ji vypěstoval snad Napoleonův zahradník a pojmenoval ji podle maršála Noëla.

host - 62.6 (?), 16.3.2008 1:34

Marechal Niel je v sortimentu růžových školek ve Skaličanech. Je málo mrazuodolná -  Z8. Přesto tuto a minulou zimu přežila beze škod. Dresla

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 130.33 (?), 16.3.2008 7:53

Růže Gloria Dei = Peace se zcela běžně prodává, pořád patří k základnímu sortimentu v každé růžové školce i v marketech typu Hornbach a pod.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz