Vyber odrod + vysadba

host - 19.131 (?)
22.3.2016 15:57

Uzávám, že lidem z mimovinařských oblastí může Rondo připadat zajímavé, ale v naší kolekci /JM 250 m. n. m./ dává vína s nízkým extraktem a poměrně hrubou kyselinou /10 g a více a s velkým podílem jablečné/, kyseliny je nutné odbourávat.  Na druhé straně na amatérkých koštech v Horní Dolní obsah kyselinky nevadí.

Rondo jako stolní, proč ne, dříve jsme sklízely jako stolní i Portugal nebo Mülerku. Ale pokrok jde dál a dnes máme lepší odrůdy, skutečně stolní.

Výše uvedený výčet odrůd si neklade nárok na úplnost. Nemám moc rád, když se lidem doporučují odrůdy, které se pak nedají sehnat ve formě kvalitní sazenice.  Hodně prodejců často nabízí jen pravokořenné věci nebo dělá reklamu, ale sazenice nemá.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 113.229 (?), 21.3.2016 7:54

Rondo má na moštovou odrůdu relativně velké bobule, takže se dá použít i na jídlo. Nikde jsem neslyšel ani nečetl, že Rondo "dává jen průměrná vína", takže nevím, co si pod tím představit. Dělám vína z Ronda už řadu let v naprosto amatérských podmínkách, letos na koštu mladých vín v Branišovicích získalo 18,9 bodu.
Z modrých stolních odrůd se mi nejlépe osvědčil Rošfor. Ani Sfinx a Prezent nejsou špatné. Novější Zarja Nesvetaja nebo Ali Baba mají nižší odolnost k plísni révové, stejně tak výše doporučované Viking a Kodrjanka.

host - 19.131 (?), 22.3.2016 15:57

Uzávám, že lidem z mimovinařských oblastí může Rondo připadat zajímavé, ale v naší kolekci /JM 250 m. n. m./ dává vína s nízkým extraktem a poměrně hrubou kyselinou /10 g a více a s velkým podílem jablečné/, kyseliny je nutné odbourávat.  Na druhé straně na amatérkých koštech v Horní Dolní obsah kyselinky nevadí.

Rondo jako stolní, proč ne, dříve jsme sklízely jako stolní i Portugal nebo Mülerku. Ale pokrok jde dál a dnes máme lepší odrůdy, skutečně stolní.

Výše uvedený výčet odrůd si neklade nárok na úplnost. Nemám moc rád, když se lidem doporučují odrůdy, které se pak nedají sehnat ve formě kvalitní sazenice.  Hodně prodejců často nabízí jen pravokořenné věci nebo dělá reklamu, ale sazenice nemá.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 214.16 (?), 22.3.2016 16:39

S kyselinami u Ronda nemívám díky JMF problém, jestli si dobře vzpomínám, mělo 6 g/l.

Doporučuji jen to, co mám osvědčené v mých podmínkách, reklamu dělat nepotřebuji. Ani můj seznam není zdaleka úplný, odrůd je spousta, jen jsem popsal svoje zkušenosti. Viking a Kodrjanku jsem vyřadil právě kvůli nižší odolnosti, pravděpodobně to čeká i Zarju Nesvetaja a Ali Babu. Nero držím jeden keř spíš z nostalgie.

mexican - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (86) - 168.4 (?), 9.4.2016 6:42
Mohuu se zeptat co je to JMF.Něco na odbourávání kyselin?

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 214.16 (?), 9.4.2016 9:40

Jedná se o odbourání kyseliny jablečné, u mne se spouští spontáně, nikdy jsem kultury pro JMF nekupoval.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika