Žloutnutí listů pozoruji na více stromech a v mnohých zahradách - mám teď na mysli spíš ovocné stromy než víno. Meruňky, jabloně, kupodivu méně broskvoně, které jsou jinak na obvyklou chlorózu z deficitu železa nejnáchylnější. Většinou se jedná o dobře ošetřované a pohnojené stromy, deficit prvků je nepravděpodobný. Největší projevy jsou na stromech nastýlaných (mulčovaných) čerstvě posečenou trávou. Protože chlorotické projevy pozoruji i na plevelu (bršlici), který místy mulčem prorůstá, vidím příčinu právě tu.
Prohlédl jsem na netu nějkolik cizích článků a dočetl jsem se to. Anaerobním rozkladem většího množsrí čerstvého rostlinného materiálu vznikají toxické látky způsobující chlorózu podobnou deficitu Fe, Mg, Mn, Zn.
Řešením je nechat trávu uschnout a namulčovat vzniklým senem.